2018. február 24., szombat

Locsi-fecsi Kátya – Éhenkórászok túlélőpróbája #3 | Suzanne Collins


Sokk. Leginkább ezt éreztem, mikor befejeztem. És nem tudtam kiadni magamból, mert négy szempár figyelt. Durva. Kegyetlen. Te atya ég. Nem csodálom, hogy az adaptáció során két részre bontották Suzanne Collins A kiválasztottját. Érzelmileg sok lett volna egy ültő helyben végignézni.

Magyar megjelenés éve: 2012
Agave Könyvek Kiadó
disztópia, ifjúsági
kettő csillag
Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.
De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Nem könnyű íróként elengedni egy sorozatot. Még annyi mindent mesélhetnél róla, Collins kisasszony nem tudom, mit érezhetett írás közben, de hogy nem volt stabil lelkiállapotban, az biztos.

Történetünk…
A 75. Éhezők viadala utáni sikeres megmenekülésnél veszi fel a fonalat. A mások által kihaltnak vélt tizenharmadik körzetbe tartó légpárnásról azonban hiányoztak az emberek. Peeta a Kapitólium fogságába esett, ahol kínok között várja a másnapokat. Katniss ez idő alatt próbál beilleszkedni a könyörületesebb, de ugyanúgy szigorú rendszerbe. Einzelgängerként csak a saját feje után megy, nem követi az utasításokat. A lázadás kezdi kiforrni magát, egyre több körzet száll szembe a Kapitóliummal. Katnisst az ellenállás szimbólumává teszik, de inkább menne a frontvonalra, még ha ez abba is kerül, hogy bármikor meghallhat.


Az első rész akciódús, a második már az érzelmekre helyezte a hangsúlyt, de még döntő szerepet játszottak a külvilág eseményei. A harmadiknál viszont magába zuhan a regény. Eddig is Katniss szemszögével láthattuk az eseményeket, de most csak őt láthattuk. A gondolatait, a félelmeit, a heppjeit, a mániáit. Elég instabil a lelki állapota. Nem csodálom, hogy begyógyszerezik és kórházba zárják. Nem is engedtem volna ki onnan addig, míg teljesen helyre nem jön. Hiába, ő a lázadás arca. Jobb egy stabil Katniss, mint egy időzített bomba.
Bár sikerül néhányszor kirángatni az őrültség cellájából, nem múlik el a Viadal hatása. Sokat monologizál, mereng, magába fordul, nem találja a helyét. Mindenki törődéssel fordul felé, de ezt ő félvállról veszi. Pocsék színész, ezért sem próbálja megjátszani magát, hogy kedveli az embereket. Az előre beállított jelenetek sem mennek neki, ellenben a spontaneitásban szárnyal.
Amennyire szerettem eddig, most annyira nem tudtam megérteni. Magam is sokat szoktam agyalni, de alapvetően jót feltételezek az emberekről. Csak úgy áradt belőle a negativitás. Nem csak belőle, hanem az egész könyvből.


Brutális mind a Kapitólium kínzórendszere, mind a lázadók eszközei. Egyik kutya másik eb alapon működik az egész- És amit Peetával művelnek… Agymosott hulla, aki akkora egy gyökér lett. És a végén a minden jóra fordulós cukormázat sem hittem el neki. Kínozták, oké. Szenvedett, sajnálom. De csak maradt benne valami a régi énjéből. Mintha a klónját küldték volna vissza.
Gale jött ki legjobban az egész helyzetből, irigylésre méltó sorsa van. És Beetee sem panaszkodhat. Mindketten munkát kaptak, új életet kezdtek. Az események rajtuk nem hagytak mély olyan nyomot.

És a vége…
Katniss teljesen bekattant, hogy erre a lépésre szánta el magát. Nem mondom, hogy nem fordult meg az én fejemben is, de nem ennyire brutálisan. Megértem az indokát. Remélem, hogy Panem ezután jó kezekbe kerül.
Hiányzott az elégtétel. Úgy vártam volna, hogy a hármasfogatból valaki otthagyja a fogát. Mert rajtuk kívül csak úgy potyogtak a szereplők.

Hogy kinek ajánlom?
A lelki folyamatokat szívesen elemző egyéneknek.
Pszichológus növendékeknek.
És aki bírja a becsavarodós főhősöket vagy csak szívesen végigkövetne egy folyamatot.

1 megjegyzés:

  1. kicsit olyan érzésem van, mintha csak a happy endes tündér mesék lennének könyvnek valók, a fenti írás alapján. A szereplők pontosan úgy viselkednek mint akiknek mindenük elveszik. Ezt lehet nem megérteni, mert még ilyet nem láttunk, de attól mert valamit még nem tapasztaltunk nem tudhatjuk, hogy milyen érzés...

    VálaszTörlés