2016. március 19., szombat

Ennyi meg egy Bambi | Felix Salen

A Disney mindig a legjobb alapanyagból válogat. Nem véletlen, hogy Felix Salten már klasszikusnak számító regényét is vászonra vitték. A gyerekek nagyon könnyen tudnak azonosulni a beszélő állatokkal, mivel ez nekik teljesen természetes. 

Eredeti megjelenési éve: 1923
Móra Kiadó
meseregény
Bambi a rengeteg legmélyén, mogyorócserjék, som- és kökénybokrok, magas juhar- meg bükkfák védte zugban született. A kis őz botladozó lábakkal indult el az erdő úttalan útjain, és mind távolabb merészkedett. Bambival együtt tanul meg az olvasó önfeledten játszani és száguldani, élvezni a szabadságot. De megtanulunk félni is és keserűen tudomásul venni minden élet halandóságát. 

Aranyos történet a felnőtté válásról, mindez gyerekeknek tálalva. Bemutatja az életet az erdőben, hogy az állatoknak igen is van napi rutinjuk és nem csak céltalanul bóklásznak. Sokat játszanak, alszanak és esznek, mint a gyerekek. Ám az ember, akit csak Ő-nek hívnak, rengeteg veszélyt jelent rájuk. Meg kell tanulniuk rejtőzködni, menekülni, de emellett felhőtlenül szórakozni is. Fontos dolgokat foglalkozik, mint például az árvaság, a kötelezően előírt dolgokhoz való viszony, a vak érzelmek és a felszín-valóság közti különbség. Jól megmutatta a generációk és a különböző fajok közötti kapcsolatot is. Mindenképpen tanulhatunk belőle.

~~~

Eredeti megjelenési éve: 1940
Holló és Társa / Móra Kiadó
meseregény
Ahogy hajdanán Bambi, a népszerű állatregény hőse bársonyos bundájú kis őzgidából erős és okos bakká nőtt, úgy érik felnőtté a szemünk láttára két gyermeke, Genó és Gurri egyetlen év leforgása alatt. Anyjuk, a szelíd Falina oltalmazza őket, miközben fajtájuk életének szabályait tanulják a gyönyörű és könyörtelen természet ölén. Ám életüket vérengző vadak fenyegetik, és náluk is veszélyesebb Ő, az ember, aki néha távolról öl a Dörgőkézzel, máskor viszont a jóságos gondviselés szerepében lép fel. Nehéz volna e rejtelmek közt eligazodni, de Bambi, aki az erdei őzek fejedelme lett, messziről figyelemmel kíséri gyermekei életét, védi, neveli és oktatja őket. Mire letelik az esztendő, a félénk és túl óvatos Genóból bátor bak, a kis család elismert feje lesz, aki így vidám és vállalkozó szellemű kis húgával, Gurrival együtt végre önálló életet kezdhet.

Ez valahogy jobban tetszett, mint az első része, mert több szemszöget is megismerünk, több tanulságot is le lehet szűrni. Ugyanúgy megtalálható benne az önállóvá válás, de mivel Feline jó anya, teljes mértékben felkészíti csemetéi az életre. Megmutatja, milyen szép is gyermekeket nevelni, de a szülők feladata az is, hogy utukra tudják engedni a kicsiket. Elfogadásra tanít, hiszen Membo egy dadogó őz. Nem rekesztik ki a társaságból, hanem együtt játszanak vele. A generációk konfliktusát is ábrázolja, a tipikus bezzeg az én időmben-stílussal. Jobban megismerhettük a vadászt, nem egy arctalan ellenségként tekintenek rá az őzek, hanem van egy segítő oldala is. 

Összességében
Meseregényeket olvasni felnőtt fejjel is jó dolog. A Bambinak gyerekként többször nekiálltam, de minden egyes alkalommal otthagytam. Nem tetszett, mert akkor unalmasnak gondoltam. Holott igenis érdemes megfogadni a tanulságokat.

Ti olvastátok? Nektek hogy tetszett?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése