2017. július 18., kedd

Ahol az álmok valóra válnak | Shannon Hale

Azóta álmodozok arról, milyen is lehet a régensség korabeli Angliában élni, mióta először láttam az 1995ös Büszkeség és balítélet feldolgozást. Igen, a Colin Firth félét. Muszlinruhák, kalapok, finom modorosság, ártatlan flörtök, bálok és kimerítő séták erdőn-mezőn. Minden, amire a tizenéves Réka vágyott. De mi van, ha tényleg létezik egy XXI. században egy hely, ahol ilyen élményben lehet része a rajongó hölgyeknek.
Shannon Hale Austenland – Vakáció Mr. Darcyval című regénye egy ilyen fikciót tár elénk. És mivel Austen hét van, nem hagyhattam ki magamat.

Magyar megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző Kiadó
romantikus, chick lit
négy csillag
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

Történetünkben…
Jane Hayes egy szerelemre éhező „vénlány”. Végtelenül romantikus, vágyik a saját Darcyja után, de csak a BBC féle feldolgozás jut neki. Már egy tucat férfiban csalódott, ezért nem gondolja, hogy valaha is megtalálja az igazit. Nénikéje halálakor vagyon helyett egy élményt hagy rá.  Három hetet tölthet el a mesés Austenlandben, amit Jane terápiás kezelésnek fog fel. Muszáj visszatérnie a való életbe, és két lábbal a földön járnia. Beleveti magát az érzelmek forgatagába, és egészben jön ki onnan. 

Nem először olvastam ezt a regényt, viszont emlékszem arra, milyen benyomásaim voltak akkor. Annyira meghatározó élményt hagyott bennem, hogy bármikor hallom a címét, eszembe jut. Szerettem még most is, mert gyors, magával ragadó és belebonyolódtam olyan érzésekbe, amik a való életben kerülnek.
Magamra ismertem Janeben. Mint könyves szereplő, természetesen fel van nagyítva, de rajongásom tárgyát tőlem sem vehetik el. Elvárásaim szintén magasak, nem elégszem meg az átlagossal. Rengetegszer meg tudom nézni a filmeket és bár a könyveket nem olvastam annyiszor, de ami késik, nem múlik.
Most már őszintén hitte, hogy az álomvilág a valóságban nem működik. Az álomvilág a nők ópiuma. Ő pedig eltemette a maga álomvilágát az angol vidéken. Az élete csak a valódi lehetőségekre lesz nyitott. Nem létezik Mr. Darcy, nem létezik tökéletes férfi. De azért jöhet még valaki.

Austenland első ránézésre egy csodálatos hely. Megtapasztalható a múltbéli lét a maga korlátaival. A vidéki házban a modern eszközöktől mentesen élheti mindennapjait a vendég. A gazdagok által látogatott hely hölgyeket szolgál ki, akik szerepet játszva csodálatos heteket töltenek el ott.  Minden csak színjáték. Nagyon nehéz lehet úgy szerelembe bonyolódni – mert vajon mi más lehet a céljuk- úgy, hogy ne legyen káruk belőle.
A férfiak felhozatalából kedvére válogat mindenki. Én is beleestem először Martin csapdájába, mert a honvágy nagyon erős tud lenni és a tiltott dolgoknak is nagy csáberejük van. Viszont Mr. Nobley vitte a prímet. Nem véletlenül, hiszen az ő karaktere hasonlít legjobban Mr. Darcyra.


A filmről.
Eredeti nyelven szoktam megnézni, mert úgy jobban kiadja a karaktereket. Vagy mert úgy láttam először, és mikor belenéztem a szinkronosba, azonnal lekapcsoltam.
Megadták a fényűzés módját, és sokkal cukorhabosabbra sikerült, mint a könyv. Furán giccses, de mégis szerethető. Érződik rajta a műviesség, a szereplők megjátsszák a színészkedést. Nekem jobban átjött a Nobleyval való kémia. JJ Field szép szemeiért epedek. Martint viszont elrontották. A vele való jelenetek nem szakadtak ki a képzeletvilágból, ami a lényege a karakterének. 

Összességében.
Szeretem a történetet, nem is igazán csak a könyvet. Szerintem a filmmel jól kiegészítik egymást. Ahol az egyik bukdácsol, ott a másik remekel. Mindig is különleges helye lesz a polcomon. És az az ajánlás...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése