2024. január 24., szerda

A hibernáció nem megoldás | Anna Sheehan

Vajon hogyan érezte magát Csipkerózsika a 100 éves álmából felébredve? Anna  Sheehanban valószínűleg ez a kérdés indított el egy kreatív lavinát, melynek végeredménye A Long, Long Sleep Hosszú álom. Ugyan a regény nem feltűntetett mesefeldolgozás, de bennem mindig is így raktározódott el, hogy emiatt szeretném olvasni. Az írónő mindezen alapgondolatot belehelyezi egy jövőbeli helyszínbe, és fűzi tovább az eseményeket.


Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, sci-fi
három csillag

Rosalinda Fitzroy 62 évig aludt, majd egy csókra ébredt.

Elzárva az altató-keltette álomban, egy hibernáló kamrában, egy elfeledett pincében, a 16 éves Rose átalussza a Sötét Korszakot, amely milliók halálát követelte és alapjaiban változtatta meg az általa ismert világot. Most, hogy a szülei és az első szerelme régen elhunytak, Rose – akit egy rég letűnt csillagközi birodalom örököseként ünnepelnek – egy olyan jövőben ébred, ahol egyesek csodabogárként, mások fenyegetésként tekintenek rá.

Rose mindent megtesz, hogy maga mögött hagyja a múltat és megtalálja a helyét az új világban. Mindeközben egyre jobban vonzódik az őt csókkal felébresztő fiúhoz és abban reménykedik, hogy ő segíthet neki az újrakezdésben. Amikor azonban halálos veszély fenyegeti törékeny új életét, Rose-nak szembe kell néznie múltja árnyaival, mert a jövője múlik rajta.

 

A kötet címe egy Emily Dickinson versen alapszik, amely megtalálható regény elején. A bejegyzés írása közben éppen nagy lázban égek a költőnő iránt, mert az Apple TV-s sorozatot pörgetem. És meg kell mondjam, hogy azt sokkal jobban élem, mint ezt a regényt.

 

Történetünk…

nem bonyolult. Van egy lány, Rosalinda, aki egy nagyon hosszú hibernációból ébred. A körülötte lévő világ teljesen megváltozott, az összes szerette halott, éppen ezért ő örökli a világot nagyban befolyásoló cégbirodalmat, de ehhez még nagykorúvá kell válnia. A beilleszkedés megkönnyítése érdekében nevelőszülőkhöz kerül és iskolába jár, de valaki folyamatosan az életére tör. Emellett pedig a múlt sem hagyja nyugodni.

 

Ez egy sci-fi köntösbe bújtatott kortárs ifjúsági történet, amire nem voltam felkészülve. Sokkal inkább kíváncsi lettem volna a világra, az elmúlt 60 év technológiai változásaira, a történelem alakulására, mintsem egy múlton kesergő koravén tinédzser lelki vívódásaira. Ugyan kapunk elcsöppentett információkat, mint például, hogy a génmódosított kukorica globális terméketlenséget idézett elő, vagy hogy a légpárnás járműveket mágnespadkák közé szorítják, de nagyon keveset magyaráz, ami szerintem sci-fi-nél öreg hiba. Olyan érzésem lett tőle, mintha túl nagy falat lett volna ez az írónő számára.

 

Rose már az elejétől kezdve esetlennek és elvarázsoltnak tűnt. Van egy régimódi szokása, ami nagyon elüt a modern környezetétől, mégpedig hogy imád festeni – mégpedig igazi festékekkel. Állandóan a régi élete után siránkozik, emiatt a szövegben is számos visszaemlékezést kapunk. Itt ismerjük meg a legjobb barátját, Xaviert (igen, a regényben is volt egy X-Men-es poén), akibe állítólag a lelki társa, de aztán a jelenben elég hamar belezúg egy másik srácba. A szerelmi szál hihetetlenül nyálasra sikerült, amiből valószínűleg kinőttem.

 

Forrás: Pinterest

 

Sokkal inkább érdekelt a hibernálás utáni nyomozásom. Fokozatosan derültek ki az információk, és mivel megspóroltam nektek az olvasást – mert nem feltétlen ajánlom nektek –, így nyugodtan mesélhetek nektek spoileresen. Rose a helyzet, de legfőképp a szüleinek az áldozata, akik roppant mód elfoglaltak, viszont nem szerették volna, ha a lányuk nélkülük nő fel, emiatt pedig állandóan hibernálták. Dühös voltam az önzőségükre, akik egyáltalán nem törődtek a lányuk jólétével. Mindig megmagyarázták, hogy miért szükséges a hibernáció, és Rose nem látta át a helyzet beteges mivoltát.

 

Ami viszont sokkal inkább kiverte a biztosítékot, az Bren nagypapájánk titka. Teljesen elfogott Az időutazó felesége hangulat, amely regényt én kifejezetten gyűlöltem. Rose ugye megragadt az időben, és ő még mindig ugyanazzal a hévvel szereti (?) Xaviert, míg a fiú azóta már felnőtt, családot alapított. Eleve az egész kapcsolatuk fura, ugyanis egy testvéri viszonyból lesznek szerelmesek, aztán azután meg nagypapa korában a gyámja lesz. Nemár…

 

Akiről viszont semmiképp sem szerettem volna megfeledkezni, az Ottó, aki az egész regény fénypontja. Egy genetikai kísérlet eredménye, aki egyáltalán nem tud beszélni, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet értelmes. Nagyon bírtam a Rose-zal lefolytatott írásos kommunikációit, és az egész srácot jobban kedveltem, mint az amúgy love interestnek beállított Brent.

 

Összességében

Érdekes elgondolás gyenge megvalósítása. Alapvetően egy szomorú eseményeket taglal, de engem sokkal inkább idegesített. Ugyan voltak érdekes pontjai, de Rose és az romantikus ábrádjai megnehezítették az olvasást. Egyedül Ottót bírtam, akire viszonylag kis hangsúlyt helyez a regény.

 

A sorozat további kötetei:

No Life But This (#2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése