2017. október 6., péntek

Havi zárás – Szeptember 2017


Egy kicsit ideges léptem be az októberbe, de most összeszedem magam és megpróbálom elmesélni, mi minden is történt velem az elmúlt hónapban.
Elkezdődött a kedvenc évszakom, és viszonylag hamar süllyedtek nagyot a hőmérséklet, amit egyáltalán nem bánok. Csak az utolsó héten sikerült megfáznom, de azt is az egyetemnek köszönhetem. Ha nem adnak fel egyik napról a másikra Statisztikából fogalmakat, akkor enélkül megúszom. De nem panaszkodom, mert nagyon jól sikerült a zh és már kifelé lábalok a betegségből. 

Az egyetem teljes gőzzel halad előre, tszer is nyakamba zuhant az évkezdés. Több a heti rendszerességgel lévő órám, és az anyag mennyisége is több. A tavalyi évet, úgy látszik, ajándékba kaptam meg. Szakkollégiumi megbízott alelnök lettem, ami az első nagy felelősséggel járó tisztségem egyetemi tanulmányaim során. 
Tanulás mellett újra elkezdtem táncolni. Roppantul élvezem, és bár szoknom kell az új tanárom mozgáskultúráját, nagy lelkesedéssel megyek az edzésekre. Főleg azóta, hogy kontaktlencsém lett. Anélkül már nem élvezet a sportolás, avval viszont szemben lévő tükör zavaró. Majd megszokom.
A hagyományápolásban felvettem a stafétát. Voltunk már tanszéken, de a három közül az utolsó, a faiparos tetszett a legjobban. Más szórakozást nemigen iktatok be, elég furcsának látom így is a szociális életemet.
Aztán történtek velem váratlan dolgok, de ez már októberre tartozik...

Szeptemberben olvastam: (1565 oldal - nem sok, de darabszámra nézve elégedett vagyok magammal)
- Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány
- Octave Mirbeau: Egy szobalány naplója
- Krug Lajos: Tüzek a végeken – félbehagyva
- Julie Kagawa: The Iron Daughter – Vashercegnő (Vastündérek #2)
- Emily Diamand: Kalózok nyomában
- Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag
Nagyon előre olvasom magamat. Rengeteg értékelés vár szerkesztésre, de így legalább nem maradtok sosem enélkül. De kezdek rájönni, hogy veszett fejsze nyele, hogy én valaha is 20 alá tornásszam a várólistámat. Próbáltam, de nem jött össze. Viszont sikerült olyanokat is elolvasnom a könyvtárnak köszönhetően, amire valószínűleg csak a nagyon távoli jövőben került volna sor. 

Októberben tervezem:
- Kristin Hannah: Fülemüle
- Suzanne Collins: Futótűz és A kiválasztott
A hónap indulásakor úgy terveztem, hogy ezeket biztosan el is fogom olvasni. Ezért sem akarom megbolygatni, illetve többet hozzáfűzni. Maradjon csak ilyen minimalista. Még messze van az a hó vége. Beindult az életem, majd meglátom, mennyire tudok kikapcsolni.
~~~

Beszerzések:

  • Octave Mirbeau: Egy szobalány naplója
    Már tavaly kinéztem magamnak a könyvet, mert érdekelt a film, de sosem jutottam el odáig, hogy meg is vegyem. Nem éreztem hozzá kellő lelkesedést. Aztán el is felejtődött, míg nem egy szép napon újra rábukkantam. Egyre többször motoszkált a fejemben, és végül rá is kérdeztem a kiadónál. Nem fűztem sok reményt hozzá, viszont megleptek. Váratlanul érkezett a csomag és nem csak egyedül, hanem a következő kistársával egyetemben.
  • Kreatív szépírás és kalligráfia
    A mai napig szeretek kézzel írni, és ez töltőtollal még nagyobb öröm. Szeretem nézni, ahogy igényes képek készülnek kézírással. Irigykedek, de eddig nem tettem semmilyen lépést afelé, hogy megtanuljam a szép betűvetést. Ehhez viszont ez a könyv megadta az első löketet. Lassan haladok vele, mert igyekszek mindent jól begyakorolni. De amint elkészültem vele, mindenképpen bemutatom.
  • Kristin Hannah: Fülemüle
    Reagannél, a PeruseProject vloggerénél figyeltem fel erre a könyvre leginkább a borítója és a pozitív kritikája miatt. Meg mert még mindig él bennem a két pozitív élményem a második világháború fikciós irodalmából, melynek lenyomatát ITT és ITT elolvashatjátok. Szóval ezen felbuzdulva olvasom jelenleg is, és eddig ígéretesnek tűnik.
  • Deborah Harkness: The Book of Life (Mindenszentek-trilógia #3)
    Nem egy sorozatot hagytak félbe jó magyar szokás szerint. És hogy miért pont ezt akarom befejezni? Fogalmam sincsen. Talán azért, mert a Bookdepository-ra tévedve megláttam leakciózva, vagy mert tetszett a második rész is, amiről majd hamarosan ti is olvashatjátok a véleményemet. Feladtam magamnak a leckét, és nem tudom, hogy mikor szánom el magamat ténylegesen arra, hogy el is olvassam.

~~~
Könyvtári kalandok:
Nem tudom, mi lelt engemet, hogy könyvet hozzak ki a soproni könyvtárból. Egy darabékért indultam, mert öcsémnek kellett a német kötelezőt magyar nyelven megszereznem, és nem tudtam hogy nekik megvan. Arra viszont ne számítottam, hogy nem egy hanem kapásból négy könyvvel gazdagabban lépek ki a kapun. Beszippantott a böngészés varázsa. Meg mostanában eléggé mérlegelnem kell, hogy mire is költöm az ösztöndíjamat vagy akár a diákmunkából szerzett pénzemet. Meg kezdek egyre jobban megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy mások által lapozgatott könyvet vegyek a kezembe.
  • Christine Nöstlinger: A cseregyerek
  • Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány
  • Emily Diamand: Kalózok nyomában 
  • Suzanne Collins: Futótűz

Lejárat felé közeledett a kölcsönzés, ideje volt visszavinni őket. Háromból - mert az öcsémét nem számítom bele - kettőt sikerült is elolvasnom. De a Futótűznek nem tudtam nekiállni. Meg igazából a harmadik résznek egyszerre utána akarok nekiállni. Úgy voltam vele, hogy akkor hosszabbítsuk meg. A tagságomból viszont letelt a bónusz egy év, de meghosszabbítottam. Örömmel bóklásztam az ifjúsági részlegen, mindig olyan aranyos kisgyerekeket sikerül kifognom. Csak úgy mondják a magukét, hogy ők mennyire szeretnek mesét hallgatni. Jó látni a jövő generációját. Ekkor már tudatosabban mentem, de nem a kollégiumban hagytam a listámat. Sikerül nagyjából azokat kihoznom, amiket akartam, de a Lissa Evans könyv teljesen "megláttam a gerincét, majd a borítóját és tudtam, hogy ez is rajta van a kilométeres kívánságlistámon, szóval jön"-döntés volt. Már csak az a kérdés, hogy ebből mennyit sikerül ténylegesen elolvasnom.
  • Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai
  • Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
  • Rick Yancey: Az utolsó csillag
  • Suzanne Collins: Futótűz és A kiválasztott

Maradok továbbra is a könyvszerető, mániákus könyvgyűjtő és könyvmoly


Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése