2017. december 23., szombat

Nippon gyöngyszemei - Betekintő #16 | Cucui Jaszutaka

Nem olvastam még japán irodalmat. Az én életemből kimaradtak mangák és az ahhoz kapcsolódó lázas rajongás is. De szeretnék nyitott lenni más nemzetek irodalmára, így esett a választásom Cucui Jaszutaka Az idő felett járó lány regényére. Miért ne bővítsem tudásom az időutazásban egy ismerős téma más szemszögből megközelítve.

Magyar megjelenés éve: 2015
Trivium Kiadó
ifjúsági, sci-fi
három csillag
A világhírű japán író mindmáig legnépszerűbb regényének hőse egy tizenöt éves, középiskolás lány. Kazuko egy napon megdöbbenve tapasztalja, hogy képes visszamenni az időben. A fiatal lány életét egy csapásra felborítja ez a megdöbbentő felfedezés. Csupán a legjobb barátai hiszik el, mikor beszámol hátborzongató kalandjairól. Kazuko úgy dönt, megpróbálja kideríteni, hogyan tett szert erre a szuperképességre. Ehhez azonban vissza kell mennie az időben. Az iskola sötét fizikaszertárban akarja tetten érni azt a titokzatos árnyalakot, akivel ez az egész hátborzongató kaland elkezdődött. Időugrásai során nemcsak a tér és az idő korlátjait szakítja át, de egy olyan világban mozog, ahol nincs éles határvonal az álmok és a valóság között.
A kötetben található második kisregény, A rémálmok fogságában főszereplőnője számos dologtól fél. Maszako nem mert átmenni a régi hidakon, viszont habozás nélkül felmászik az iskolai óratorony tetejére, ha úgy gondolja, hogy ezzel legyőzheti félelmeit. Legjobb barátja segítségével megpróbál rájönni, hogy mitől vannak visszatérő rémálmai. Egyre inkább úgy érzi, hogy múltjában egy nagyon sötét titok rejtőzik. A bátor lány útra kel, hogy szülőfaluja határán, a zubogó hegyi folyó fölött áthidaló hídon szembeszálljon a rémálmokkal.
Cucui Jaszutaka világhírű művét most olvashatják először magyarul a hazai olvasók. A szerzőt nem véletlenül tartják napjaink legnépszerűbb japán tudományos-fantasztikus írójának. Kisregényei azoknak is tetszeni fognak, akik kedvelik a száraz humort és szeretnének többet megtudni a japán középiskolások különös világáról. 

Már az oldalszámnál tudtam, hogy nem lesz nagy falat, belelapozva meg aztán végképp láttam, hogy felveszem-leteszem kategóriájú. Viszont csak az olvasás megkezdésekor tudatosult bennem, hogy nem is egy hanem két történetet tartalmaz.

Az idő felett járó lány
Nem nevezném regénynek, a kisregény jelző mind terjedelmileg, mind cselekményileg jobban illik rá. A történet Kazuóról szól, aki egyik nap szertárpakolás közben különleges dolgot tapasztal, aminek a következménye csak másnap derül ki. Képes lesz visszaugrani az időben, és újra átélni a napokat. Keretes szerkezetet kap ezáltal, ugyanazok a mondatok többször visszaköszönnek. Meglepettségből meglepettségbe tértem át.
Érdekes jövőképet tárt fel elénk. Már létezik a teleportrendszer, az emberek álmukban tanulnak, így mai szemmel koraérettek és koravének. A Hold és a Mars is gyarmatosított.
„A dolgok csak azért olyan félelmetesek, mert elhiszed rólunk, hogy azok…

Rémálmok fogságában
Kettőjük közül ez fogott meg inkább, holott nem erre számítottam. Maszako és öccse -ki hitte volna, de- rémálmokkal és fóbiákkal küzd. Gimnáziumi osztálytársa, Bunicsi pszichológiai tanácsokat adva segít feldolgozni az eseményeket. Hiába mondogatja az ember a másiknak, hogy határozottnak kell lenni, ha maga nem az.

„… a félelem szertefoszlik, ha rájövünk, mi okozta a rémületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése