2024. június 22., szombat

Tényleg minden révbe ér? | Louisa May Alcott

Vannak ilyen berögződéseim, hogy bizonyos könyveket bizonyos időszakokra tartogatok. Az egyik ilyen, hogy őszi és téli könyveket a kapcsolódó évszakokban vagyok hajlandó olvasni, ami azok mozgalmassága miatt lehet, hogy évekig csúsznak. A másik a hosszú könyvek helyzete, amelyeket szeretek nyugodt időszakomban olvasni, amikor nem csak napi 50-100 oldalt tudok olvasni. A harmadik viszont a teljesen indokolatlan, de mégis kötöm az ebet a karóhoz. Ez utóbbi kategóriába tartozik bele Louisa May Alcott Jó feleségek című regénye. A Kisasszonyokra 2021 nyarán kerítettem sort, az őszi Könyvhéten meg is vettem a folytatását, de kereken egy évet pihentettem a polcon, mert szintén a nyaralásunkra tartogattam. Megmagyarázható ez a viselkedés? Nem, hiszen nagyon szerettem az első részt, és logikusan bele kellett volna vetnem magam a folytatásba. De néha nem kell a logikát keresni.

 

Eredeti megjelenés éve: 1869
Magyar megjelenés éve: 1925
Lazi Könyvkiadó
klasszikus
öt csillag

Vidám sürgés-forgással kezdődik Louisa May Alcott lebilincselő meséje: esküvőre készül a család. Három év telt el a Kisasszonyok óta, felserdültek a March lányok, és nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. Meg az új asszonyok gondtalan derűlátásával vág neki a házasságnak, de mikor rá kell jönnie, hogy a családi élet nem egy szakadatlan ünneplés, anyja szelíd, de határozott irányításával és kijózanító tapasztalatokkal felvértezve igyekszik elérni a családi és anyai boldogságot. Húga, Jo felölti a „tollnoki toalettet”, és ismét megostromolja az írói hivatás csúcsait, Amy, a kis „dáma”, a művészetnél is nagyobb értékekre bukkan rá külföldi utazásai közben. Csupán az alázatos kis Beth nem kívánkozik sehova a családi otthon falai közül, és bár az ő terhe a legnagyobb, végül ő is megtalálja a békét.

Ez a meglepetésekkel teli, megható és mulatságos könyv méltó betetőzése a kedves „kisasszonyok” történetének.

 

Nem tudom, hogy jól tettem-e, hogy nem a filmet néztem meg először. Volt egy pont, ahol nem értettem az írónő döntését, így maradt bennem egy keserű érzés a könyvvel kapcsolatban. Utólag azonban kezdem átértékelni az eseményeket, hiszen végülis minden jól alakult, és talán tényleg nem illettek annyira össze, mint azt én képzeltem róluk.

 

Történetünk…

három év elteltével veszi fel a fonalat, mikoris épp Meg esküvőjére készülődik a March család. A családfővel kiegészült sürgés-forgás után azonban ismét lecsendesedik az élet, Jo továbbra is ír, Amy nagyon élvezi, hogy March néni kedvében járhat, Beth pedig gyengén ugyan, de tesz-vesz odahaza. Mindenki fejlődik, tanul önmagáról és másokról, hibázik, ami ugyanúgy az élet rendje, mint a siker. Kiszakadva a megszokott környezetből világot is látnak, hogy hazatérve érett döntéseket tudjanak hozni. Vajon mindenki megtalálja a neki rendelt békét és boldogságot?

 

Mivel rengeteg érzés kavarog bennem egyes fordulatokkal kapcsolatban, így előre szólnék, hogy most nem kíméllek meg benneteket ezektől. Éppen emiatt saját felelősségre olvassátok tovább, ha esetleg vakon szeretnétek belemenni a regénybe.

 

2024. június 12., szerda

Kelttészta. Klotyó. Konspiráció. | T. Kingfisher

Számomra a Legendás latték nyitotta meg az utat a cozy fantasy komfortjába, amely terület első ránézésre nem állhatna messzebb a sötétebb hangulatú kötetekről ismert T. Kingfishertől. A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez azonban számára egy szerelemprojektként indult még jóval az ismertsége előtt, és számos átdolgozás után nyerte el helyenként nyers, de összességében roppant humoros, szívderítő és kalandos változatát.

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
Magyar megjelenés éve: 2024
Kossuth Kiadó
cozy fantasy
négy csillag

A tizennégy éves Mona más, mint a város védelmével megbízott mágusok: nem tudja uralni a villámlást, nem tud beszélni a vízhez. Familiárisa egy kovászkeltető, mágiája pedig kizárólag kenyéren működik. Kényelmes életet él a nénikéje pékségében, ahol mézeskalács embereket bír táncra.

Élete azonban fenekestül felfordul, amikor egy holttestet talál a pékségben. Egy orgyilkos járja a város utcáit, varázsnépekre vadászik, és úgy tűnik, Mona a következő célpontja. Ráadásul a hirtelen mágusok nélkül maradt, káoszba zuhant városban talán még az orgyilkos lesz Mona legkisebb problémája…

 

Egyszerűen zseni a regény borító- és a címválasztása. Ugyan a magyar változatban más lett a mézeskalács képe, de a lényeg – a morcos és harci kedvtől duzzadó arckifejezés – megmaradt. A hátulján lévő mosolygós változattal kiegészítve nekem A Lego kaland kétarcú rendőre jutott az eszembe. A cím pedig egyedül a vállán hordozza a kötet marketingjét, és igazából már fülszöveg nélkül felkelti az emberek figyelmét. Emellett pedig tökéletesen tükrözi a regény bolondosságát és abszurditását.

 

2024. június 7., péntek

Havi zárás – Május 2024

 

Szempillantás alatt múlt el a május, amely nagyrészt a versenyfelkészülés jegyében zajlott. Idén szintén kijutottunk egy világbajnokságra, amely most egy ottalvós csapatépítős majdnemhetet is tartalmazott. Bár nekem munka miatt előbb haza kellett jönnöm, mégis nagyon jól éreztem magamat. Az eredmények tekintetében a formáció igencsak büszke lehet magára, ugyanis a kemény gyakorlások hada meghozta a gyümölcsét, és a második helyezést hoztuk el egy elég kemény mezőnyből. Emellett pedig még a pünkösdi hétvégére belefért egy leánybúcsú is a Balatonon, ami szintén nagyon jó hangulatban telt, és már alig várom, hogy együtt bulizhassak a lányokkal a lakodalomban.

 

2024. június 2., vasárnap

A múlt kétszer csenget | Gabriella Eld

Most már mindent értek, legalábbis ami a Legendák a Bagolyvárosból sorozat körüli rajongást érinti. Gabriella Eld mindegyik kötettel újabb és újabb aspektusát hozza be az általa kitalált neonfénnyel teli világból, és mindehhez pedig a szereplői repertoárt is mesterien bővíti. Ugyan már a Húsevők ketrecét is élveztem, de számomra már egy hangyabokányit túlment a brutalitási küszöbömön, A lányok titkos élete viszont minden szempontból is tökéletes volt.


Eredeti megjelenés éve: 2020
Főnix Könyvműhely
disztópia, urban fantasy
négy csillag

#3 Húsevők ketrece

 

Alaska Jones sosem hitte, hogy ez vele is megtörténhet.

Most meg itt ül megkötözve egy Adottságkereskedő lakásán, és várja, hogy eladják, mint egy darab húst.

London és Oliver Green veszélyesek; Igornál és Kasjánál ezt senki se tudja jobban az egész Impériumban. Az adottságuk ellen mit sem ér egy élő tükrökép vagy egy másodpercnyi jövőbe látás, ráadásul a törvény keze közül is mindig kicsúsznak.

Amikor az Adottságkereskedők betoppannak a tetoválószalonba, és elviszik Alaskát, Igor tudja, hogy még az életénél is többet kockáztat, ha ki akarja szabadítani őt. Meg kell küzdenie a nővérével, a régi szerelmével, azokkal a veszélyes titkokkal, amiket sose mondott el senkinek, és egy olyan Adottsághasználóval, aki mellett labdába se rúghat.

Még mielőtt az egyetlen barátját pénzzé tennék a negyvenegyes kerület legmélyén.

 

Ez egy roppant lendületes kötet, ahol az események mellett a szemszögeket is gyakran váltogatta az írónő, így nagyon résen kellett lennem, nehogy lemaradjak valamiről. Maga a bonyodalom Alaska elrablásából áll, de a történet sokkal inkább a Blankenschift és Green testvérek összecsapásáról szól. A konfliktusuk a múltban gyökerezik, ahol elég sok verekedésről mesél, illetve a jelenben sem mentes a brutalitástól. Viszont mikor azt hiszed, hogy nem lehet durvább, midig tud meglepetést okozni.