2017. szeptember 16., szombat

Szuszogók és pöfögők #1 | Scott Westerfeld

A sok romantikától egy idő után csömöröm van. Ilyenkor kell egy jó ifjúsági regény, ami a karakterek fejlődése mellett pusztán kalandról szól. Scott Westerfeld Leviatán című regénye tökéletesen megfelelt a célnak. Gyorsan haladtam vele, mégsem éreztem üresnek a történetet.

Magyar megjelenés éve: 2012
Ad Astra Kiadó
steampunk, történelmi fikció, kaland, gyerek
öt csillag
Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik.
Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra.
Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől.
Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a brit légierőnél. Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek.
Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.

Sosem találtam volna rá erre a könyvekre a magyar BookTube nélkül, mert már régebben jelent meg. A kiadó is megszűnt azóta, meg amúgy sem tartozott a húzónevek közé. Zsófinak azonban sikerült felkeltenie az érdeklődésemet, amiért köszönettel tartozom neki. Egy kreatív világ ismeretével és lettem több. Imádtam.

Történetünk szerint…
Viharos idők járnak Európa szerte. Két ellentétes világnézetet valló hatalom felszín alatti konfliktusa 1914 nyarára csúcsosodik ki. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét megmérgezik, ezzel kirobbantanak egy rég várt háborút a darwinisták és a barkácsok között. Az ármány elől menekítik ki apja hűséges barátai a Habsburg család fiatal tagját, Ferdinándot. A trónt kevéssé fenyegető, de neve miatt annál fontosabb fiút minél előbb semleges területre kell juttatni, hogy ott nyugodtan át tudja vészelni a háborút. A sors azonban Deryn Sharpot, a Leviatán egyik kadétját gördíti eléjük, aki svájci Alpokban rostokol egy hajótörés miatt. Az angol leányzó fiúnak adja ki magát, de mennyire hatásos az álcája? Hogy éri őket a háború hátszele?


Először is nem tudok elmenni a külcsíny mellett, mert már az megérdemel egy dicshimnuszt. Eredeti, magyar borítóterv készült hozzá, amely Vas Richárd keze munkája. Egyszerűen gyönyörű, sikerült megragadnia a belső illusztrációk hangulatát. Már képen is érdeklődésfelkeltő hatása volt, élőben viszont még szebb. Mivel nem megszokott harci masinákról szól a történet, nagyon sokat segített Keith Thompson ábrázolásai. Nincs túltűzdelve a könyv, mindig a megfelelő pillanatról készült rajz.
Alternatív történelmet vázol elénk. Charles Darwin felfedezte a sejteken belüli életfonalakat, amiknek köszönhetően keresztezni tudott fajokat. Szörnyeket hozott létre, ami felváltotta Nagy-Britanniában a széntől pöfögő masinákat. Nem is emberek lennénk, ha nem húznánk mindenből katonai hasznot. Mutáns állatokat fejlesztettek ki hadászati célra. Medúzából hőlégballon, bálnából léghajó, elefántból harckocsi. A technológiájuk eszméletlen léptékben fejlődött, és ebből a versenyből a németajkú területek sem akartak lemaradni. A nehézipar központjaként ők a gépekben látják a jövőt. Lázasan folyik a revans, jobbak akarnak lenni a Darwint majmolóknál. Húzzák egymást egyre feljebb, akaratlanul is motiválják egymást.

A barkács világ
Már az alaphelyzet izgalmas lehetőségeket kínál, és ehhez még hozzá jönnek a szereplők. Két külön szálról indul a cselekmény, így bőven van kit megjegyezni.
Alexander von Hohenburg nevén első olvasásra kiakadtam. Sándor. Mikor hívtak egy osztrákot így? Mért nem lehetett megtartani az eredeti nevét? Bár a magyar történetírók előszeretettel magyarosították az összes uralkodó nevét. Ha innen közelítjük meg, akkor teljesen normális. Az első döbbenetem után egy kedves fiúnak ismertem meg. Mert úgy kezdeni a regényt, hogy azt hiszed, hogy elrabolják… Meg kell hagyni, Westerfeld bácsi érti a dolgát. Látszik Sanyán, hogy nem tökéletes, van még mit tanulnia mind az udvari dolgokról mind a közrendűekhez való viszonyulásról. Óriási szíve van, rendkívül segítőkész, képtelen otthagyni a sebesülteket. Vakmerőséggel párosulva ember legyen a talpán, aki vigyázni tud rá.
Az „udvartartása” igazi osztrákokból áll, akik közül Volker gróf pótapa szerepet vesz fel. A vívástanára kemény kézzel irányítja az ifjút, de ezt nem mindig engedik meg neki. Apropó vívás. Volt egy jelenet, amikor figyelemteszt gyanánt Volker vívólecke közben udvari dolgokról tartott kiselőadást. Az utóbbi időben volt szerencsém bepillantani a sportág kulisszái mögé, és olyan jó volt, hogy pontosan tudtam milyen hárításról is van szó.

Darwinista szösszenetek
A kitérő után a másik táborba tartozó Deryn Sharp következik. Női újoncként nem lenne esélye bekerülni a királyi légierőhöz, fiúnak öltözve viszont meg sem kérdezik, hogy miért jelentkezett. A technológia fejlettsége ellenére megmaradnak a társadalmi szabályok. Dylanként nagy álma válik valóra, bár ehhez rengeteget kell színészkednie. Nem ártott volna neki egy színi tanoda, mert kicsit ügyetlen a beilleszkedésben. Túlontúl magabiztos, néha nem ártana neki, ha visszafogná magát. Ezzel nem lesz jobb fiú.
A nyelvezetben is jól érezhető a két nemzetből való összetétel. Kétfejezetenként vált szemszöget és mikor összeeresztik őket, Deryn szemszögéből Sándor furcsa szavakat használ és ez fordítva is így működik. Ez talán a sorozat többi részében jobban kijön, mert többet lesznek együtt.

Két meglepetés is ért a regény végén. Azt tudtam, hogy Dr. Barlow, aki nem mellesleg egy tudós nő, különleges, de hogy ennyire… A fura hölgy se perc alatt átlát az álcán és többet tud, mint amennyit elárul. A másik a Leviatán kapitánynak kiléte… Élő történelem, bár az igazán fontos dolgok nem ebben az időben történtek vele.
Magyarként még többet jelentett számomra a Habsburgok jelenléte. Bár magyarokat mellőz a könyv, mégis jó volt látni egy kontinensen játszódó, de mégis angolszász író könyvét.

A Leviatán
Hogy kinek ajánlom?
A steampunk irodalom kedvelőinek. Ne foglalkozzatok az ifjúsági besorolással, szerintem megéri az olvasást.
Ha szereted a Rontásűzők –Az időkút világát. Nekem egyszerre ez a könyv jutott róla az eszembe.
Alternatív történelmi regények szerelmeseinek. Mert sosem lehet belőlük elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése