2016. június 16., csütörtök

Ambrózy eszencia | Böszörményi Gyula

Már akarva, akaratlanul összefonódott Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei a blog életével. Az idei Könyvhétre jelent meg a sorozat kiegészítő kisregény Beretva és tőr címmel, mely a második könyv eseményein belül játszódik.
Nem gondoltam volna, de mondjuk Gyula bátyóból illő lett volna kinéznem, hogy 88 oldalba is bele tud csempészni egy fordulatos történetet. Ez a füzetecske is tartogat ám meglepetéseket.

Első megjelenés éve: 2016
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, történelmi, krimi
öt csillag
1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!
Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

Összesen két bűnügy kerül terítékre, melyek szépen összefonódnak, mint a húsvéti kalács. Egymást kiegészítve alkotnak egy egészet, mert miért is ne pont Ambrózy bárót hívják egy előkelőség körül zajló kellemetlenség megoldójának. A perzsa sahhal kapcsolatos eseményeket sok kérdőjel lengi körbe. Richárdnak azonban nem kellett hozzá két nap se, ebből is látszik, hogy valaki igen profi munkát végez.
Megtalálható benne mindaz, amiért szeretem ez a sorozatot. Nyelvezete kifogástalan, hozza azokat a megjegyzéseket, melyek akkor és ott éppen odavágnak. Mert hát nem is olyan egyszerű ám korhűnek maradni. Szerencse, hogy a magyar nyelv gyönyörű szóvirágokra képes, melyet csokorba szedve igazán ékes dísze lehet bármelyik könyvespolcunknak.
„– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a tenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb.
– Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.”

Hungária nagyszálló
Mili kisasszony, szokásához híven, nem engedi magát elzárni az eseményektől, ő annál sokkal talpraesettebb. Kijátszotta a legszigorúbb biztonsági ellenőrzést is Richárd szerencséjére, mert mi lenne a morc magánnyomozóval nélküle. Édesanyja mellett ő az egyedüli ember, aki felé valamilyen érzelmet mutat. Hozza a megszokott profizmusát.
A keleti karakterek is el lettek találva, és Vámbéry bácsi. Igazan szerethető öregúrként mutatkozott be a nagy földrajztudós.

A borító pedig tökéletesen passzol az előzőkhöz. Volt egy variáció, hogy a perzsa sah lesz rajta, de ez nekem jobban tetszett már akkor is. A háttal lévő hölgyike kellő titokzatosságot áraszt, a kötet végére pedig rájöttem, hogy kit is ábrázol.
Talán az egyetlen hibája a kötetnek az, hogy rövid, de ezt a telhetetlenségemnek köszönhetem. Úgy olvastam volna még többet, de sebaj. Legalább elviselhetőbb a várakozás a következő részig, melyet már tűkön ülve várok. Meg lehet nyugodni, nem vagyok fakír.

Hogy kinek ajánlom?
A sorozat masszív rajongótáborának szerintem nem kell kétszer mondani, ugyanis én is kapva kaptam az alkalmon, hogy még többet tudjak meg róluk.
Aki csak be szeretne pillantani a századforduló környéki magyar életbe.
Ha még nem határoztad el, hogy nekikezdj a sorozatnak, akkor ez a kötet biztosan meghozza a kedvedet.


Na ki szereti még a sorozatot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése