2015. december 22., kedd

Mici a mackó | Alan Alexander Milne

Mindenki meséken nőtt fel, ha akartuk, ha nem. Lehetett az olvasott vagy tévés formátumban, a mindennapjaink szerves részét képezték. Ki ne akart volna a hősökkel vagy a hercegnőkkel tartani kalandjuk során. És igen, ez még az az idő volt, amikor a beszélő állatok teljesen természetesek és magától értetődően szerepeltek a világokban. De mi lesz, ha felnövünk?

Mai mesém Alan Alexander Milne leghíresebb regénye, a Micimackó. Tartsatok velem, és kalandozzunk el együtt a Százholdas Pagonyba.


Eredeti megjelenés éve: 1926
Magyar megjelenés éve: 1936
Móra Ferenc Könyvkiadó
meseregény
öt csillag

Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – majdnem hatéves –, mindig mindent rendbe hoz.


Ehhez a történethez személyes élmények is fűznek,ugyanis kiskoromban rongyosra néztem a Micimackó kazettáimat. Ezért is esett meg az a dolog, hogy óvodába menve mindenképpen Medveczky Medve urat akartam jelemnek, de hát a szerzői jogok miatt nem volt ez lehetséges. Meg egyébként sem akartak velem kivételezni (Miért nem jó a gyereknek egy alma?), így maradt barna bundás társa. És még csak most, jó 16 évvel ez után jutott eszembe, hogy el kéne olvasnom.


Mindenekelőtt a nyelvezetet szeretném kiemelni. Egyszerűen zseniális, amit Karinthy művelt a szöveggel. Életet költöztetett bele és igazán ritmikussá tette. A versbetétek is fülbemászóak, nem is csoda, hogy megzenésítettek egypárat belőle.


Az én kötetem két történetet tartalmaz, a Micimackót és Micimackó kuckóját. Fő különbség a kettő között a „csacsi öreg medve” egyszerűsége és Tigris jelenléte. De menjünk szépen sorjában.


Forrás: Pinterest


Ezt a mesét Róbert Gedeonnak, ismertebb nevén Róbert Gidának mondja el az édesapja. Szereplői a gyerek plüssállatai, melyek mély személyiséggel rendelkeznek. 

Micimackó, Medveczky Medve úr vagy hogyan is nevezzem komoly mézfüggőségben szenved. Elvonási tüneteket produkál, ha nem jut időben a teli almáriumához. Végtelenül feledékeny, nem véletlenül gondolkodik annyit csekély értelmével.

Malacka, a kisebbségi komplexussal és túlzott félénkséggel rendelkező sertés, akiről nem tudom eldönteni, hogy fiú vagy lány. Jó-jó, de hát rózsaszínű, ez nem elég bizonyíték, mondhatnátok, ám ez a mai világban már nem annyira egyértelmű.

Nyuszi állandóan szervezkedik, pörög-forog a Százholdas Pagony területén. Nem véletlenül neki vannak rokonai és üzletfelei, hiszen sok mindenre tud egyszerre figyelni. Azonban ő maga nem viseli el más hiperaktivitását.

Bagoly túlságosan okos, vagy legalábbis annak mondja magát. Mindenhez van egy története, mely csak úgy hemzseg az idegen szavaktól és a hosszú mondatoktól. Gyerekként a felét nem értjük, de ki nem dobálózott furcsa szavakkal, melyről fogalma sem volt, hogy eszik-e vagy isszák.

Füles az állandó depresszióval és kedvtelenséggel küzdő szamár képes elrontani a legfelhőtlenebb ünneplést is, de őt így szeretik az állatok, bár ő ennek ellenkezőjéről van meggyőződve.

Megfigyelhető benne az idegenek ellen táplált ellen táplált ellenszenv és előítélet. Az anyai törődéssel megáldott Kangára, a végtelenül aranyos Zsebibabára és a túlmozgásos, hiperaktív Tigrisre is ferde szemmel néztek az elején. Idővel azonban jobban megismerték őket, így leomlottak ezek a falak, és jó barátok lettek.


Forrás: Pinterest


Miért érdemes elolvasni?

Sok mindent tanulhatunk a mesékből, legfőképpen azt, hogy a csodák mindig is léteznek, csak hinni kell bennük. És miért pont a Micimackót? Mert a legfőbb mondanivalója a barátság fontossága. Nem számít, mekkora a különbség két ember között, ha szeretetet tudsz adni, bármekkora szakadék átívelhető. A feledékenység egy dolog, de vannak módszerek ennek orvoslására. Kerüljük az előítéleteket, és még sok hasonló móka.


Hogy kinek ajánlom?

Mindenkinek életkortól, élethelyzettől függetlenül. Nem árt néha visszamenni az időben, és újra gyerekként felhőtlenül nevetni a szereplőkkel, hiszen nem kell mindenben az értelmet keresnünk.


Minél inkább havazik, annál inkább hull a hó,

Minél inkább hull a hó, annál inkább havazik.

Hull a hó és hózik(zik-zik), Micimackó fázik(zik-zik),

Hull a hó és hózik(zik-zik), Micimackó fázik(zik-zik).


Jó karácsonyi készülődést kívánok nektek!

2 megjegyzés: