2015. december 9., szerda

Piroska színre lép | Marissa Meyer

Sci-fi lázban égve, mert miért pont én ne lennék izgatott a közelgő Csillagok háborúja rész miatt, úgy gondoltam illene valamit ebben a témában ismételten olvasnom, ezért a Holdbéli krónikák 2. részére, a Scarletre esett a választásom. Nagyon szerettem a Cindert, ezért kíváncsi voltam a folytatására is.

Alexanra Kiadó, 2014
sci-fi, fantasy, ifjúsági
öt csillag
Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak – éppen szabadulni próbál cellájából, de még ha sikerül is neki, ő lesz a Nemzetközösség legkeresettebb szökevénye.
Eközben Franciaföldön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépség a nyomozása során egyre különösebb alakokkal találkozik. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő pankrátorral, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a helyzet csak még tovább bonyolódik, miután összeakadnak Cinderrel.
Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek… 

A történetet ott folytathatjuk, ahol az előző rész abbamaradt, így azok számára rengeteg SPOILERt tartalmaz, akik még nem olvasták azt.
Cinder lázasan dolgozik azon, hogy megszökjön a börtönből. Nem akar Levana foglyaként a Holdra utazni, hogy ott nyilvánosan kivégezzék. Új kiborgkeze, na meg hűséges útitátsa segítségével se perc alatt a világűrben találják magukat. Cinder azonban még mindig nem akarja elhinni, hogy ő Selene hercegnő, így fel akar keresnj egy Michelle Benoit nevű nőt, aki talán megválaszolhatná kérdéseit.
Emellett Franciaország területén is játszódnak az események. Címszereplőnk, Scarlett nagymamája eltűnt, így lázas kersésbe fog. Már csak azt kéne jobban megválogatnia, hogy kinek hisz és kinek nem.

Scarlett és Farkas
Gyerekek, én imádtam. Ismét beszippantott magába a világa. Bár kevésbé volt gépzsírral tarkított, mégis megvolt ugyanaz a varázsa. Szélesedett a látókör azzal, hogy már nemcsak Cinder és Kai szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem Scarlettében is, aki egy vörös hajú, erős jellemmel bíró lány. Kiáll az igazáért, roppant ügyesen bánik a fegyverekkel és nem mellesleg kiáll a holdlakókért. Tetszettek a visszaszólásai, és hogy önszántából nem adta meg magát egyetlen nagy fizikumú embernek sem.
Sokkal jobban eltüntette a mese vonásait, ezért nem lehetett annyira kiszámítani a végét. Jól tartotta fenn a feszültségek mind a szereplők, mind a helyzetek felhasználásával. Így kell újragondolni a történeteket. Az izgalom is jobban jelen volt, amit az előzőből még hiányoltam egy kicsit.

Visszatértek a régi szereplők. Annyira vártam rájuk és nem okoztak csalódást.
Cinder még mindig ugyanaz a műszerészlány, akinek a nyakába zúdult a felismerés, hogy rajta áll vagy bukik az egész Nemzetközösség sorsa. Az új holdbéli képességeivel küszködve próbál előbbre jutni. Sokáig titkolja a többiek elől, hogy ki is ő valójában. Tizenhat évéhez képest már felnőttebben viselkedik, és továbbra is ő a legjobb a kiborgok között.
Bár Kaito herceg csak pár, kétségbeesett pillanatban lép színre, de olyankor mindig csak a fejemet fogtam. Nem igaz, hogy képes volt ilyen ostoba dönést hozni csak azért, mert még nem nőtt fel a császársághoz.
Találozhattunk még kedvencemmel Ikóval is, aki testét elveszítve az űrhajójuk önellenőrző rendszereként teljesít szolgálatot. Már kezdtek hiányozni a pirulásai, megjegyzései és Kai herceg iránti csodálata. Ugyanaz a kis szégyenlős android maradt, csak lényegesen nagyobb testben.

De emellett kapunk egy új szereplőgárdát is.
Carswell Thorne kapitány
Carswell Thorne, az Amerikai Köztársaság kadétja, bocsánat kapitánya, aki szintén megszökött Cinderrel együtt a börtönből. Kicsit el van szállva magától, de végtelenül laza. Nekem egyszerre Jack Sparrow jutott róla eszembe, őt azért még nem sikerült felülmúlnia. Bár annyira nem az esetem, mégis meggondolandó a fizimiskája.
Farkas többször kivágta nálam a biztosítékot, hol azért mert olyan aranyos, hol pedig azért, mert akkora seggfej. Nagyon hűséges a falkájához, és ez sokat elmond róla (*morc*), de Scarletthez is vonzza valami, és nagyjából e két érzés között vívódik. Fejbe is vágnám és meg is ölelgetném, nagy dilemma. Visszahúzódó ember, erőszakos harcos, igazi ellentmondó személyiség.

Összességében
Nagyon tetszett. Ismételten megadta ugyanazt az érzést, ha nem többet, mint az előző rész. Még mindig ámulok és bámulok a világfelépítésen. Csak kár, hogy nem fordították le a többi részt magyarra, pedig még csak most jönne a java.

Hogy kinek ajánlom?
Aki  szereti a mesefeldolgozásokat, az élvezni fogja.
Aki csak egy ifjúsági sci-fi-re vágyik, az is nyugodtan belekezdhet a sorozatba.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, és kedvet kaptatok a Holdbéli krónikák elkezdéséhez. melynek második kiegészítő kötete 2016 februárjában jelenik meg Stars Above címmel külföldön. 
Bárcsak az Alexandra Kiadó is folytatná... Ennek a petíciónak a kitöltésével te is adhatsz egy esélyt. Neked csak pár másodperc, de nekünk, rajongóknak egy igazi, valóra vált álom!

Maradok továbbra is a könyvszerető,
Babó Buca

3 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Először is nagyon szépen köszönöm, hogy kitetted a blogodra a bannert és a felhívást. :)
    Másodszor: Nagyon, de nagyon jó lett az értékelése. Tetszenek ezek a képek, amiket a szereplőkről teszel ki. Nagyon ötletes.

    Farkas nekem örök kedvenc, igazi belevaló pasas és Scarlettel izzik közöttük a levegő. :) Tök jól jellemezted Thorne kapitányt is. Nekem ő is nagy kedvencem. Mindig nagyokat nevettem rajta.Ha folytatnák magyarul, lehet kiderülne, hogy ő lesz Winter vagy Cress szerelme. Te mit gondolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Köszönöm szépen a kedves szavakat. Mindig öröm a visszajelzéseket olvasni. Hát, igen. Farkas igazán belevaló, de Thorne kapitány... Az apró információmorzsákkal találkozva, mert nem engedem lespoilerezni magamnak se az utolsó tészeket, valószínűleg Cressel lesz közelebbi kapcsolatban. Igazán belevaló lány lehet, ha képes kibírni mellette hosszabb időt :)

      Törlés
  2. Szia! :)

    Szóval Cress-sel? Áhhhhá. Érdekes.
    Akkor, ha jobban belegondolunk Rapunzel meséjébe, abban a hercege megvakul, de végül visszanyeri a látását. Vajon Thorne-nal is valami ilyesmi fog történni?

    Jaj, de szeretném olvasni magyarul!!!!!!!!!! * türelmetlen*

    VálaszTörlés