2017. február 19., vasárnap

Feljegyzések egy extravagáns mágus életéből | Cassandra Clare & Co. - Betekintő #9

Cassandra Clare A Végzet ereklyéi sorozat olvasói közül mindenkinek megvan a véleménye Magnus Bane-ről. Különc stílusával belopta magát az én szívembe is, ezért nem csodálkozom azon, hogy készültek novellák az életéhez. A jelenleg alkotói folyamatban lévő felnőttsorozatról meg ne is beszéljünk. Látszik, hogy az olvasók mennyire befolyásolják a szereplő utóéletét.
Jöjjön egy kis betekintő a Bane Krónikákba.

Az összes történetet tartalmazó
külföldi borító

Magyar megjelenés időszaka:
2013-2015
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, urban fantasy
Gyengébb és erősebb történetek sorakoznak fel a sorozatban, ahol nagyon érződött, hogy épp kinek a közreműködésével készült az adott mű. Míg Sarah Rees Brennan sokkal lazábbra vette a formát, addig Maureen Johnson inkább a külcsínnyel volt elfoglalva. Leíró részeitől kevésbé élt a történet. Márpedig Magnus sziporkázik, ha szerepet és teret kap.

Jól döntöttem, hogy egybe olvastam el őket, mert így egységesebb képet kaphattam. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a módot.
~~~

Pár gondolatot összeszedtem minden egyes történethez, mert a mennyiségük és minőségük miatt nem akarnék csak egyet-egyet kiemelni, mint ahogy ezt szoktam.

#1 - Mi történt Peruban? 
Magnus szórakozással tölti az idejét, imádja a pörgést és Peru különleges világát. Ragnor Fell barátjával érdekes kalandokba keverednek, melynek összessége miatt tilthatták ki az országból.

#2 - A szökevény királyné
Inkább tűnik egy korabeli nemesnek, mint híres önmagának. 

#3 - Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale
Az árnyvadászok képtelenek megállapodni az alvilágiakkal, túlságosan felsőbbrendűnek tekintik magukat. Több akció van benne, és végre feltűnnek a nephlimek is. Lady Camille fenségesen elbűvölő. Szerelemért bármire képesek az emberek, még önmaguk eldobására is.

#4 - Az éjféli örökös
Kedvenc történetem a sorozatban. James Herondale örökölte szülei elbűvölőségét, árnyvadászként meglepő módon tud varázsolni. Nem képes megbékélni származásával, mint aki bekattant volna tizenéves korára. Feltűnik a nagy trió is. A szeretetteljes környezetet csak irigyelni tudja a kicsi James, nagyon kíváncsi lennék arra, mi is történik vele utána. Olvasmányos, élvezhető. Tipikus Magnus véget kapunk: lelép és hagyja, hogy a dolgok maguktól rendeződjenek.

#5 - A Dumort hotel tündöklése
Üdítő volt közgazdász palántaként egy fantasy könyvben a nagy gazdasági világválságról olvasni. Pezsgő New York, Plaza Hotel, veszélyeket kereső Magnus. 


Pár elképzelés illusztráció Magnusról és boszorkánytársairól
#6 - Raphael Santiago megmentése
Lois Karnstein – Milyen név ez egy magyarnak? De most komolyan? Nem tudtak volna jobbat kitalálni, ami legalább csengésében magyarosnak tűnik?

#7 - A Dumort hotel bukása
Megállapíthattam, hogy a kábítószer még a vámpírokat is függővé teheti. Illetve végre kiderült, hogyan született Dumort hotel. Nem is gondoltam volna, hogy pusztán egy betűcseréből alakult szójáték az alapja.

#8 - Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan?
A Végzet ereklyének fiai közül mindig is Alec tűnt szimpatikusabbnak. Fekete haj, kék szem, még kinézetre is jobb, mint Jace. Teljesen egyet tudok érteni Magnus választásával, aki őszintén szereti a fiút.

#9 - A New York-i Intézet csatája
Bepillanthatunk a Kör életébe. Láthatjuk azt a híres jelenetet is, ahogy Jocelyn Magnushoz viszi a kis Claryt, és ki akarja töröltetni az emlékeit. Ez a lépés határozza meg a lányka sorsát. És na még ki van ott? Hát a módosított családnevük ihletője.

#10 - Igaz szerelem (és egy első randi)
Magnus és Alec olyan kis cukik az első randijukon. Magnus próbálja tökéletessé tenni az alkalmat, holott elég, ha csak magukat adják. Sokkal jobb, mint ahogy ezt képernyőre vitték.

A magyar borítók, melynek alapkoncepciója ötletes, kivitelezése viszont hagy némi kívánnivalót maga után.
Szerencsére az Árnyvadász Akadémiánál nem követték ezt a trendet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése