2017. február 4., szombat

Harcos Hófehérke | C. J. Redwine

- Bőröd fehér, mint a hó. Ajkad vörös, mint a vér. Kerülöd a feltűnést… Tudom mi vagy! Egy vámpír.
- Nem, csak Hófehérke.
Nagyon népszerű manapság a harcos és erős hősnő karakter, aki elé temérdek akadályt gördít a sors. C. J. Redwine Hófehérke köntösbe alkotta meg az ő amazonját, Lorelait. Az árnyékkirálynő, melynek nem csak a borítója szép, nem okozott csalódást.

Magyar megjelenés éve: 2016
Twister Media Kiadó
mesefeldolgozás
öt csillag
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Történetünk szerint… 
Ha még nem lett volna elég a hosszú fülszöveg, ami ennél a kiadásnál tényleg a behajtott fülre került, jövök én is egy rövidebb összefoglalóval.
Kilenc éve nagy változás rázta meg Ravenspire országát. Az eddig uralkodó Arlen király halála után második felesége, Irina vette át a hatalmat, aki marduskaként másra se vágyott. Lorelainak, az ifjú hercegnőnek azonban sikerült megszöknie öccsével és testőrkapitányával, azóta bujkálnak a gonosz boszorkány elől, aki halottnak hiszi őket. Készül a visszatérésre, ám nem tudja, vajon lesz-e elég varázsereje a felülemelkedéshez. Próbál borsot törni Irina orra alá a rendszeres raktárfosztásokkal, a népe viszont még mindig éhezik.
Kolvanismir hercegnek sem egyszerű. A szomszédos Eldr királyság újdonsült uralkodójának meg kell küzdeni az országot délről támadó orkhadsereggel, egyedül azonban vajmi kevés hozzá. Ezért kéri Irina segítségét, mert nem ismeri gonosz szándékait. A két ifjú útja összefonódik, küzdés, kitartás és remény jellemezi kapcsolaukat. Muszáj erősnek maradniuk, hiszen országuk sorsa múlik rajtuk.
~~~

Ha már az elején emlegettem a külcsínyt, akkor had’ folytassam azzal. Imádtam a térképet, mert nem csak az országokat jelölte, hanem rálátást is adott az egyes részekre, Akram homokbuckáira, Vallé de Lume Fachwerkäuserjaira, Ravenspire francia stílusú udvarára és Eldr erődjére. Nem győztem nézni és gondolkozni azon, hogy vajon a körülötte lévő illusztráció vajon mit jelenthet. Talán kevésbe pontos, de jobban elénk vázolja a mesebeli királyságot.
Nem tagadom, hogy Hófehérke története az egyik legkedvesebb hercegnős mesém. Örömmel jegyeztem meg magamban, mikor egy-egy ismerős jelenettel találkoztam. Ezek viszont elvétve voltak, mert az írónő csak keretként használta a mesét. Képzeletére bízta az eseményeket, és csak úgy szárnyalt. Egyedül a hét törpés szálat hiányoltam, bár valamilyen úton-módon azért ők is megjelentek.
Új nyelvet alkotott a varázslatok kifejezéséhez, melynél mindig az uralni kívánt dolog szívét szólítja meg a mardushka. A szándékon múlik, hogy ártó vagy segítő, mert egy kifejezés van rá. Eszméletlen nagyságokat öltenek a varázslatok, egy egész falut fekete növényzetbe borít, a folyóból falat épít. Látványos a leírása is, a szemeim előtt láttam mindezt.


Több szálon fut a cselekmény, így nem hagy lyukakat a történetben. Mindig tudjuk, hogy éppen mi zajlik Lorelai, Kol vagy épp Irina fejében. A gonosz szemszögének lényege az volt, hogy megsajnáljuk a királynőt, de nálam ez esélytelen volt. Lehet akármilyen mézes-mázas, a tetteit nem vonhatja vissza. Bár kegyetlensége önmaga felett is bárdként lebeg.
Végre nem a szerelem áll a középpontjában, hanem egy kölcsönös bizalmon alapuló barátság, viszont egyáltalán nem volt erőltetett a kiforrása.
Lorelai, a megfontolt hercegnő inkább biztosra megy, mint a vakmerő próbálkozásokra. Maximálisan fel akar készülni a támadásra, a legjobb formában akar lenni. Nem bízik a saját erejében, hiszen alig használta eddig. Aztán egy éhségtől megtébolyodott édesanyának, aki épp a gyerekével végez, sikerül gyorsítani a cselekvésén. Belátja, hogy meg kell mentenie az éhező királyságot, amíg lehet. Bujkálása miatt a varázserejével is spórolnia kellett, ezért az ügyessége és állóképessége sokat fejlődött. Leleményes meneküléseket és harcokat művel a könyvben.
A rebellis akadémista, Kol próbál kitörni a trónörökös bátyja árnyékából. Már megint eltanácsolták, ezúttal azonban komolyabb feladatok várnak rá. A fronton meghalt szülei és bátyja helyébe kell lépnie, és vezetnie kell egy országot. Ő sem bízik magában, így nagyon egymásra találtak Lorelaial. Emellett még draconi is, azaz sárlányalakváltó. Ezt a részét nem ismerhettük meg tüzetesen, mindössze a két szív dilemmáját és az állati ösztönök veszélyét.
Kedvenc karakterem a regény humorforrása, Leo, aki pimasz visszaszólásaival a tulajdon öcsémet juttatta eszembe. Felderíti a legkétségbeejtőbb pillanatokat is. Elborult ötleteivel merészségre sarkallja nővérét, ami igen jót tesz neki.


A tanulságok Gabril, a testőrkapitány szájából hangoznak el, melyeket érdemes megfogadni. Engem is motivált hangulatba hoznak.
„– Az ember nem azért megy csatába, mert biztos a győzelemben – mondta Gabril. – Az ember azért megy csatába, mert az a helyes.” 
„– A harcos nem foglalkozik azzal, hogy mi szól az esélyei ellen. A harcos a szívére összpontosít, az akaratára, arra, hogy szembe akar szállni a világban megmutatkozó gonosszal, le akarja győzni, és megtalálja a módját.”
Hogy kinek ajánlom?
Aki szereti a Hófehérkés vagy bármely más mesefeldolgozásokat.
Ha tetszett a Seraphina vagy Tear királynője, akkor ennek is adjál egy próbát.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a Twister Medianak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése