2015. november 16., hétfő

Misztéria könyvmaraton #1 - A Tűz kapuja

„ Ne félj a Tűztől: engedj a csábításnak, lépj be a Kapun,
egy szívdobbanásnyi távolságra van Misztéria.”

Fantasy. Egyre több könyv jelenik meg e műfajmeghatározás alatt. Nagy rajongója vagyok az ilyen típusú könyveknek, szerintem ez már kiderült. Ám feltehetnétek a kérdést: mi újat tud mondani a húsz hasonló könyv után egy huszonegyedik? Meglátjátok.

M-érték Kiadó, 2009
fantasy, ifjúsági
három csillag
A mi világunkkal párhuzamosan is létezik egy világ, Misztéria. Ebben a veszedelmes lényekkel, bonyolult formációkkal és ősi titkokkal teli világban nyomoz egy fiú a múltja, a barátai után – és keresi a legfontosabbat: ki is ő valójában. A mi világunkban Nikónak hívják, anyjával él, aki nem árulja el neki, ki volt az apja. Tizennégy éves a fiú, amikor egy nap a padláson furcsa folyosóra talál, melyen keresztül a Homály mögötti világba kerül. Élnek itt sárkányok, alakváltók, emberek és alwenek, de mindenekelőtt egy gonosz uralkodó…

Nikó Niklas, Falkensted város lakója egy nap elsétál egy régiségbolt előtt, ahová senseie hívogató szavára be is lép. Találkozik egy furcsa könyvvel, melyet a bolt tulajdonosa, Schreiber úr neki is ad, mondván a könyv választotta őt. Mivel nagyapja megbetegszik, ezért odalátogatnak édesanyjával, és ezzel el is indul a kalamajka. Embereltűnések, felbukkanások, titokzatos ködkapuk és a legizgalmasabb: Misztéria.


~~~

Az első oldalak olvasásánál hamar feltűnt, hogy Freund bácsi nagy Gyűrűk Ura rajongó lehet, hiszen a Vándor kinézetét teljes mértékben Gandalfról mintázta. Aztán ne is beszéljünk arról a Gimnáziumról, ahova Nikó jár. Hát nem Tolkien a névadója?


Misztéria több királyságból áll. Nivlandban alwék laknak, akiken a gonosz Marsföldi király éli ki hatalmát, ugyanis tizennégy éve bosszúból lerohanta a királyságot. De ezzel nem elégszik meg, hiszen az ország lakói csak akkor fogadnák el törvényes uruknak, ha nála lenne a hatalmat szimbolizáló királyi kard, a Sinkkâlion, aminek az előző uralkodó halála után egyszerűen nyoma veszett. Hiába forgatta fel az egész országot és ölt meg rengeteg alwét, mégsem jutott egy tyúklépésnyit sem előre a célja elérésében. Nikó feladata ezt a kardot megtalálni, mivel kiderül róla, hogy a halott király fia. Az elején szerintem egy kicsit ráerőltették az egész „Szabadító” mizériát, mivel pillanatok alatt egy teljesen átlagos küzdősportokban jeleskedő fiúból, a nép megmentője vált. De hamar felnő a feladathoz.

Érdekessé tette a történetet a több szálon futó cselekmény, így nem csak Nikó kalandjait élhettük át, hanem a palotába és a boszorkány barlangjába is kaphattunk betekintést. Igazi filmhatást ért el ezzel. Emellet a Felső-Rödenbachi események is zajlanak. Rieke keresi a fiát, Jessie, a szomszéd lány próbál rájönni, hogy hol lehet Nikó. Zajlik az élet is rendesen. Aranyos volt, hogy az író saját magát is beletette a történetbe Thomas, Jessie apja személyében, hiszen ő is egy Misztéria című könyvet ír.

Bár egy kicsit kiszámítható volt a családi kapocs, mégis szeretnivalóan Freundos történet.

A hét minden második napján utazz velem Misztériába!
Maradok,
Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése