2016. június 4., szombat

A múlt öröksége | Barbara Erskine

Mi teszi hihetővé a történelmi fantáziaregényeket? Megfelelő korrajz, valós szereplőgárda kiegészítve képzeletünk szüleményeivel. Ám mi van, ha nem sikerül megtalálni a kellemes egyensúlyt? Barbara Erskine Az idő örvényében című regényében a múltat ötvözi a jelennel, és próbálja összefonni, mint egy jó kalácsot.

Első kiadás éve: 2010
Alexandra Kiadó
történelmi fikció, paranormális
kettő csillag
Abi Rutherford otthagyja új állását, mert rendkívüli módon zavarja főnöke, Kieran Scott kiismerhetetlen viselkedése. Szereti a munkáját, egykori felettese pedig nyájas, tiszteletre méltó férfi volt. Kieran viselkedése annál inkább meglepő, mert ő a Szent János-templom és Cambridge növekvő egyházközségének lelkésze. Történt valami, ami mélységesen felkavarta a férfit – ugyanakkor az egyházi hatóságok reakciója szokatlanul titokzatoskodó.
Hosszú évszázadokkal ezelőtt egy idegen jelent meg Nyugat-Anglia barátságtalan lápvidékén a történettel, mely reménységet hozott a nyomorúságban sínylődők számára. Azonban elnyomó erők követték. Olyan erők, melyeknek eltökélt szándéka volt, hogy egyetlen gyengéd pillantású gyógyító se ássa alá a Római Birodalom törvényeit és kultúráját. Az idegen azt mondta, azért jött, hogy megmentse az embereket. De talán épp ő az, aki megmentésre szorul…
Milyen kapcsolat állhat fenn e régmúlt események, valamint Abi és Kieran között? Miért próbálja az egyház olyan kétségbeesetten eltitkolni az emberek elől a történteket? A múltbeli hangok vajon félelmet keltők, vagy egy hosszú-hosszú ideje rejtőző titokra adhatnak választ?

Címe volt az, ami igazán megfogott. Teljesen azt sugallta, hogy egy időutazós történetet fogok kapni. Ezt is vártam tőle, mert teljesen vakon mentem bele az olvasásába. Ehelyett kaptam egy vallási krízisben lévő lelkésznőt, aki szellemeket lát. Na,de jó.

Abit áthelyezik hivatalában, ahol temérdek munka és egy idegesítő főnök várja, aki hobbi szinten készíti ki az embereket. Abi egy lelkésznő, aki saját hivatásában kérdőjeleződik meg, mikor elkezd szellemeket látni. Visszavonul rokonaihoz, ahol meg kell fejtenie saját magát és a rejtélyt, mely körüllengi. AZ egész szellemesdi hihető volt. Végül is az egyházban feljegyzett jelenések is valami hasonlóak.

Nekem leginkább a múltban játszódó családi viszály keltette fel az érdeklődésemet, ezért is vártam annyira Abi látomásait.
Egy római család menekül a messzi Britanniába, ahol is egy druida templom szomszédságában telepszenek le. Mora, egy druidanövendék rendszeresen látogatja a családot, ugyanis lányuk ízületi gyulladásban szenved. A varázslatok részlegesen csillapítják a fájdalmat végleges megoldást azonban a vándor, Yesua hozta el. A messzi földről érkező ifjú útja a során a tanul a helyiektől, ezzel is jobban megismerve a gondolkodásmódjukat.

Az angol nyelvű kiadás borítója, mely
sokkal szebb, mint a magyar.
A történet egy olyan mondán alapul, hogy Jézus Glastonburyben járt. Ez akár valóban meg is történhetett, mivel élete legnagyobb részében nem tudjuk, hogy mit csinálhatott. Itt nagybátyja segítségével ismerkedett meg a különböző kultúrákkal, hogy ezzel is jobban felkészüljön a feladataira. Igazán emberi, szerethető, nem is csodálkozom azon, miért kedvelik annyira a tanítványai. Ám mindez csak fantazmagória.
Morát szerettem meg még mellette, és tűkön ülve vártam mi is történhet velük. Legszívesebben keresztüllapoztam volna az unalmas részeket, de hát akkor nem állt volna egésszé a történetet. Így is siklottam át a helyleírásokon. És a cselekmény is kissé vontatott.

Kieran egy megszállott. Hiába kapott elégtételt, én végig egy idegesítő zaklatónak tartom, aki nem ért a szép szóból. Sértett büszkesége elvakítja. Egyszerűen nem érti meg, hogy Abi nem látja szívesen és én sem, nem mintha szereplője akarnék lenni a történetnek.

Összességében
Párhuzamos szálon futó történet, melyet jobban is meg lehetett volna oldani. Mindenképpen le kell hozzá lassulni, és elmélyülni benne.

Hogy kinek ajánlom?
Aki szereti a vontatott történelmi vagy fantáziaregényeket. Nekem kifejezetten ez az aspektusa nem tetszett benne, de ha ezt szereted, akkor ez a te regényed.
Ha érdekelnek téged a vallásosabb témák.

Ti olvastatok már az írónőtől?
Mely regényeit ajánlanátok?
Vagy mindegyik egy kaptafára megy?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése