2016. február 16., kedd

Tokvi Kava | Karl May

Indiános könyvek. Vajon mi lehetett a titkuk, hogy szüleim generációja csak úgy falta őket, holott ezeket a történeteket jóval előttük írták meg? Abban az időben Dunát lehetett rekeszteni belőlök, de miért is? Mai könyvem, Karl May Fekete Musztángja segítségével megpróbálok utánajárni mindennek.

AEredeti megjelenés éve: 1897
ifjúsági, kaland, indián
három csillag
A Timple unokatestvérek családi örökségük után kutatva utuk során betérnek egy vasútépítő telepre, ahol egy gyanús félvérrel és annál több kínaival hozza őket össze a sors. Ám két neves vendég is csatlakozik hozzájuk Old Shatterhand és Winnetou személyében. A Vadnyugat két fenegyereke alakja azonban azt jelenti számukra, hogy kalandos útban lesz részük. Ugyanis nem elég, hogy a komancsok ólálkodnak a környéken, vezetőjük, a híres Fekete Musztáng az életükre akar törni. Hőseink felveszik velük a harcot, de sikerül túljárni az eszükön?

~~~

Bevallom, hogy édesapám egyik nyáron biztatott arra, hogy álljak neki a Winnetous könyveinek, de én azzal a lendülettel ott is hagytam a műhelyben őket, és, szerintem, azóta is ott porosodnak. Talán azért voltam olyan heves, mert ezeket a történeteket túl fiúsnak találtam. Azóta is ez az első teljes indiános könyv, a másik egy könnyített változat volt, amit olvastam.

Nem állítom, hogy nem tetszett. Mindenképpen kell hozzá egy hangulat, hogy nekiüljön az ember, de ha beszippant a világ, akkor egyszerűen csak fogynak a lapok.
De nézzük is sorra a siker titkait:
  1. Kaland
    Tagadhatatlanul a legfőbb erősségük ezeknek a könyveknek, hogy megannyi érdekesebbnél érdekesebb bonyodalmat csomóznak össze, melyet szépen lassan kibont előttünk a cselekmény. De addig is együtt izgulhatunk a szereplőkkel, hogy végül is mi fog történni.
  2. Hősök
    Jellemileg talán kevésbé összetett, de szilárd emberi értékeket képviselnek. Old Shatterhand és Winnetou karakterei és barátsága mindenképpen példaértékű, hogy a különbségek dacára is tökéletesen megértik egymást. Felnézünk rájuk, azokra, akik képesek a legvadabb helyzetekben is higgadtan gondolkodni, akiknek fontos a becsület, és akiket nem szédít meg az arany. Az antagonistákat is részletesen megismerjük, nem olyan tessék-lássék módon. Motivációjuk és céljaik ismeretében ők is emberi arcot öltenek.
  3. Helyszínek
    A vasfüggöny mögé bezárt, és csak külföldi ismerősök által elmesélt anyagokból építkező fiatalságnak egy teljesen más világ tárult fel. A részletes tájleírásoknak köszönhetően, melyekkel szerencsére nem esett túlzásba az író, a szemünk előtt lengedezik a fű, él az erdő és vágtatnak a bölények. A messzi Amerikában játszódó történet bár időben jóval előttük, de mégis egy képet mutatott a csodált országról.
  4. Idegen kultúra
    Az előbbivel szorosan összefügg ez is, mivel a „modern” világban megmaradt múlt egy szeletét képezik az indiánok, melyek már akkor is az eltűnés szélén álltak. Ez egyfajta tisztelgés az őslakosok felé, ami már egy egzotikumnak számított. Pontosan a másságuk tette őket különlegessé.
  5. Emberi értékek
    Az ifjúságnak jó, ha olyan történetek kerülnek a kezükbe, amiből tanulni tudnak. Ezek a könyvek is megállják a helyüket. Bár éppen itt nem előkerülő szerelem, különböző népcsoportok viszonya, becsület, hűség, kétszínűség, hatalomvágy, család/nemzettség szerepe, barátság. Mind azok az alappillérek illetve elrettentő példák, amiket érdemes megfogadnunk.
  6. És a filmek
    Talán ez a legnagyobb húzóerő, ugyanis biztosan volt olyan gyerek, aki ezeknek hatására kezdett el olvasni. A hatvanas években számtalan indiános filmet rendeztek, amiket nagy siker övezett.


Összességében
Történetileg kalandos, olvastatja magát. Mikor felcsaptam, még a nyelvezetét is közelinek érzetem magamhoz, de ez csak szerény személyemre jellemző. Tetszett a többnézőpontúság, és ahogyan a különböző szálak összeérnek.

Kinek ajánlom?
Nem feltétlenül ezt a történetet, hanem legalább egy indiános könyvet/filmet. Jó megismerni szüleink kedvenceit, és egy teljesen más kultúrát.

3 megjegyzés:

  1. Szia! :)


    Bátor ember vagy.
    Engem sosem kötöttek le az ilyen könyvek, pedig apukámnak annyi van belőle, hogy csak na. Régen, sőt még néha ma is mondogatja, hogy olvass Karl May-tól, mert az igazi klasszikus. Én meg erre: Fúj, Apu! Soha! :)

    Te megtetted amit a mi korosztályunkból más - én sem - mert volna.
    Le a kalappal előtted. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretnék minél többfajta könyvet olvasni, mert néha úgy érzem, hogy túlságosan is a komfortzónámban maradok. Így legalább már elmondhatom, hogy olvastam ilyet is, és véleményt is tudok róluk formálni. Valahogy mániám, hogy szeretnék sokmindenhez értelmes gondolatokat hozzáfűzni, és ezáltal egy kis motivációval bármire rá tudom venni magamat :)

      Törlés
  2. Én sem tudom mi a titka Karl May könyveinek. Gyerekkoromban, lány létemre csak úgy faltam őket. :) Talán régen nem volt ilyen túlkínálat könyvekből. No meg a tévében is meglehetősen sok indiános film ment. Nem tudom most hogy tetszene, de egyelőre maradok az emlékeknél. :) Bea

    VálaszTörlés