2015. november 20., péntek

Misztéria könyvmaraton #3 – A Sors kardja

„ Ne félj a Tűztől: engedj a csábításnak, lépj be a Kapun,
egy szívdobbanásnyi távolságra van Misztéria.”

M-érték Kiadó, 2011
fantasy, ifjúsági
négy csillag
Niko, aki egy titokzatos könyv segítségével utat talált MISZTÉRIÁBA, és alwe társnője, Ayani új sorscsapásokkal néz szembe: A MISZTÉRIÁBA visszatérő király, Nelwyn, Rhogarr von Khelm aljas csapdájába esik, és a Sötét Hold Ünnepén máglyán kell elpusztulnia. Niko és Ayani immár nem várhat tovább: fel kell vállalniuk a kétségbeesett küzdelmet Helmenkroonért. És amikor már minden veszni látszik, csak egyetlen dolog tartja bennük a lelket: a jóslat értelmében varázserejű kardjuk, Sinkkálion lesz az, ami eldönti MISZTÉRIA sorsát.

Az előző rész kifejezetten jól zárult, hiszen Nivland törvényes uralkodója, Nelwyn király visszatért. Sokak örülnek ennek, Saga azonban holtan kívánja látni. Már az elején nehézségekbe ütköznek hőseink, mivel Nelwyn királyt elrabolták és tömlöcbe vetették, ahol halálos ítéletére vár a Sinkkâliont pedig megfosztották erejétől. Így most hogyan vonuljanak Rhogar ellen, hm? Ezért Niko és Ayani útra kerekednek, hogy visszaszerezzék a kard erejét a Felismerés Fényében. Út közben találkoznak Lykassal, a farkasfival, aki többször jó szolgálatot tesz az ügyük érdekében. Párhuzamosan a Démon Erdőben is folynak az előkészületek Helmenkroon ostromára. Szövetségeseket és harcosokat próbálnak szerezni, de ez nem olyan egyszerű egy félelemmel teli lakosság sorai között. Egy valamire azonban nem számítottak: a Láthatatlnok erejére.

Ez Freundosan nagyszerű volt. Ahogy csűri csavarja a szálakat, mindig tartogat meglepetéseket. Viszont azt sem akarja, hogy az olvasót csalódás érje, ezért minden jóra fordul a végén. De előtte végigizgultatja a könyvet.
A beleszőtt történelmi szálak, vonatkozások megint jól működtek. Megjelenik Attila, hun vezér Nagy Atla néven, mint a mióták vezetője. A lovas nép kulcsfontosságú szerepet kapott hiszen ők taszítják kilátástalanságba a történetet illetve mentik meg. Csak említés szintjén, de Dzsingisz Kánnal is összefuthatunk. Az én kis történelemszerető szívemnek kellemes csemege volt.
Legjobban a valóságban haladó szál tetszett. Ahogy Rieke megtudja, mi is történt vele valójában tizennégy évvel ezelőtt, és hogy miért nem emlékszik rá. Nagyon jó volt a puzzle egyes darabkáit felfedezni, majd összerakni. A Karin Seikel utáni kutatás is végig izgalommal töltött el. Kíváncsi voltam, mi is történhetett vele valójában kétszáz évvel ezelőtt.

Összességében
Szerintem ez a sorozat nem azért egyedi, mert valami újat tett le a fantasyk asztalára, hanem azért, ahogyan megoldotta.

Hogy kinek ajánlom?
A korhatárt mindenképpen szem előtt kell tartani, mert magamat ismerve, kiskori önmagam imádta volna, minden csavarjával együtt. Nagyobb fejjel már több helyen kiszámítható, de mégis szerethető történet.
Egy ifjúsági fantasyt keresőknek.
Más világba kalandozni vágyóknak.
És mindenkinek, aki szerette a szerző Laura könyveit.

Zárásként pedig kedvenc idézeteimet szeretném megosztani veletek:
– Nos, szóval, ha kitalálok és leírok egy történetet, akkor az egy bizonyos módon valósággá válik, legalábbis nekem. Minél többet foglalkozom ugyanis az általam kitalált világgal és a benne szereplőkkel, minél mélyebben részt veszek az életükben, annál konkrétabb formát öltenek a számomra. Végül olyan plasztikussá és elevenné válnak, hogy alig tudom megkülönböztetni őket a valóságtól.
A fantázia véleményem szerint életünk szilárd alkotóeleme, és mint éppen annyira reális, mint maga a valóság.
…a fantázia és a valóság egyazon érmének két oldala. És ez az érme nem más, mint az életünk.
Csak az visz tovább az életben, amiért megharcolsz, és amiért erőfeszítéseket teszel – nem pedig a rosszul értelmezett „támogatás”. –

Maradok továbbra is,

Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése