2017. október 22., vasárnap

Ezek megőrültek! - Szuszogók és pöfögők #3 | Scott Westerfeld

Amikor ránézek egy könyvre, először a méretével ismerkedem. Az oldalszámot leolvasva besaccolom, hogy hány napig fog tartani. De Scott Westerfeld Leviatán című sorozatánál ezt nem vehettem figyelembe. Annyira magával ragadtak az események, hogy csak úgy faltam az oldalakat. A befejező résznél, a Góliátnál meg még a vártnál is jobban haladtam. Mit ne mondjak, a jó társaságban csak úgy repül az idő.

Magyar megjelenés éve: 2014
Ciceró Könyvstúdió
steampunk, történelmi fikció, kaland, gyerek
öt csillag
Sándor herceg és Deryn a Leviatánon utazik kelet felé, amikor léghajójukat utasítják, hogy Szibériában vegyen fel egy szokatlan utast, a feltaláló Nikola Teslát. Az őrült géniusz azt állítja, hogy fegyvere, Góliát véget tud vetni a háborúnak, de vajon kinek az oldalán áll?
Titkos küldetésük során Sándor végre megismeri barátja legmélyebb titkait: Deryn nemcsak hogy fiúnak öltözött lány, de szereti is őt.
A korona sorsa, egy nagyváros pusztulása és egy közrendű lány szerelme is Sándor következő lépéstől függ.

Még, még, MÉG! Bár kedvemre való a sorozat zárása, úgy olvasnék róluk többet. Gyengém a történelem, és ha még annak egy alternatív változatát mutatják be. Új kedvencet avattam. Nem tudom ezeket a tökkelütötteket nem szereti.

Történetünk…
És Leviatánunk a sikeres oszmán forradalom Szibériába veszi irányát. A darwinista Oroszország, na meg Nikola Tesla segítségére sietnek, aki északon vert tanyát. Halálsugarát bevetve talán véget érhet a háború, de ebbe még lesz pár nemzetnek beleszólása. Tokió, San Francisco, Los Angeles, csak pár állomás, melyen a híres léghajó áthalad. Derynnek egyre nehezebben esik titkolni kilétét, mert a lórin kívül Sándor is szagot foghat. A hercegnek azonban kisebb gondja is nagyobb, minthogy ezzel hosszabban foglalatoskodjon. Hibásnak érzi magát a világháború kitöréséért, ezért minél hamarabb véget akar vetni neki.
Az őrület nagyrészt abból áll, hogy az ember még önmaga elől is elrejti az igazságot.
Emlékszem, nyolcadikban feleltem az első világháborúból. Egy szombati nap volt, és még a terem is nagyon előttem van. És hogy miért? Mert nem tudtam semmit sem. Egyik napról a másikra kellett volna memorizálnom úgy, hogy egész délután edzésem volt. Elbőgtem magam a tanárnő előtt. A stresszhelyzet ezt hozta ki belőlem. Engedményként haladékot kaptam, akkorra viszont már betéve tudtam minden részletét. És azóta is a két háború közül ez a korszak áll hozzám közelebb.
Forrás
Egy kis kitérő után, mert felszálltam a nosztalgiavonatra, jöjjenek azok a dolgok, amik miatt igazán csak ajánlani tudom a sorozatot nemtől függetlenül kicsinek és nagynak.
Alexander von Hohenberg alias Sándor egyre jobban olyanná akar válni, mint Dylan. Nem csak a talpraesettségét és a vakmerőségét irigyli, hanem a szabadságát is. Előkelő származása gúzsba köti, de ugyanakkor előnyt is jelent számára. Két lábon járó tolmácsgép, barkács szívű darwinista szimpatizáns és nem mellesleg szavainak mindig súlya van. Jó volt látni a fejlődését, ahogy egy bábukkal háborúsdit játszó hercegecskéből egy önálló döntésre képes, felelősségteljes uralkodópalánta vált belőle. Kér, hogy a valóságunkban nem így alakultak a dolgok. Talán egy másik dimenzióban…

A másik lókötő is fejlődött. Deryn leginkább megtanulta elfogadni önmagát, bár még így is kevesen tudnak a kitüntetett aeronauta igazi énjéről. Majd talán évek múlva elér a feminizmus szele az USAból. Már nem csak fiúként gondol önmagára, bevallta lányos érzéseit, de emellett ugyanazzal a lendülettel képes felképelni bárkit, aki kiingerli ezt nála. Példakép, aki álma megvalósítása érdekében álruha alatt él. Tisztára Mulan figura. Volger ugyan zsarolja, keményebb fából faragták, minthogy megrettenjen.
A kis cukorborsóm is tartozéka ennek a két tökkelütöttnek Bovril egy kész Jolly Joker, bármit kipótol. Zsebből von le következtetéseket, amit az egyre bővüli szókincsének köszönhet. Néha felbukkan, pont ott és akkor, amikor kell. Okos megoldás az író részéről ez a lényecske.
Forrás
Egyre több országban járva más-más látásmódot is megismerhetünk. Főleg darwinista oldalról, de üsse kavics. Ők legalább nem akarják felnyársalni a másikat. Azt már eddig is tudtam az oroszokról, hogy harci medvékkel bírnak, de „élőben” látni a nyers erejüket más volt. Az oszmánok után egy igazi vegyes hatalmat mutat be. A japánoknál ugyanis a darwini nézetek és a barkács szerkezetek tökéletesen megférnek egymás mellett. Ők mindig is előrehaladott gondolkodásmóddal rendelkeztek. Örültem, hogy itt is modernek voltak.

Deryn mellett Teslán volt a hangsúly, az elmebeteg feltalálón, aki Istent játszva próbálta kedve szerint irányítani a világot. Mikor először feltűnt a tundre közepén csodálattal ittam minden szavát. Mert hát mégis egy zseni, aki feltalálta a villámok hadászati felhasználását. Még pacifista nézetével nem is lett volna gond, de előbukkant eszement jelleme. Mentsen az ég az ilyen hibbantaktól. Sajnos az ész nem mindig párosul értelemmel.
Dr. Barlowban egy szemernyit csalódtam. Nő létére érzelmektől mentes a viselkedése. Íjesztő, ahogy Derynnel bánt. Az az egy megmozdulása bántott, de amúgy nincs vele bajom. Eddie M., az idegesítő firkász tábor képviselője egy új szintre lépett egyede is bemutatkozott. Miss Rogers mindig mindenhol ott volt, mert szabad bejárást is kapott. A legváratlanabb helyzetekben bukkan fel, nem ijed meg a gerincen való akrobatikázástól sem. Nyílt gondolkodású amerikaiként egyenrangúságot követel és meg is kapja.

Összességében
A kiadóváltás ellenére a minőség változatlan. Végre nem egyhelyben toporogtak, hanem száguldoztak a Leviatánnal. Ez kellett ide. Volt harc, titkos csomag és halálsugár. Szövetségesekből lett barátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése