2023. szeptember 17., vasárnap

Időrohanás | Karen Akins

Van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy nem hagyok félbe könyvet, pedig bizisten ezt kellett volna tennem Karen Akins Időhurok című regényével. Vagy csak egyszerűen jegelnem kéne az időutazós történeteket, mert amennyire szeretem a témát, annyira kritikusan állok hozzájuk, és éppen emiatt rengetegszer csalódok bennük.

 

Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2015
GABO Kiadó
ifjúsági, sci-fi
egy csillag

A tizenhat éves Bree Bennis olyan iskolába jár, ahol az időutazás kötelező tantárgy, és szó szerint veszik a történelmi kirándulásokat. Miután háromszor is kudarcot vall a XXI. századba tett félévi küldetésén, mert véletlenül túszul ejt egy fiút, már az ösztöndíja forog kockán.

Amikor visszaszökik a múltba, hogy hallgatásra bírja a fiút, nem megy elég messzire: Finn közben három évvel idősebb lett, ráadásul meg van róla győződve, hogy szerelmesek egymásba Bree-vel, vagyis a lány jövőbeli énjével, aki közel sem tartja olyan elviselhetetlennek. Még tovább bonyolódik a helyzet, amikor Bree akaratán kívül magával viszi Finnt a XXIII. századba, majd rájön, hogy valaki üldözi, aki nem csak őt akarja tönkretenni, hanem a múltat, a jelent és a jövőt is.

 

A kötet több sebből vérzik, amelynek még a rövidség sem áll jól. Az időutazáshoz sajnos összeszedettség és átgondoltság szükséges, amelyet mintha teljesen mellőzött volna az írónő. Leginkább a béna és a kaotikus jelzők jutnak róla eszembe, és értetlenül álltok a tény előtt, hogy valakinek tetszik a regény.

 

Történetünk…

Breeről szól, aki egy félresikerült csempészésnek köszönhetően hatalmas bajba keveredik. A hibát próbálja orvosolni, ám azzal, hogy véletlenül magával hoz a múltból egy fiút, csak még nagyobb problémát idéz elő. Eközben pedig édesanyja balesetével kapcsolatban is különös részletek derülnek ki, és az időutazásról alkotott kép is töredezni látszik.

 

Ugyan fantasyként álltam neki, de nagyon hamar tudatosult bennem, hogy inkább egy sci-fivel van dolgom. Jelenünk a XXIII. század, ahol egy beépített chip segítségével tudják irányítani az időutazást. Leginkább Bree iskoláját ismerjük meg, valamint az élménycentrumként működő Pentagont, de azon kívül vajmi keveset tudunk meg a világról. Egyedül a fejemben csak virágsuhanóként élő közlekedési eszközt látjuk. Ifjúságiként sokkal inkább a személyes drámára koncentrál, mint a világra, de egy kis mélység azért nem ártott volna neki.

 

Nagyon nem szerettem az események adagolását. A regény nemigen enged levegőt venni, olyan gyorsan követik egymást a jeleneteket. Evvel párhuzamosan viszont a harmadáig érdemleges nem történik benne, mégis egy rohanásnak éltem meg. Szinte állandóan tilosban járnak a karakterek, ami viszont egyáltalán nem emelte az izgalom faktort. Egy ponton pedig beüt a teljes káosz, amikor már teljes volt az értetlenségem, és csak a végét vártam.

 

Forrés: Pinterest

 

A leggyengébb eleme egyértelműen a szereplői voltak. Bree mint főszereplő egyáltalán nem volt szimpatikus, főképp a beszarisága miatt, de a logikát is nem egyszer mellőzi. A romantikus száltól pedig egyenesen herótot kaptam. Mert nem, itt nincs szó szerelemről, inkább kellemetlen helyzetek tömkelegéről, amely úgy indul, hogy Finn random lesmárolja Breet, majd mindezt azzal indokolja, hogy amúgy egy éve találkozgatnak már a jövőbeli énjével. Nem, nem, nem. Ez a fordulat már Az időutazó feleségében is kiverte nálam a biztosítékot, egy ifjúsági kötetben meg főleg nem ezzel akarok találkozni. Mert ez nem normális.

 

Összességében

Minden ponton elbukott a regény, amin csak lehetett. Nincs meg benne kellő világépítés, de ezt ifjúságiként elnéztem volna neki, ha nem lett volna a történet ennyire átgondolatlan. A „szerelmi”-szál pedig egyenesen kiakasztott, amin a rohanó, ámde súlytalan cselekmény sem segített. Inkább azon csodálkozom, hogy miért adták ki magyarul, minthogy elkaszálták egy rész után.

 

„Az ő korában az embereket az vonzotta, ami mondern gyors és parányi. Ettől viszont még semmi sem lesz jobb. Néha az egyszerű az ideális – a pamut, a függöny és a cipőfűző.”

 

A sorozat további kötetei:

Twist (#2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése