2024. január 28., vasárnap

Különbségben az erő | Joya Goffney

Valószínűleg nem került volna soha a kezembe Joya Goffney Bocs, hadd bőgjem ki magam című könyve, ha anno Andi nem zeng róla ódákat. A rasszizmus kérdése ugyan érdekel, de a kortárs ifjúsági köntös már annyira nem vonz. Viszont egy meglepően jó regényről maradtam volna le, amellyel ugyan nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatunk, de a végére igazán megkedveltem.

 

Eredeti megjelenés éve: 2021
Magyar megjelenés éve: 2022
Kolibri Kiadó
ifjúsági
négy csillag

Egy könyvsorozat, amelyen keresztül jobban megismerheted önmagad és a világ sokszínűségét.

Érezted már valaha úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj? Hogy egyszerűen tehetetlen vagy, és nem tudod irányítani az életed? Ha igen, nem vagy egyedül…

Quinn Jackson:

fekete

tizennyolc éves

vegetáriánus

krónikus listaíró

nehezen barátkozik

hazugságban él

megzsarolták

szembe kell néznie az igazsággal

Quinn mindenről listát vezet az életében – a napokról, amikor bőgött; a fiúkról, akiket megcsókolna, és a dolgokról, amiket sosem vallana be senkinek. Azzal, hogy kiírja magából a problémáit, nem kell megbirkóznia velük a való életben. Egészen addig, amíg valaki el nem lopja a naplóját…

 

Friss, modern és aktuális – legalábbis sokmindent megmutat az amerikai fekete közösségek megítélésről, és ezáltal számomra is egy ablakot nyitott ki. Európaiként megdöbbentett, hogy a mai napig mennyire nem egyenrangúak az Államokban az emberek. Az előítéletek sajnos közösségen belül is megfigyelhetők, és az eltérő bőrszínük miatt sokkal többet kell harcolniuk ugyanazért az elismerésért.

 

Történetünk…

Quinnről szól, aki az egyetemválasztás kapujában áll. Fekete szülők gyermeke, de a társadalmi pozíciójuknak köszönhetően egy menő fehér iskolába járhat. Egy nap azonban véletlenül elcseréli a naplóját a csoporttársával, aki azt másnap sajnos el is veszíti. Mindennek azért van jelentősége, mert abban vezeti az életének fontos pillanatait és az jelenti neki a biztos alapot. A tolvaj hamarosan zsaroló üzenetekkel jelentkezik, és Quinn kénytelen követni az utasításokat, különben nyilvánosságra kerülnek a titkai. Mindezt azonban szerencsére nem egyedül teszi, mert útközben igaz barátokra lel.

 

Utólag rá kellett jönnöm, hogy leginkább Quinn tehet arról, hogy az elején nehézkesen haladtam a könyvvel. Az erős első fejezet után – ahol kapásból előkerült a rasszizmus, a szülői veszekedés és a válás témája – sokáig nem találtam a helyem. Ugyan gördülékenyen olvasható a szöveg, de nekem mégis nehezemre esett. Ennek oka, hogy Quinn sokáig nem a megfelelő emberekkel barátkozott. Nagyon be akar illeszkedni a fehérek közé, de akarva-akaratlanul is elüt tőlük. Amint viszont hasonszőrűekkel kezd lógni, mintha teljesen kicserélték volna, és utána már minden sokkal természetesebb volt.

 

Forrás: Pinterest

 

Quinn egy népszerű lány, ami azonban nagyrészt hazugságon alapult, így egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy pikk-pakk ellene fordult mindenki. A nagy mélyrepülés után viszont képes volt magát új alapokra helyezni. A zsarolásnak köszönhetően – ami még mindig egy hatalmas szemétség volt az illető részéről – levetkőzi a befeszüléseit, és kimozdul a komfortzónájából. Jó volt látni a személyiségfejlődését, hogy mer élni, és a saját magát előtérbe helyezni. És az a göndör haj… Úgy irigykedtem, mikor épp arról volt szó.

 

Ifjúsági kötetként elmaradhatatlan alkotóelem a szerelmi szál, ami az elején nekem nagyon sántított. Quinn ugye régóta szerelmes a gyerekkori barátjába, akinek nagyon szeretné bevallani az érzéseit, de a srácnak ez nem tűnik fel. Aztán a semmiből feltűnik egy fekete srác, aki azonnal rámozdul, és akibe a csaj is pikk-pakk szerelmes lesz. Ezt a pálfordulást olyan sebességgel teszi, hogy csak pislogni tudtam, és idő kellett, hogy megszokjam. Való igaz, hogy Carterrel sokkal jobban összeillenek, és a kémia is megvan közöttük, de Mattet egyik napról a másikra elfelejti, pedig addig az élete szerves része volt.

 

Carter alapvetően egy jó srác, akit én nagyon bírtam. Ugyan ő sem tökéletes, de képes bocsánatot kérni, és teret enged Quinnek, ha épp azt kéri. Apai felelősséggel neveli húgát, Imanit, aki a kedvenc szereplőm az egész könyvből. A kislány hihetetlenül aranyos és ártatlanul őszinte. Nem kertel arról, hogy mennyit beszél a bátyja Queenről (ami egy nagyon kedves szójáték), és hogy korábban is sok csaj megfordult már nála. Nagyon szerettem a kettejük kapcsolatát, ami szintén Carter jellemét erősíti.

 

Forrás: Pinterest

 

Valós problémákkal küzdő valós tinédzsereket mutat be az írónő. Nemrég a Tükörlelkekben is megjelent a továbbtanulási stressz, és itt is az események egyik mozgatórugója. Viszont engedi a szereplőit szórakozni is, személyit hamisítva belógnak bulizni, ahol azért rendesen berúgnak. Ezt a vonalat Quinn életében Oliva képviseli, aki jobban kezeli a saját identitását, és nem mellesleg nagyon menő. Tetszett a fotós vonal is, ami több helyzetben is fontos események elindítója. Az már inkább megkérdőjelezhető, hogy kisminkeli Quinnt, hogy szép legyen, mintha alapvetően nem lenne bombázó alkatú. De hát a fiatalok között is egy általános nézet, így ez nem a könyv hibája.

 

Számomra a kötet legmeglepőbb pontja az idős emberkekkel való bánásmód központi szerepe. Quinn gyerekként nagyon sok időt töltött a nagymamájánál, aki sajnos jelenleg Alzheimer-kóros. Kerüli a kórházat, mert szeretne csak a szép dolgokra emlékezni vele kapcsolatban, amelyről a regény során mi is olvasunk. Igazi vagány nagyi volt, és éppen emiatt volt annyira megható a vele való találkozás.

 

És végezetül szeretnék még kitérni Quinn listamániájára, ami regény alapkonfliktusa mellett a szövegben is felbukkannak. Számtalan helyen felbukkant olvasás közben, mindig a legjobb pillanatokban. Ezáltal segít Quinn érzéseinek bemutatásában, illetve a vége fele Carter is elkezd a lánynak listákat írni, ami nagyon cuki volt.

 

Összességében

Sokkal több mint egy tipikus ifjúsági történet, és ugyan nehezen indult a kapcsolatunk, mégis megszerettem és meleg szívvel tudom ajánlani. A szokásos témák mellett, mint a továbbtanulás, a szerelem, az igaz barátságok és a személyiségfejlődés nagy szerepet játszik benne a rasszizmus, illetve az idős emberekhez való hozzáállás.

 

„– A naplóban minden ott van róla. Nélküle azt sem tudom, ki vagyok.

Úgy néz rám, mintha elment volna az eszem.

– Te te vagy. Miért kell hozzá kézikönyv, hogy te legyél?

– Nem kézikönyv. Hanem… – Próbálok találni egy jobb szót a listáimra. – Olyan, mint az alapzatom. Nem azt mondja meg, hová tartok. Hanem hogy hol jártam.”

~~~

„Ismered azt az érzést, amikor valami csodálatos történik, de ha még egy másodpercig próbálod fenntartani, akkor lehet, hogy magától lángra lobban, és elpusztít mindent.”

~~~

„– Le se szarom, hogy apád utálja a saját bőrszínét.

Leesik az állam. Lenézek a porba. Szóval nem őrültem meg, amikor megfordult a fejemben, hogy apám utál fekete lenni.”

~~~

„– Nem hiszem, hogy a fehérek használnák „barátságosan” ezt a szót, ha tudnák, hogy valahol, valaki még mindig gyűlölködik vele. Nem igazságos a feketékkel szemben, hogy akárhányszor meghallják, azon kell gondolkodniuk, sértegetik-e őket vagy sem.”

~~~

„A félelem veszélyes. Feketéket öl.”

~~~

„– Tudod, attól, hogy most nem olyan, mint régen, még mindig a nagymamád. Ne büntesd azért, mert beteg.”

~~~

„… Az otthon nem egy hely. Az otthon idebent van. – Megütögeti a kezével a szívét…”

~~~

„– Azt szeretném, ha képes lennél ünnepelni a különbségeinket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése