2016. július 21., csütörtök

Rút banyák lázadása | Michael A. Larson

Milyen jó lenne hercegnőnek lenni! Egész nap csak szép ruhákban járkálni és sok nyelvet tanulni. De azt sem bánnám, ha nem előkelő családba születettként kapnék egy esélyt arra, hogy az legyek. Kéne egy iskola, ahol mindenkiből lehet Igazi hercegnő.
M. A. Larson Csillagfürt Akadémiája is ilyen hely, de ott sem volt ez mindig így. Kellett hozzá egy halálos veszedelem, hogy összerántsák magukat, és kinyissák a kapukat az alacsonyabb sorból érkezőknek, de se baj. A lényeg úgyis a jó szakemberekben rejlik, akik megvédik a világot a gonosztól. Majd csak megoldják így is. Hisz minden jó, ha a vége jó. Nemde?

Magyar megjelenés éve: 2015
Ciceró Könyvstúdió
gyerek, mesefeldolgozás
három csillag
A Csillagfürt Akadémia bátor és vakmerő ifjak és leányok jelentkezését várja, akikből a jövő hercegnői és lovagjai lesznek…
Gyertek csak, gyertek!

Egy titokzatos származású fiatal lány, akinek még neve sincs, megérkezik egy királyságba, ahol nagy a sürgés-forgás. Az egész világ háborúban áll. A lányt felveszik a Csillagfürt Akadémiára, ahol hercegnőket és lovagokat képeznek ki a két nagy ellenség, a boszorkányok és a sárkányok ellen. Itt kap nevet is: Titti. El kell viselnie a keménykezű Tündőrmester szigorú szabályait, és meg kell találnia a helyét a barátok és ellenségek teljesen új világában.
Miközben Titti megtanulja, hogy mit is jelent valójában hercegnőnek lenni, meglepő dolgokat tud meg magáról, családjáról, az emberi együttérzésről és az embertelen kegyetlenségről.

Igen divatos mostanában a régi, kedvelt mesék újragondolása. Ez egyfajta nosztalgiázás is, mert szeretne az ember minél tovább gyerek maradni. A felhasználás módja viszont egész változatos. Van, aki a konkrét történetet meghagyva csak a szereplőket modernizálja, valaki belehelyez meseidegen szereplőit, de van, aki csak nyomokban használja fel őket képzeletére bízva a mesehősök életét. 
Larsonnál a híres hercegnőket, mint Hamupipőkét vagy Csipkerózsikát mind a Csillagfürtben képezték ki. A lány is oda akar jutni, ő is egy akar lenni közülük. A világot alig ismerve csöppen bele az események forgatagába. Kiképzéseken vesz részt, barátságokat köt, boszorkányokkal néz szembe és a múltja után kutat. Út közben nevet is kap. Tizenegyes kadét. Idegenként érzi magát, de próbál beilleszkedni. Mindent megtesz, de a külvilág is elfogadja majd?

Nagyon látszik a regényen, hogy Larson eredetileg forgatókönyvíró. Használja a vágási technikákat és a vizualitást, de nem mélyíti el eléggé a történetet. Néha ugráló cselekményt azonban a mondandóval kompenzálta. Ügyes megoldásokat visz végbe, érdekes csavarokkal.
A történet egy kitalált világban játszódik, ahol a lovagok, hercegnők és varázslények a mindennapok részei. A sárkányok már csak legendákban léteznek, ám a boszorkányok annál is valósabbak. Fenyegetést jelentenek mindenkire. Új erőre kapva területeket foglalnak el, és emberekkel végeznek. Ellenük képezik ki a Védőpajzs hercegnőit, hogy újra béke legyen.

Az iskola címere
Titti karakterét először nagyon idegennek éreztem. Nem tudtam meg róla sok mindent, se a származását, se az eddigi életét tekintve. Csak a személye volt, semmi más. Ahogy azonban egyre többet megtudtam róla (és ezek a tények aztán igen meglepőek voltak ám), kezdtem megkedvelni. Szurkoltam neki, hogy sikerüljenek a vizsgái és ne küldjék haza az összetűzések miatt. Hercegnőként akartam látni, mert ő igazán megérdemelte. Minden furcsaságát és különcségét leadva igazi ékkőnek bizonyult.
Az Akadémia ugyanis a legjobbakat képezi ki. Harcos hercegnők és sárkányölő lovagok kerülnek ki az iskolapadból, akik minden téren megállják a helyüket. Inkább gyakorlati képzést kapnak a házak lakói. Igen, itt is négy ház van, de pontosan nem tudjuk, hogy mi alapján osztják be oda az illetőket.

A belecsempészett humor jót tett a stílusának. A Tündőrmester megszólalásain mindig elmosolyodtam. De a Tárkonyos incidens volt a csúcsok csúcsa. Szegény fiú anyja nyomására hercegnőnek lett kiképezve, ahelyett, hogy a lovagkadétokkal edzett volna. Félreértés ne essék, nem meleg, csak legkisebb fiú révén, mivel lányt vártak helyette, ilyen nevelést kapott.

Végül következzen pár kedvelt idézet:

„– Jaj, kedvesem, beléd annyi elegancia szorult, mint egy jégen piruettező óriásba (…).”

„A legfontosabb, amit tudnod kell az emberekről, hogy mind bolondok vagyunk (…).”

„– Ebben a világban nem vagy áldozat, hacsak nem akarsz az lenni. És ha így döntesz, sosem leszel több, mint rémült kislány, aki eltévedt az erdőben.
Cifraplisszír megállt a küszöbön, és a tenyere tövével dörgölte a hátát.
– Választásink jellemzője azonban az, hogy mindig van másik.
Azzal a széles, huncut mosoly terült el az arcán.”

A második rész borítója
Hogy kinek ajánlom?
Tíz éves kortól bárkinek, aki szereti a hercegnős és lovagos meséket.
Ha tetszett a Jók és rosszak iskolája, akkor ennek is adhatsz egy próbát.

A sorozat külföldön is csak a második résznél tart. Éppen június 14-én jelent meg a The Shadow Cadets of Pennyroyal Academy. Tehát annyira nem is vagyunk lemaradva a történetben. Egy újabb boszorkányos kaland, melyet már alig várom, hogy olvashassak.


Nagyon szépen köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak a lehetőséget!

2 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Emlékszem amikor olvastam nekem az volt a benyomásom, hogy sokkal jobb, mint a Jók és Rosszak Iskolája és ezt azóta is tartom.
    Örülök, hogy neked is tetszett, de éreztem, hogy te inkább a JÉRI-t fogod pártolni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, engem az jobban megfogott. De éppen emiatt a különbözőség miatt jelenik meg rengeteg fantasztikus könyv. Az tény, hogy nem nyűgözött le teljesen, de azért nem is égetném el egy máglyán. Jó volt a maga nemében, de nekem nem alkotott maradandót. Szórakoztató perceket töltöttem vele nem vitás :)

      Törlés