2016. február 9., kedd

A grófkisasszonyból lett zsoldos esete | Kae Westa

Kislányként imádtam a hercegnős történeteket. Ez nem meglepő, hiszen ki ne szeretett volna szép ruhába tengetni napjait, és semmivel se törődni, csak az egész napos játékkal. De emellett nagyon szerettem az olyan női karaktereket is, amik nem maguk illegetésével múlatták az idejüket, hanem a tettek mezejére léptek, ilyen Robin Hood lánya, Gwyn vagy Zorro lánya, Elena, akik keményen a sarkukra állva jutottak oda, ahova.
Mai könyvemben sem egy átlagos grófkisasszony kalandjait kísérhetjük figyelemmel, ugyanis Barsiné Gál Erika, alias Kae Westa Karvalyszárnyon című regényébe nem is illene bele egy ilyen virágszál.

Könyvmolyképző Kiadó, 2015
ifjúsági, high fantasy
négy csillag
Miféle sors várhat egy grófkisasszonyra, akinek felbontották az eljegyzését, kardélre hányták a városát, és maga is csupán az utolsó pillanatban tudott elmenekülni?
Caliannara túléli a mészárlást, de hűséges testőre nélkül menekül, és kalandos módon zsoldosokhoz csatlakozik. Vajon elég az ottani felcser pártfogása, hogy a grófkisasszonyból harcos válhasson, ha mindenki más közönnyel, a kapitány pedig egyenesen ellenszenvvel méregeti?
Shastornak anélkül is megvolt a maga baja, hogy az ostromlott városból szökött nemeslány a nyakába szakadjon, de a neheze csak most következik. Megbízója átveri, a szerettei veszélybe kerülnek, ráadásul hitszegő bátyja is felbukkan.

Annyira szerettem volna, hogy beszippantson a történet, de nem sikerült neki. Talán a magas elvárások is okozták, hiszen a fülszöveg alapján már beleszerettem a történetbe. De nézzük is sorjában…

Magához a borítóhoz is fenntartásokkal viszonyultam, mivel más stílusú, mint amihez a kiadótól szokhattunk. A kezemben forgatva már kezdtem megbarátkozni vele, és viszonylag hamar rájöttem, hogy tényleg egy az egyben illik a könyvhöz. A sejtelmes zöld köd, a vár, az íj és még a virágos ing is mind a történet részét képezik,  bár én Calinát kisebbként képzeltem el.

A történet szerint bájos grófkisasszonyunkat hűséges testőre kimenti városuk ostromából, de kénytelen egy éppen arra járó zsoldoshadsereg gondjaira bízni. Nevét és származását titkolva beáll a többiek közé, és védencükként segít, ahol tud. Ártatlan kis virágszál, ezért nagyon kell vigyáznia arra, hogy kiben bízik meg, mert könnyen kihasználhatják ebben az számára oly idegen terepen.
Nagyon tetszett az autentikus környezet, igazi zsoldoshadsereget kapunk, melyhez a beszédmód is sokat hozzátesz. Az írónő nem fél a keményebb szavak használatától sem, ezzel még hitelesebbé tudja tenni a szereplőket. És a csatajelenetek jól megkomponáltak, nem veszik el a részleteben, de nem is nagyolja el.

Calinnara, Calina vagy ahogy egyesek hívják, Virágszál igazán fejlődőképes női karakter, aki nem ragad le a nemesi kötelességeinél, hanem azokat átlépve igazi katonává válik. Egy egész grófság vár visszatérésére, de ő előbb mindennek utána akar járni. Szerethető hősnő, aki képes magáért kiállni, és nem veszik el a tesztoszterontól bűzlő levegőben sem. Kapunk azért romantikát is, mert lányregényként nem lenne teljes enélkül. De nem ezen van a hangsúly, ezért nemtől függetlenül bármely korosztály élvezheti, ezért plusz pontot érdemel. Nem butítja el a lányt, hogy minden csak a férfiak körül forog. Zurvant kedves fiúnak ismertem meg. Rá bármikor lehet számítani, lelkes tanár,jó harcos, talpraesett felderítő.

Másik szemszöget és konfliktusforrást is kapunk, mely még érdekesebbé és összetettebbé tették a cselekményt. Shastor, a karvalyok főnöke borszállítmányát akarja eljuttatni megrendelőjének, de nem várt akadályokba ütközik. Feltűnik szökött áruló bátyja, az akkori vezér is, akivel nem igazán rózsás a kapcsolata. Igazi vezéregyéniség, bár ő ezt az elején nem akarja elhinni magáról. Jószívű, becsületes kapitány, ami a zsoldosok között is példaszámba megy. Makacs ember, aki tartja a szavát, és nem futamodik meg a túlerővel szemben sem.

Összességében
Gondosan felépített világ, melynek története és létezése jóval az első oldal előtt kezdődik. Rendelkezik kellő mennyiségű szerethető és utálható karakterrel, csatajelenettel, halállal és sérüléssel.

Kinek ajánlom?
Akinek tetszett Az árulás csókja, a Hó mint hamu, meleg szívvel.
Szereti a high fantasy könyveket, és kíváncsi egy magyar ifjúsági változatra.

2 megjegyzés:

  1. Én nem szeretem a magyar szerzők műveit, de ez nem lehet rossz és a múltkori is tetszett az a lovagos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor rajta :) Bár ez azért más, de így is szerethető.

      Törlés