2023. április 14., péntek

Nehéz tinédzsernek lenni | Róbert Katalin

Nem szeretem A kis herceget. Tudom, hogy sokatokat ezzel a kijelentésemmel most sokkoltam, de valószínűleg túl korán próbálkoztam vele először. Ezért sem érdekelt olyan sokáig Róbert Katalin Szelidíts meg! című regénye, pedig a borítóját nagyon szépnek találom. Végül egy kölcsönkapott könyv, egy jó vélemény és egy olvasási maraton törte meg a jeget és juttatott el ahhoz a kijelentésemhez, hogy márpedig ilyen egy tökéletes ifjúsági könyv.

 

Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági
öt csillag

Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.

Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.

Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…

Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…

Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

 

Volt bennem egy kezdeti ellenállás, de az írónő stílusa hamar lebontotta a falakat. Vittek magával az események, és egyáltalán nem zavart az sem, hogy a pörgős cselekmény helyett sokkal inkább a két főszereplő fejlődésére, valamint a kettejük kapcsolatára helyeződött a hangsúly. Kiemelendő még a feldolgozott témákhoz való hozzáállása, amely kiemeli a többi ifjúsági regény közül.

 

Történetünk…

Rókáról és Kishercegről szól, akik előbbi szüleinek válása miatt egy suliba járnak. Róka, azaz Regina lázadó korszakát éli, evvel próbálja felhívni magára a szülei figyelmét. Rossz jegyei miatt évet kell ismételnie, de jelenleg is inkább egész nap rajzol, mintsem hogy a tanulással foglalkozzon. Osztályfőnöke ismerteti össze Kisherceggel, aki matematikából fogja korrepetálni, ám hamar kiderült, hogy a lánynak sokkal inkább egy barátra van szüksége, mert egyáltalán nem hülye. A fiúra ezzel párhuzamosan a továbbtanulás terhe nehezedik, valamint igyekszik megtalálni a helyét a világban.

 

A mufurc Róka kezdetben unszimpatikus volt a számomra, amihez nagyban hozzájárult a szóhasználata. Igazi vadóc, aki odahaza csak a feszültséget keresi. Mindenkit hibáztat, nem akarja elfogadni a helyzetet, és ez inkább hisztis vagdalkozásnak tűnt a szememben. Mondjuk a szülei sem könnyítik meg az életét. A tüskéit azonban fokozatosan visszahúzza, és mint kiderül, egyáltalán nem csúnya. Nyit az emberek felé, és fokozatosan én is megérthettem, hogy miért olyan, amilyen.

 

Forrás: Pinterest

 

Kisherceggel már az eleje óta rezonáltam. Eleve jól esett a fiúszemszög, de nála éreztem azt, hogy végre valaki foglalkozik az én problémáimmal is. Fogalma sincsen, hogy mi szeretne lenni, legszívesebben minden fakultációt felvenne egyszerre, mert mindegyikben jó. Az iskolában mindig megmondták, hogy mit kell csinálnia, de ezen a ponton már nem kap iránymutatást, hiszen magának kell eldöntenie, hogy mit is szeretne kezdeni az életével. Az osztályfőnöke ugyan felajánlja neki, hogy megismerkedhet különböző foglalkozásokkal az iskolába járó gyerekek szülei által. Nagyon szerettem ezeket a részeket, amelyek görbe tükröt tartanak a felnőtteknek. A személyes kedvenceim a marketinges valamint a készletgazdálkodós részek voltak, amelyek a komor valóságot mutatták meg.

 

Beleláthattam az elvált szülők problémakörbe, amellyel gimnáziumban osztálytársaim által én is találkoztam. Megtudhattam, hogy vajon mit érezhet a gyerek, ha az egyik szülője talál magának egy társat. Ő vajon kitúrja a másik felet a családból vagy csak egyszerűen kedves akar lenni? Azt is láthattam, hogyan éli meg a gyerek a megosztozást úgy, hogy ő nem egy vagyontárgy. Ugyan nekem ilyet sosem kellett átélnem, de mégis érzem, hogy jól foglalkozik a témával, és segítséget nyújthat a hasonló helyzetben lévő gyerekeknek.

 

Foglalkozik még a párkapcsolatokkal, ugyanis Kishercegnek, azaz Matyinak már évek óta van barátnője. Az iskola legmenőbb srácaként a legjobb jár ki neki, azonban a csaj egy manipuliatív nőszemély, akinek csak az a jó, amit ő talál ki. Igazi drámakirálynő, de képtelen Matyival komolyabb dolgokról beszélgetni, urambocsá véleményt cserélni. Látványkapcsolat az övék, ezért is esik jól a srácnak a Rókával eltöltött korrepetálások ideje, mert valódi beszélgetéseket folytatnak. Lassan bontakozik ki közöttük a szerelmi szál, ami sokkal inkább egy eleme a történetnek, nem a fő mozgatórugója. Nagyon kedvesen viszonyulnak egymáshoz, és zavarbaejtően aranyosan jönnek rá a saját érzéseikre.

 

Forrás: Pinterest

 

Az osztályokról, meg úgy általánosságban az iskoláról keveset tudunk meg. Kisherceg osztályfőnöke mellett Kitti emelkedik ki, aki Róka osztálytársaként próbál barátkozni a lánnyal, és még az sem rettenti el, hogy az elején egyoldalú a dolog. Roppant lelkes és nem mellesleg göndör haja van, amire ritkán bukkanok könyvekben. Jó hatással van Rókára, ami végül odáig fajul, hogy az osztálykirándulás alkalmával maga az osztály is befogadja. A srácok még a DOTA csapatukba is beszervezik, ami egy LOL-ra hasonlító számítógépes játék.

 

Szintén voltak olyan említések, amikre felkaptam a fejemet. Az egyik a Forma 1, amivel aztán nagyon ritkán találkozok könyvekben. Sofi Oksanen neve is meglepett, hiszen ő egy kevésbé ismert finn írónő, akivel én is csak teljesen véletlenül találkoztam. A Punnany Massif már inkább ismertebb, és a történetben is nagy szerepet kapott, de szintén nem annyira gyakori a regényekben.

 

Összességében

Minden előítéletem átfordult szeretetbe, mert ilyennek gondolnék egy jó ifjúsági regényt. Oké, legyen benne szerelem, de ne arra élezzünk ki mindent, hiszen más, sokkal nagyobb dolog is foglalkoztatja a tizenéveseket, mint például a továbbtanulás. Egyáltalán nem hiányzott belőle az akciódús cselekmény, jól esett Róka és Kisherceg fejlődését követni.

 

„Tök mindegy, amíg az ember irányítani tudja azt, ami történik vele. Ő dönt a nevéről, a dolgozataiveredményéről, a mindennapjairól. Hogy kivel és hova megy, hogy mit tesznek. Amíg kiszámítható minden, addig rendben van.

~~~

„Kisherceg már akkor is rémisztőnek érezte, hogy tizedik végére el kellene tudnia dönteni, miből akar emelt szintű érettségit tenni, merre akar tovább tanulni, és úgy általában mit akar kezdeni az életével – illetve igazán attól rémült meg, hogy nem tudja a válaszokat.

Az elmúlt tíz évben alig akadt olyan kérdés az iskolában, amire ne tudott volna felelni. És, ha kudarcot vallott, elég volt alaposabban felkészülni, több időt tölteni a tankönyvek mellett, hogy legközelebb ismét jól szerepeljen. Most először szembesült olyan kérdésekkel, amikre nem találta a választ tudományos cikkekben, és bántotta, hogy csalódást okoz.

~~~

„– Hogyan dönthetném el tizenhét évesen, hogy mi érdekel komolyabban?

~~~

„– Miért ment joga?

Az ügyvéd enyhén döntött fejjel, idegenül nézett rá. Kisherceg azon töprengett, átlépett-e egy határt.

– Mert úgy gondoltam, ez a foglalkozás biztosíthat egyfajta… hm… életszínvonalat. És megbecsülést. – Úgy tette hozzá, mint aki megbánta az előbbi őszinteséget. Kisherceg sóhajtott.

– És olyan a munkája, mint amilyennek elképzelte?

– Arra vagy kíváncsi, hogy jól keresek-e? – kérdezte az ügyvéd kissé sértetten. Kisherceg a fejét csóválta.

– Arra vagyok kíváncsi, hogy boldog-e.

Az ügyvéd úgy nézett rá, mint aki nemigen tudja értelmezni a kérdést.

~~~

„Megdöbbentette, hogy még tizenhét évesen is akadnak olyanok a környezetében, akik nem értik, miért olvas valaki saját szórakozására, túl a kötelezőkön. De lassan kezdett beletörődni, hogy akadnak olyan emberek, akik nem akarnak mindent megismerni vagy megérteni maguk körül.

 

Forrás: Pinterest

 

„– Befejeztem, és valahogy nincs kedvem másba kezdeni.

– Mert olyan, mintha benned maradt volna a történet, és nem tudnád elengedni. Vagy inkább az nem engedne el téged.

~~~

„Kisherceg néha úgy érezte, hogy a felnőttek szeretik szlogenekben látni a világot. Talán megnyugtatja őket.

~~~

„A fogyasztók különlegességre vágynak, személyre szabott megoldásokra, amit természetesen nem kaphatnak meg, mert mindenki különleges akar lenni, és éppen ettől lesznek egyformák, de elég, ha elhiszik, hogy megkaphatják.

~~~

„Persze a kosáredzés helyszíne messze volt, a fás-pados részen meg a salakpályán is túl, és Rókának kellett volna szemüveg, csak rohadtul nem volt kedve ahhoz, hogy még annál is nyomibban nézzen ki, amilyen amúgy is, szóval nem látta konkrétan Kisherceget, amint játszik. Inkább csak tetszett neki a gondolat, hogy ott van, és aztán majd ide jön. Eljön, mert megígérte.

~~~

„– Az unalom csupán egy degradáló szó arra, hogy következetes.

~~~

„A készletgazdálkodó is olyan volt, mint egy jól teljesítő diák az iskolában: ha nincs vele gond, akkor belesimul a tömegbe, a tanárok alig foglalkoznak vele, csak örülnek, hogy ő rendben végzi a dolgát. Kisherceg is ilyen volt évekig, és még örült is neki, hogy nem okoz kellemetlenséget – most viszont kezdett rájönni, hogy szeretné, ha észrevennék. Nem csak akkor, amikor nem felel meg, hanem olyankor is, ha mindent jól csinál.

~~~

„– Tetszenek a rajzaid. Meg a megjegyzések, amiket magyaron teszel. Tetszik, amit a könyvekről gondolsz.

– Ja, mintha nem lenne ósdi baromság könyveket olvasni meg dumálgatni róluk, mint valami múlt századi teaházban. – Ezt valamelyik seggfej mondta hét elején, és Róka szerette volna felképelni, amiért nemcsak sötét, de még hangosan hirdeti is a sötétségét. Mégis talán az volt a legfurcsább, hogy milyen sokan röhögtek rajta. Kitti is.

~~~

„– Arra amúgy nem gondoltál, hogy tanár legyél? Biztos jól bírnád, hogy ilyen szarokat verjél a nyomik fejébe, mint a vektorok meg a kétismeretlenes egyenletek…

– Nem is tudod, hogyan tanítok. Az első órán egyáltalán nem figyeltél, és azóta nem próbálkozom vele.

– Okés, tényleg nem tettél rám az elején mély benyomást – Róka vállat vont, és félrekapta a pillantását, inkább elindult újra lefelé – de pont kinézem belőled, hogy ilyen idegesítően türelmes meg kedves legyél mindegyik nyomival. Te pont olyan vagy, mint aki megvárja, amíg az utolsónak is leesik a lényeg.

 

Forrás: Pinterest

 

„Koós olyan volt kopaszodó homlokával, kipirult arcával, mint egy túl boldog (és bekávézott) nagypapa. Vagy mint Zsákos Bilbó az előtt egy pillanattal, hogy Frodó újra megmutatta volna neki az Egy Gyűrűt a filmben. Róka szinte várta, hogy kitörjön belőle a szörny, de Koós általában megmaradt a joviális nagypapafigurának.

~~~

„Szerdán Róka rohadtul dühös volt magára meg Kishercegre is – mert most először zavarba jött a társaságában. Ugyanis hiába próbálta, nem tudta kiverni a fejéből azt, amikor Kittivel bent maradtak kedd délután, és vihogtak azon, hogy Kisherceg melyik színészre hasonlít a legjobban. Még fotókat is kerestek a telefonjukon a különböző sztárokról, és osztályozták a hasonlóságot meg a jópasiságot.

És a leggázabb az volt, hogy egyáltalán nem tűnt az egész gáznak.

Természetes volt, mint régen, amikor Hannával beszélték ki a fiúkat meg a helyes színészeket. Meg olyan állati fontos kérdéseket, hogy inkább Peetát vagy Gale-t választanák-e _Az éhezők viadalá_ból, és Ront vagy Harryt a _Harry Potter_ből.

~~~

„Kisherceg arra gondolt, hogy a felvételi tájékoztatóban a szakok nevei éppen olyanok, mint az újságíró annyira keresett, kattintékony címei: valami, ami jól hangzik, és senki sem tudja, mi van mögötte. Jó-e a cikk és arról fog-e szólni, amit a cím sugall. Kisherceg legalábbis nem tudta, és dühítette, hogy anya, az iskola, maga a Pilóta is elvárta volna, hogy csupán a cím alapján kattintson.

~~~

„A reményben az a szar, hogy kézen fogva rángatja magával a csalódást.

~~~

„– Mert kötelező azt tennem, ami normálisnak látszik?

– Csak nem lepett volna meg. Mindenki ezt várná.

– Csakhogy én nem akarom mindig azt csinálni, amit mások elvárnak tőlem.

~~~

„– Úgy érzed, felelős vagy érte?

– Mindig felelős leszek érte. Akkor is, amikor már régen nem járunk egy iskolába, és nem találkozunk naponta, vagy nem találkozunk egyáltalán. Attól még ott lesz valahol a fejemben, mert hatott rám, és én is hatottam rá, és ha hallok róla, érdekelni fog.

– Mert valaha szeretted?

Kisherceg rábólintott.

~~~

„A gyerek elég nagyon, hogy eldöntse, kivel szeretne élni, ne a bíróságon civakodjunk rajta, mint valamiféle vagyontárgyon.

~~~

„– Miért nem mész ki a konyhába, és reggelizel, kicsim? – kérdezte anyu, de mosoly bujkált a hangjában.

– Mert komolyan féltem a testi épségeteket és a lakás állapotát. Egy csapat vérfarkas teliholdkor békésen teázgató, úri társaság hozzátok képest…

~~~

„– Nem tudom mi érdekel igazán, mert annyira sok dolog érdekel. Félek attól, hogy ha találomra rámutatok valamire, rutinba fulladnak a hétköznapjaim, és a végén már arra sem fogok emlékezni, hogy miért választottam azt a szakmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése