2024. augusztus 31., szombat

Érző MI-k | Becky Chambers

Becky Chambers Wayfarer sorozatának első részének hála egy igazi komfortos űrutazásban vettem részt, és hasonló élményt vártam a folytatástól is. Ugyan a Hosszú út egy közös keringési pályán szereplői miatt kapcsolódik az előzményéhez, teljesen más irányt vett fel. Egyrészt az űr helyett két bolygóra korlátozódunk, másrészt pedig az epizodikusságot felváltotta egy két szálon futó összefüggő történetet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2016
Magyar megjelenés éve: 2023
Metropolis Media
sci-fi
négy csillag

Lovelace a Wayfarer űrszonda mesterséges intelligenciájaként mindenről tudott, ami a hajóján történt, és biztosította a legénység jólétét. Aztán jött egy meghibásodás. Az összes rendszert újraindították, Lovelace pedig egy szintetikus testben ébredt fel, annak minden korlátjával együtt. Soha nem érezte még magát ennyire elhagyatottnak.

Ám Bors, egy technikus, aki életét kockáztatta a mesterséges intelligencia megmentéséért, segít Lovelace-nek megtalálni a helyét a világban. Mert Bors is nagyon is jól tudja, milyen magányosnak lenni, és mit jelent megtanulni alkalmazkodni a körülményekhez. Ketten együtt fedezik fel, hogy bár az univerzum végtelen hely, két ember együtt elegendő lehet az űr betöltéséhez.

A „Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz” című regény folytatásában a szerző ismét egy optimista, kuckós űroperába repít bennünket.

 

Bár előzetesen tudtam, hogy a sorozatban lazán kapcsolódó részekről van szó, de legalább a bevált receptet megtarthatta volna, mert a leszűkült tér és idő nem feltétlen állt jól neki. Jane fejezeteiben ugyan részlegesen kárpótolva lettem, de Lovelace végig idegen maradt számomra.

2024. augusztus 25., vasárnap

Iszapos birodalom | S. A. Chakraborty

Amennyire szerettem a Bronzvárost, sajnos a Dévábád-trilóga végéhez közeledve egyre kevésbé éreztem a lelkesedést. Egyrészt S. A. Chakraborty a végtelenségig nyújtotta az eseményeket az Aranybirodalomban, másrészt pedig a részekkel egyre csak csökkent a kötetkben található politikai intrika aránya. Utóbbi szerepe kulcsfontosságú, ugyanis a Közel-Kelet iránti rajongás hiányában engem ez hozott lázba a történettel kapcsolatban.

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
Magyar megjelenés éve: 2020
Agave Könyvek Kiadó
történelmi fantasy
három csillag

Dévábád elbukott.

A város varázserejébe kerülő kegyetlen ostrom után Banu Manézse, a Náhidok vezére és újjáélesztett parancsnoka, Dára kénytelenek helyrehozni a bomladozó szövetségüket, valamint kibékíteni egy szétszakadt, hadakozó népet. Ám a vérontás és szeretett Nahrijának elvesztése előhozza Dára múltjának legsötétebb démonjait. Az eltiprásukhoz szembe kell néznie a szörnyű tényekkel, és rábíznia magát azokra, akiket egykor az ellenségének tartott.

Nahri és Ali szintén nehéz döntésekkel szembesülnek Kairó biztonságában, miután az utolsó pillanatban elmenekültek a vérszomjas családjuktól és Dévábád gyilkos intrikáitól. Noha Nahri békére lel az emberi otthona régi szokásai és megszokott kényelme révén, mégis kísérti, hogy a hátrahagyott szerettei és az őt megváltóként tisztelő népe ki van téve egy új zsarnok elnyomásának. Alit ugyancsak nem hagyja nyugodni a múlt, így eltökéli, hogy visszatér megmenteni a városát és a megmaradt családját. Miközben az anyja királyságában szövetségeseket keres, felfedezi, hogy sokkal mélyebben gyökerezik a máridokhoz fűződő kapcsolata, ami nemcsak a Nahrival való viszonyát, de a hitét is alapjaiban ingatja meg.

A béke terjedésével sorra tűnnek fel a rejtélyes ősi szereplők, Nahri, Ali és Dára pedig rájönnek, hogy a világuk helyreállításához talán muszáj összecsapniuk a néhai szeretteikkel… és kiállniuk azok mellett, akiket egykor eltiportak.

 

Nem elég, hogy vastag, de hosszasan rákészülős könyv. A felénél már el kezdett zavarni, hogy még mindig ül a regény – pedig alapvetően nem lenne rossz –, és sajnos utána sem változott ez még nagyon sokáig. Legnagyobb bánatomra a ténylegesen izgalmas és akciódús rész elég minimális arányban van jelen, és az is csak a végén. Emellett pedig az írónő a nagy jelenetek után minden szálat elvarr, ami a sorozat rajongóit elégedettséggel tölthette el, nekem viszont már ilyen mértékben feleslegesnek tűnt.

 

2024. augusztus 24., szombat

Sakkjátszmák királysága | S. A. Chakraborty

Ha már végre rászántam magam az annyit halogatott Bronzvárosnak, nem álltam meg, hanem a lendületet kihasználva folytattam S. A. Chakraborty Dévábád-trilógiájának olvasását. A Rézkirályság egy hasonlóan masszív kötet, amelyen ugyan érződik az átvezető rész szindróma, de mindeme lassúság mellett is nagyon jól esett ismét időt tölteni a szereplőinkkel.

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
Magyar megjelenés éve: 2019
Agave Könyvek Kiadó
történelmi fantasy
négy csillag

Nahri élete mindörökre megváltozott abban a pillanatban, amikor az egyik svindlije közben véletlenül megidézte Dárát, a félelmetes, rejtélyes dzsinnt. A lány kairói otthonából elragadva bekerült Dévábád fényűző királyi udvarába, ahol sebesen ráébredt, hogy a szélhámosi tehetsége nélkül nem sokáig marad életben.

A csatát követően, mely során Dára odaveszett Ali herceg kezétől, Dévábád bezárkózott. Nahri kénytelen új utat törni magának, méghozzá a szívét elrabló testőr védelme és a barátjának tekintett herceg bölcsessége nélkül. Ám miközben elfogadja az örökségét és a vele járó hatalmat, tudja, hogy igazából aranyketrecbe zárták: a király az egykor az ő családjának kijáró trónusról tartja szemmel, és egyetlen ballépés a törzse végét jelentheti.

Mindeközben Alit száműzték, amiért szembe mert szállni az apjával. Orgyilkosoktól üldöztetve hányódik ősei földjének könyörtelen rézszín homokján, és kénytelen azokra a félelmetes képességekre támaszkodni, amikkel a máridok – a kiszámíthatatlan vízszellemek – ajándékozták meg. De mindez azzal fenyeget, hogy feltárja a családja egy rég eltemetett titkát.

Az új évszázad közeledtével a dzsinnek ünneplésre gyűlnek Dévábád égig érő bronzfalai közt, ezalatt egy láthatatlan fenyegetés fortyog a sivár északon. Ez az erő egyenesen a város kapujára zúdítaná tűzviharát… és egy olyan harcos segítségét keresi, aki a világok között ragadt, és meghasonlott az elkerülhetetlen erőszakos kötelessége és a talán kiérdemelhetetlen béke között.

 

Leginkább egy megfontolt sakkjátszmához hasonlított a kötet, mert a hosszú altatási szakasz után a végén ott találod magad, hogy nem is tudod hova nézz. Az írónő nagyon ért a meglepetések adagolásához, amely a kötet végén található fordulatban csúcsosodott ki. Mert elhiteti veled, hogy látod, mi jön, de aztán csavar rajta egyet úgy, hogy a füled is kettéáll. De mindezt igazából élvezed.

 

2024. augusztus 23., péntek

Dzsinnek városa | S. A. Chakraborty

Te is halogattál már azért sorozatkezdést, mert tudtad, hogy jó lesz, de előbb még a többieket szeretted volna befejezni, hogy ne legyen egyszerre annyi elköteleződésed? Nálam S. A. Chakraborty Dévábád-trilógiája került bele ebbe a skatulyába, pedig sok embertől – na jó Anditól leginkább – azt hallottam, hogy élvezném. Meg is vettem az első részt, ami három évig csak porosodott a polcon, mígnem Andi – igen, mivel ő számít a sorozat magyar nagykövetének, meg sem lepődök rajta, hogy ő hozta meg a kedvemet hozzá – egy közös (újra)olvasást szervezett a könyvekből, és ugyan én jóval a nagy flow mögött kullogva haladtam a Bronzvárossal, viszont így önmaga miatt tudtam szeretni a kötetet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2017
Magyar megjelenés éve: 2018
Agave Könyvek Kiadó
történelmi fantasy
öt csillag

Nahri sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.

De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.

Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.

 

Nem is tudtam, hogy ennyire hiányzott már nekem egy jó kis politikai intrikával dúsított fantasy. A hosszú és belesüppedős fejezetek teret engedtek az események kibontakozásának, de pont emiatt nem haladtam vele olyan gyorsan. Emellett pedig egy nagyobb szünetet is kényszerültem tartani, ami ugyan csorbított az élményen, a szereplők és a cselekmény viszont végig lázban tartott.

 

2024. augusztus 20., kedd

Francia belháború, horrorutazás és a szekta fogsága – Olvassunk graphic novelt #36


Az első próbálkozásaim után eléggé rákaptam a NetGalley-s képregények ízére, mert a hosszabb kötetek megengedik ezeket a kis kalandozásokat. Emellett pedig nagyon nehezen állok ellen egy megkapó borítójú könyvnek, főleg ha rövid. Viszont ekkora merítésnél elkerülhetetlen egy-egy kevésbé tetsző választás.

2024. augusztus 16., péntek

Cicaharc | Sarah J. Maas

Képregényes fronton egyértelműen a Marvel felé húzok, és ott is ismerem ki jobban magam, viszont azért a DC-ről is van néhány információm a kollektív tudatnak köszönhetően. A Macskanő Lélektolvaj című regényt egyértelműen az írónője, Sarah J. Maas miatt olvastam el, akinél kíváncsi voltam arra, hogy képes-e a tündéres fantasy környezeten kívüli világokat is élettel megtölteni. Voltak ugyan kiemelkedő pillanatai, de a két főszereplővel egyáltalán nem voltam kibékülve.

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2020
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, urban fantasy
három csillag

Selina tökéletes tolvaj.

Luke gondterhelt hős.

Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.

A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas mutatja be a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét az új, várva várt világszenzáció YA regényben, az akciódús és izgalmakkal teli Macskanőben!

Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így könnyű préda a város .

Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?

Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?

 

Már a legelején be akarta bizonyítani az írónő, hogy ő márpedig nagyon kemény csajokat tud alkotni. A verekedős nyitány még úgy ahogy elment, de aztán átcsap végtelen monologizálásba, ami indokolatlanul lefékezi a szerzett lendületet. Maga az alapszituáció is roppant egyedire sikerült – ja nem, bár egyáltalán nem ismerem az eredeti DC karakter történetét, így ezt utólag már nem rovom fel neki, de akkor ott nagyon forgattam a szemem miatta.

 

2024. augusztus 11., vasárnap

Cornwalli históriák #4 | Winston Graham

Winston Graham A Poldark család sorozat már a BBC adaptációval belopta magát a szívembe (amelyet nem mellesleg éppen újrázok). Emellett a könyvek is elég hamar felkerültek a piedesztálra, amelyet a negyedik rész, a Warleggan csak még inkább megerősített. Viszont minden egyes alkalommal meglepődök azon, hogy ez egy hetven éves könyv, amelyet nem mellesleg egy férfiember írt.


Eredeti megjelenés éve: 1953
Magyar megjelenés éve: 2023
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi romantikus, családregény
öt csillag

Romantika, bosszú, veszedelmek.

Cornwall, 1792.

Ross nagyon kockázatos bányászati vállalkozásba kezd, ami nemcsak a családja anyagi biztonságát veszélyezteti, hanem viharos házasságát is. Amikor Ross és Elizabeth régi vonzalma újból fellángol, Demelza azzal vág vissza, hogy flörtbe kezd egy jóképű skót lovassági tiszttel.

A közelgő csőd és a botrányok árnyékában a Poldarkok minden fronton fenyegető katasztrófával néznek szembe.

Vajon képesek lesznek összefogni, mielőtt minden darabokra hullik?

 

Annyira drámai és feszültséggel teli, de én pont ezt szeretem benne. Van benne szerelmi szál, de nem feltétlen azok között alakul ki szikra, akikre előzetesen számítasz. Nem idelizált hősöket kapunk, hanem olyanokat, akik rendszeresen hibáznak, de ezáltal fejlődni képesek. Kapunk nehézségeket is, de hát ezek a való életben is előfordulnak. Viszont mindez egyáltalán nem terhes, hanem sokkal inkább drukkolásra ösztönzött.

 

Történetünk…

a megszokott módon veszi fel a fonalat, bár olyan érzésem volt, mintha újraalapozna, hogy az se tévedjen el, aki esetleg itt veszi fel a fonalat. Zajlik az élet a bányában, bár kevesebb a nyereség, mint arra számítottak, a csempészet is egyre inkább a környék életének szerves részévé vállik. Emellett egy családi tragédia is felforgatja a mindennapokat, és áll Demelza és Ross boldogságának útjába. George Warleggan pedig kénye-kedve szerint keveri a lapokat, bár nem ő a családja legmegátalkodottabb tagja.

 

2024. augusztus 4., vasárnap

Havi zárás – Július 2024

 

Hatnapos munkahetekből és projektekkel teli hosszú napokból állt a júliusom, ami mentálisan nagyon kifárasztott. Ehhez társul a fürdőszobafelújítás diszkomfort érzése, hiszen jelenleg csak egy csap működik a lakásban, és az is csak hideg vizet ad. Az előszoba is az építkezési terület része, így nem tudod elkerülni a bútorokra fokozatosan rakódó egyre szürkébb porréteget. Emellett pedig még a meleget is nehezen viselem, így a minimális szabadidőmben is csak léteztem. Mindez magyarázhatná azt is, hogy mennyi filmre és sorozatra volt időm, ha már csak bambulni volt kedvem, de nem ez a helyzet. Egyedül az Ollie hazatalált néztem meg, ami számomra túlságosan nyomasztó és ijesztő volt egy meséhez képest. Talán könyvben kevésbé hozzák rá a gyerekekre a frászt, de itt mintha nem vették volna figyelembe a korhatárt. Az üzenete szép, de amilyen úton eljutunk odáig… Viszont történt velem jó is a hónapban, ugyanis eljutottam ismét Szentmargitbányára, ahol a kőfejtőben minden évben különböző operákat adnak elő. Idén az Aidát tűzték műsorra, aminek eszméletlen volt a megvalósítása a díszlettel és a vízjátékkal egyetemben.

 

2024. augusztus 3., szombat

Filter függvénye | Alice Oseman

A Heartstopper hamar belopta magát az emberek szívébe, ám a sorozat közkedvelt szereplői már sokkal korábban megkezdték a pályafutásukat. Alice Oseman első regényének, a Solitaire – Pasziánsznak főszereplője Charlie nővére, Tori, akit már első felbukkanásakor megkedveltem, így elég egyértelmű volt számomra, hogy sort fogok keríteni rá. Előzetesen viszont tudtam róla, hogy nem szabad ugyanazt a hangulatot várnom tőle. És ezt utólag csak még inkább meg tudom erősíteni.

 

Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2023
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági
négy csillag

Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.

A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.

Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.

Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.

Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!

 

Ez nem egy cukormázas történet, akármennyire is rózsaszín a borítója, hanem sokkal inkább egy mélységekkel rendelkező ifjúsági regény. Nem fog mindenkit magával ragadni, de nem is ez a célja. Nekem sem lett a kedvencem, de annál inkább értékelem azt a gondosságot, amivel az írónő összeállította ezt a kötetet.

 

Történetünk…

Toriról szól, aki egy új tanévet kezd az iskolájában, amelyről kezdetben nem tudja, de meg fogja változtatni az életét. Gyerekkori legjobb barátja mellett feltűnik egy új srác is, Michael, aki energikusságával teljesen ellensúlyozza a lány melankóliáját. Mindeközben egy blog forgatja fel a diákok életét, és egyre inkább emeli a tétet. Vajon ki állhat Pasziánsz mögött és vajon mi a célja vele?