2017. szeptember 24., vasárnap

Nov-Ella à la SF | Böszörményi Gyula – Betekintő #13

Mindig is szerettem a Star Wars világát, de sosem gondoltam volna magamról, hogy olvasva is le tudna kötni sci-fi. On Sainak azonban sikerült meggyőznie arról, hogy igenis nekem való. Ezért is örültem meg annyira, mikor megtudtam, hogy Böszörményi Gyulának SF-novelláskötete érkezik. Tudtam, hogy kedvenc íróm még jobban elsüllyeszt ebben a világban.

Megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző Kiadó
Sci-fi
négy csillag
Nem igazán szoktam novellákat olvasni leginkább a rövidségük miatt. Szeretek elmerülni a cselekményben, a karakterekkel kalandokat megélni. De itt pár oldalban kell összesűríteniük emberek élettörténetét, nem lehetnek unalmasak. Összetettek és mindig van mögöttes tartalmuk

A Mindörökké várni című kötet 12 novellát tartalmaz, mely a már korábban nyomtatásban megjelentek mellett eddig a fiók mélyén porosodókat tartalmaz. Vannak hosszabbak-rövidebbek, koraiak és 15 évvel később íródottak, széles a paletta. Jó volt, hogy némelyiknél állt évszám az alján, örültem volna, ha ez mindegyiknél ott áll. Az illusztrációk találók, László Maya kiváló munkát végzett. Minden egyes novella képpel indul és az oldalszámok mellett is odaillő rajzok találhatók.

Az összbenyomásom mindenképpen pozitív, viszont hazudnék, ha azt állítanám, hogy mindegyik novella egyformán tetszett. Nem íróm le külön-külön mindegyikről a véleményemet, hanem kiemelném azt a hármat, ami a legjobban elnyerte a tetszésemet.

~~~

Három nappal később… 
- Jelszó: Az ember önmaga ellensége -

Az emberek mindig is harcoltak egymás ellen. A hadviselés új formája jött létre, ami a kolonizáció hatására kitolódott az űrbe. A Föld mint egység működik, de labilis lábakon áll. A Kontra Talga nevű bolygón lázadás tört ki, de Brenton ezredes sikeresen meggátolja a terjeszkedést. Leradírozta a telepeseket a bolygóról. Éppen az utolsó csapást készül kimérni a megmaradt egyetlen városra, amikor egy földi riporter engedélyt kér az „ellenség” megörökítésre. Öngyilkos küldetés, de mint minden háborúnál, az ő szemükön keresztül látjuk a borzalmakat. Vérbeli moralista, nem látja értelmét az egész háborúnak. Vele ellentétben áll Brenton ezredes, aki egy elmeháborodott. A Földet uraló Liga maga teremtette ezt a gyilkológépet, és meg is isszák a levét. Mindenkiben, mindenhol ellenséget lát. Számára a brutalitás hozza el a megnyugvást.

Tanulság: Sose teremtsd meg az ellenségedet!

~~~

Jó éjt, kapitány! 
- Jelszó: A reaktor nem játékszer -

Egy nyugdíjas házaspár csendesen tölti mindennapjait. Átlagos, földi képpel indul, de tudtam róla, hogy valahol be fog jönni a tudományos csavar. Lépésenként tudunk meg apró részleteket a környezetükről. Mérgező növények, mesterséges ételek, elképzelt barátokkal folytatott beszélgetések. Még az a szerencse, hogy ketten vannak. Por, monotonitás, bezártság. Gyönyörűen mutatja be a felelősséget, mert a kapitány ott marad a süllyedő hajón.

Tanulság: A sugárzó anyagokból kinyert energia visszásan sülhet el. Vivát zöldek!

~~~

Nemzedékek
Jelszó: Mindenki érez -

Nyári szünetben nagymamájához látogat el az unokája, ahol minden évben két hetet tölt. Idén sem érkezik egyedül, Viv nevű androidjának társaságában toppan be. Nagyon jól látszódik a különbség köztük. A nagyi az érző nemzedékek tagja vagy csak a földtípusú bolygó tette ilyenné. De a lényeg az, hogy ő még egy androidban is a lelket keresi. Emberként kezeli, ezzel megbotránkoztatva unokáját. A lányzó egy torz nemzedék szülötte. Túlságosan magabiztos, fölényeskedő, ami a későbbiekben nem válik majd a hasznára. Egy háromszereplős dráma érzelmekért.

Tanulság: Ne a külső alapján ítéld meg a belsőt!


E novellák bemutatása után csak azt kívánom mindenkinek, hogy ha ismeri az írót, ha szereti a műfajt, ha szívesen olvas novellákat vagy csak beletekintene egy díjnyertes alkotást tartalmazó kötetbe, akkor ne habozzon kézbe venni. Mindenki megtalálja a kedvencét. Van benne illúzió, látomás, időcsavar, elmúlás, boldogtalanság, magány és egy csöppnyi elvontság. Ne ijedjetek meg a Vörös Pöttyös besorolástól, mert ezt magam sem értettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése