2016. október 8., szombat

Üvegkastély rejtélye | Sarah J. Maas

Annyi jót és szépet hallottam Maas asszonyság Üvegtrón sorozatáról, de sosem éreztem az első, közeledő lépés megtételéhez a kellő lelkesedést. Már jó ideje kerülgettem a kását, most azonban végre kerítette egy kanalat és nekiálltam egy csodálatos világ megismerésének. Az Üvegtrón méltán tekinthető az ifjúsági fantasy úttörőjének. Mert ha ez nem kerül a piacra, sok műfajtársával kevesebbek lennénk.

Magyar megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, high fantasy, romantikus
öt csillag
Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt, tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Hogy én milyen oktondi vagyok, hogy nem kezdtem neki hamarabb...

Történetünk szerint…
Celena Sardothient, Erilea leghírhedtebb orgyilkosát elárulták. Adarlan keménykezűkirálya a Távolvégi munkatáborba csukatja, ahol az éhséggel és a körülményekkel küzdve átvészel egy évet. Egy nap azonban maga a koronaherceg állít be kíséretével és magával viszi a lányt Résvárba, a Birodalom fővárosába. A király ugyanis szeretne magának egy végrehajtót kézhosszabbítás gyanánt, akire minden piszkos munkát rábízhat. Tornát szervez, hogy a legkegyetlenebbek tudásukat összemérve legyenek A bajnokok. Kemény felkészülés vár Celenáre, ha fel akar zárkózni a többiekhez. Társául a testőrkapitányt, Westfallt kapja, akivel a közös munka elvégzése mellett össze is barátkozik. Ha ezek a próbák még nem lettek volna elegek, a palota mélyén sötét dolgok készülődnek. A résztvevők száma drasztikusan csökken, de nem csak a vesztesek mennek haza. Celena ezért kettős feladatot kap: a torna megnyerése mellett ki kell derítenie, ki áll a rejtélyes udvari gyilkosságok mögött.

Rengeteg minden történik a könyvben, pedig nem is annyira hosszú. Kis naivaként azt hittem, hogy gyorsabban fogok vele haladni, de nem jött össze. Így legalább elnyújtottam az élvezetes pillanatokat és többet tudtam agyalni rajta ás nem csak egy futó emlék lesz.
A többfókuszú cselekmény miatt sosem volt üresjárat. Mindig történt valami valamelyik fronton. Ha nem a próbára edzett, akkor a rejtélyes gyilkosságok után kutatott Celena.

Résvári rezidencia (Adarlaan)
Helyszínként Erilea, egy kitalált világ földrésze ad otthont a történéseknek. Népi sokszínűség jellemzi, de mindegyikük Adarlan ambiciózus királyának van alárendelve. Az uralkodó ugyanis igába hajtott országokat, megölve ezzel rengeteg ártatlan embert és megsemmisítve sok tudást. A mágiát betiltotta, így értékes könyvtárak váltak semmivé. Ellenállni nincs esély, különben munkatáborban végzi az ember. Az egyes területek uralkodói is kénytelenek voltak meghajolni előtte, de nem fogadták el teljesen az elnyomást. A háttérben zajlik azért a csendes lázadás. Üvegkastélyában székelve elégedett az eredménnyel. Az eredetileg kőből épült erődre burkolatként ráépített üvegcsoda szemet gyönyörködtető. Én teljesen úgy képzeltem el, mint a Disney logójában lévő kastélyt. Nem véletlen ez az összefüggés, mert a történet eredetileg egy Hamupipőke átiratnak indult. A palota berendezése is csodálatos, hát még a ruhaköltemények. Alig győztem tátani a számat a fodrok, gyöngyök és anyagok kavalkádjában. Mindig elképesztő ruhákban jelenik meg Sardothien kisasszony, ha a király elé kell járulnia. Ezáltal buta libának is tűnhet, de nagyot kell csalódni annak, aki ezt feltételezi róla. Nem egy gyenge virágszállal van dolgunk.

De ha már ennyit beszéltem hősnőnkről, akkor jöjjenek azok a dolgok, amik miatt nagyon megkedveltem Celenát. Kettős személyiség rejtezik benne. Egyrészről kegyetlen orgyilkos, aki messze földön a leghíresebb és a legjobb. Senki sem tudja a pontos korát, mindenki bőven idősebbnek gondolja, pedig ő még csak tizenéves. Jó adottságokkal rendelkezik, melyeket mestere sikeresen kiaknázott, így közel maximumot ki tudja hozni magából. A próbák elején takargatnia kellett tudását, hiszen egy egyszerű gyémánttolvajtól nem várnak sok mindent. A megváltozott terhelés miatt az elején gyakran rosszul van. A középmezőnyben evickél, de amikor Káin felbosszantja, megcsillogtatja íjásztudását, ezzel is tiszteletet parancsolva a többiekre. Szereti a határait feszegetni, nem rettenik vissza a plusz edzéstől sem.
Másrészről viszont egy bálokért és zenéért rajongó ifjú hölgy is elveszett benne. A zongorázás nyugtatja meg leginkább, akkor nyitja ki lelke legbelsőbb ajtaját. Elveszik benne és újra megtalálja magát. Szeret táncolni, ám ezt tiltják neki. Mivel nem udvarhölgyi státuszban van az udvarban, a bálozás kiváltságát nem kapja meg. De korábban kell kelnie annak, aki ebben meg akarja akadályozni. Romantikus hajlama is felcsillan, ami az elején furcsa volt számomra, mert hát egy orgyilkosról van szó. Azonban szeretetéhes oldalát megismerve minden világossá vált.

Ketten is érdeklődnek iránta, de ez a szerelmi háromszög egyáltalán nem bántó. Karizmatikus személyisége bevonzza a közvetlen környezetében lévő férfiakat.
Dorian, Celena és Chaol
Dorian Havilliard, a koronaherceg híres a női nem hódolójaként. Ezért egyáltalán nem csodálkoztam azon, hogy ráhajtott Celenára. Szeret csipkelődni, ezáltal pörgős szópárbajok alakulnak ki közöttük. Titulusa miatt helyből nem jósoltam kapcsolatuknak nagy jövőt, na meg kaptam egy spoilert a nagytudásuaktól. Aranyos kis kaland volt, de én a kezdetektől másnak szurkoltam.
Chaol Westfall kapitányt hamar megkedveltem. Imádtam, mikor marták egymást. Celena rengeteget tud kérdezni, amire válasz gyanánt mindig visszavakkant valamit. Szívén viseli a lány felkészülését és csodálattal tölti el kitartása. Lassan virágba boruló barátságuk a hasonlóságukon alapul. Mindketten szüleiktől távol, katonaként szolgálnak egy urat. Bár Chaol félénkebb, inkább az árnyékba húzódik, míg Dorian szép szavakkal ostromolja Celenát, de alig vártam, hogy jobban megismerjék egymást.

– Milyen barátom vagy, hogy nem viszel magaddal, vagy nem maradsz velem?
– Mi az, hogy barátod? – mordult fel a kapitány. A lány elpirult.
– Hát talán helyesebb volna, ha „duzzogó kísérőnek" neveznélek. Vagy „vonakodó ismerősnek", ha az jobban tetszik – töprengett, ám ekkor a legnagyobb meglepődésére a fiatalember elmosolyodott.


Sardothien kisasszony nem maradt egyedül rajongói körében, hanem értékes barátokat és szövetségeket is szerzett. Orsófej Philippa egy vakmerő asszonyság, aki nem fél egy orgyilkos szolgálatába szegődni. Jó mondókája van neki is. Mindenben segít és támogatja úrnőjét.
Az ellenfelei közül Noxszal ápol biccentésen túli ismeretséget. Segít neki edzeni, megmenti, ezzel emberséget és lázadást csempész bele a versenybe.
Legjobb barátjává válik Nehemia Ytger, Eyllwé hercegnője, aki feltűnésekor azonnal szimpatikus volt. Utálja a képmutatókat, ezáltal a királyi udvar tagjait. Először csak közös nyelvórák céljából találkozgatnak, mialatt egy sokkal bensőségesebb viszony kezd kialakulni. Egy másik kultúra lányaként sokkal együtt érzőbben viseltetik irányába, hiszen mindketten idegenek a kastélyban. Önzetlenül ápolja legjobb tudásának megfelelően, miközben a tiltás ellenére mágiát használ, hiszen a gonoszt nem lehet másképpen legyőzni. Még nem volt akkora szerepe a varázslatnak, de a jövőben biztos lesz. Már alig várom a tündérek felbukkanását.

A végére pedig egy kis érdekességet hoznék a címről. Nem tudom, lehet csak belemagyarázom, de nekem erősen kétértelmű. Utalhat az üvegkastélyban lévő trónra, de számomra ez túl konkrét. Szerintem inkább a bizonytalan királyi pozíciót jelképezi, mely remélem Adarlaan egyeduralmának végét sejteti.

Összességében
Lassú, kidolgozott cselekményfolyású regény, mely sokkal több mint egyszerű romantikus fantasy. A háttérben zajló társadalmi csatározások, az elnyomás, a rabszolgaság mind-mind meghatározó elemei. Különböző kultúrák együttélésére tanít, emellett a függetlenség kivívására is. Celena felvágott nyelvű, paprikás stílusa is egyedivé teszi a hangvételt. Kemény lány, aki simán felveszi a verseny bármelyik férfi orgyilkossal. Nem véletlenül szeretik annyian a sorozatot.

Hogy kinek ajánlom?
Akik szeretik a kemény főhősnővel rendelkező történeteket.
Ha szereted a mágiát, akkor ez a sorozat neked való lesz. Lassan de biztosan épül be a cselekménybe.
Vagy csak egy tartalmas fantasyra vágysz.
Nem tudod, mit esznek ezen annyian? Egy próbát mindenképp megér.

Ti már biztos olvastátok.
Nektek mi a benyomásotok erről a regényről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése