2022. március 6., vasárnap

Őszi borzogás – Olvassunk graphic novelt #18


Novemberi lányként bármikor képes vagyok egy jó őszi történetbe belesüppedni. A graphic novel sorozatom ezen részében most olyan képregényeket ajánlok neked, amelyek tökéletesek egy borongós estére.

Eredeti megjelenés éve: 2014
ifjúsági, horror
három csillag

Emily Carroll: Through the Woods

 

'It came from the woods. Most strange things do.'

Five mysterious, spine-tingling stories follow journeys into (and out of?) the eerie abyss.

These chilling tales spring from the macabre imagination of acclaimed and award-winning comic creator Emily Carroll.

Come take a walk in the woods and see what awaits you there…

 

Mert nekem nem elég az, hogy az aktuális olvasmányom elég véres, nem, nekem ilyen képregényt is kellett olvasnom. Ez a kötet rövid horror történeteket gyűjt össze, amelyek ártatlanul indulnak, de aztán mindegyikben eljön a csavar. Emellett a végkifejletek is inkább gondolkodásra késztetnek, mintsem hogy tálalják neked az eseményeket. Ahogy haladunk előre, egyre furcsább eseteket mesél el. Míg az elején csak eltűnnek a lánytesók, utána már hulla van a falba rejtve vagy épp megszállják az embereket. Nagyon ijesztő volt mindegyik főleg rajzolásban, így csak bátraknak ajánlom, és akkor is főleg reggel. Ha viszont szereted a műfajt, akkor tökéletes kikapcsolódást nyújthatnak ezek a szösszenetek egy őszi estére. Csak bírj utána aludni.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
fantasy, horror
négy csillag

Emma SanCartier: Monsters You Should Know

 

Meet the world's most unusual monsters in this darkly funny collection of creatures and cryptids from folkloric history. Illustrator Emma SanCartier captures the bizarre and hilarious elements of 17 monsters from around the world in a light, tongue-in-cheek tone, from the Japanese dream-eater Baku and the Persian carnivorous unicorn Shadhavar to the Eastern-European Shurale, a literal tickle monster. Packaged in a textured three-piece case and illustrated in lush watercolor, Monsters You Should Know is a perfect primer for the many strange, frightening, and compelling things that go bump in the night.

 

Nem feltétlen szerettem volna részt venni a Könyves Creep-a-thon-on, hiszen nem szeretem az horror témájú köteteket, viszont az élményből nem akartam kimaradni, így köztes megoldásként egy graphic novelt választottam, ami kellően rövid, így tudtam mellette a megkezdett regényeimet is olvasni, valamint nem stresszelt túl, hiszen hamar be tudtam fejezni. Sannánál láttam ezt a kötetet, amiről azt hittem, hogy hosszabb és cselekményesebb, de így is nagyon aranyos volt. 


Különböző kultúrák szörnyecskéit mutatja be, emiatt utazásként és tanulásként is felfogható, ami határozottan a kötet erősségének mondható. A rövid leírások frappánsan egészítik ki a képeket, amely minden esetben ártalmatlanul indul, de aztán a következő oldalon csavar egyet rajta az írónő. Egyedül a hétfarkú rókát ismertem korábbról, a többiek rendesen megleptek. A legcukibb szörnyek a legvéresebbek, megeszik az erdőben eltévedt embereket vagy épp halálracsikiznek. De vannak nagyon aranyosak is, mint például a kis csufi, aki eléggé félős, valamint a füstszörny, aki pedig csak barátkozni akar. Jó lett volna, ha kicsit hosszabb szösszeneteket kapunk róluk, de ettől függetlenül egy nagyon aranyos kötet, amely tökéletes egy őszi read-a-thonra.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
ifjúsági, paranormális
négy csillag

Brenna Thummler: Sheets (Sheets #1)


Marjorie Glatt feels like a ghost. A practical thirteen-year-old in charge of the family laundry business, her daily routine features unforgiving customers, unbearable P.E. classes, and the fastidious Mr. Saubertuck who is committed to destroying everything she's worked for.

Wendell is a ghost. A boy who lost his life much too young, his daily routine features ineffective death therapy, a sheet-dependent identity, and a dangerous need to seek purpose in the forbidden human world.

When their worlds collide, Marjorie is confronted by unexplainable disasters as Wendell transforms Glatt's Laundry into his midnight playground, appearing as a mere sheet during the day. While Wendell attempts to create a new afterlife for himself, he unknowingly sabotages the life that Marjorie is struggling to maintain.

Sheets illustrates the determination of a young girl to fight, even when all parts of her world seem to be conspiring against her. It proves that second chances are possible whether life feels over or life is over. But above all, it is a story of the forgiveness and unlikely friendship that can only transpire inside a haunted laundromat.

 

Nem tudom, mire számítok, mikor nem olvasom el a fülszöveget egy képregénynél, csak a borító alapján próbálok rájönni, hogy kell-e nekem az adott történet. A Sheetset a pillanatnyi hangulatom miatt vettem kézbe, amely gyászfeldolgozásról szól. Emiatt kissé melankolikusan indul, de eléggé passzol a benne szereplő őszi időjáráshoz. Ez az enyhén depresszív hangulat a főhősünkön túl rám is átszállt, de ez csak az empatikusságomnak köszönhető. A végére viszont teljesen feloldódik a történet.


Maj egy mosodában dolgozik, ami az édesanyja nagy álma volt, ám ő tavaly tragikus hirtelenségben meghalt. Azóta egyedül vezeti az üzletet, a háztartást és éli tinédzser életét. Az édesapja nem tudja feldolgozni szerelmének elvesztését, és befordul magába, így az öccse nevelése is rámarad. Nem csodálom, hogy álladóan elkalandozik a figyelme, ami miatt elég szerencsétlennek tűnik, de egyszerűen annyi mindent kellene egyszerre csinálnia, hogy elveszik benne teljesen.


Forrás: Pinterest


A történet másik szála egy szellemről szól, aki egy szellemfaluban lakik. Az első intermezzot egyáltalán nem értettem, hogy hova is szeretne kilyukadni vele az írónő, de aztán Wendell átkerül a való világba. Először a háttérben meghúzódva próbál segíteni Majnak, de nem mindig sülnek el jól a próbálkozásai. Viszont próbálkozik.


Egy ponton ugyan kitaláltam a fő csavart, ám ez mégsem zavart. Sőt, a végén örültem, hogy erre ment ki, és nem arra, hogy Maj vadul nekiáll a szellemek világában keresni az édesanyját. Hanem elfogadja, hogy meghalt, de attól még gondolatban vele van.


Kedves kötet, ahol a jó szorgalmával elnyeri jutalmát. Hiába vannak olyan emberek, akik a saját céljuk elérése érdekében át akarnak gázolni rajtad, de őket előbb-utóbb utoléri a végzete. Jelen esetben a gyökér jógaoktatót a szellemek.


 „When people say too much, it means too little.”

~~~

„I guess any place can be okay if you choose to enjoy it.”

~~~

„Patience is the thread of healing.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése