2017. január 18., szerda

Környezetismeret szerethetően | Novák Natália és Tama Zétény

Alsó tagozatban utáltam a környezetismeret órára való magolást, mert azt a sok haszontalan adatot másképp nem lehet megjegyezni. Minek kell azt tudni, hány centis egy feketerigó, vagy mennyi egy szarvas marmagassága. Az életben ezekre soha nem lesz szükség. Sokkal érdekesebbeket is lehetne tanulni, melyre Novák Natália és Tama Zétény Csigamász című könyve jó példákat ad. Az anya-fia szerzőpáros élő nyelvezettel mesél a körülöttünk lévő világról, mely nem csak gyerekeknek nyújt újdonságot.

Első megjelenés éve: 2016
Katica Könyvműhely
mese, természet

Üdv, bátor felfedező! Tarts velünk legújabb expedícióinkon! Ismerd meg közvetlen környezetünk csodáit. Ha már mindent tudsz a dínókról, tigrisekről és cápákról, akkor itt az ideje, hogy a lábad elé nézz! Megvizsgáljuk, miféle „szörnyetegek” acsarkodnak körülöttünk, milyen bogár mászik éppen elénk a járdán, vagy milyen virág nyílik az útszélen, ami mellett naponta elsétálunk. Csigatempó-tyúklépés, lassíts, bámészkodj, keress kincset velünk! Más okból is Csigamász, de az is ki fog derülni útközben. A Csigamász-sorozattal képben leszel a természetben. Jó ismerősként köszönnek majd vissza a fák, madarak, virágok, rovarok.
Ez az ismeretterjesztő mesekönyv vérbeli kutatóknak szól.

„A természetben nincs olyan, hogy csak gaz. Minden jó valamire, legfeljebb az ember túl buta, és nem jött még rá, hogy mire.”

E felfogást követve kísérhetjük végig az elsős Zétény és anyukája tizenkét hazaútját. A kíváncsi kisfiú mindent megkérdez, és mindenre választ kap. Édesanyja tudatosan okítja fiát, hogy ez az interaktívabb tanulás a gyerek hasznára váljon. Véleményem szerint ez sokkal jobban megmarad, mint a száraz tananyag.
Környezetünk csodáira hívja fel a figyelmet, rengeteg gyógynövénynek nem gondolt, árokszéli giz-gazzal ismerkedünk meg. Ezeket nem csak bemutatja, hanem néhányuknak eredettörténetet is hoz, mely még élőbbé teszi. Karakteres melléknevek, mesei jelzők színesítik az ártatlan poénokkal tűzdelt szöveget. Gyerekbarát fogalmazásával érthető nyelvezetet használ.

Néhány illusztráció a könyvből
A történeteket olvasva döbbentem rá, hogy alig tudok valamit a természetről, főleg a közvetlen közelünkben elterülőről. Megtudhattam, hogy a nemesített katáng gyökeréből készül a pótkávé, és hogy a százszorszép sok pici virágból tevődik össze. A katicák dilemmáját is sikerült helyreraknom. Most már tudom, hogy melyik minta mit jelent, és melyek a kártékonyak. Ezek mellett egyéb, a gyerekek számára fontos okosságokat és rejtenek a lapok, viszont a felnőttek sem unatkoznak az olvasása közben.
Illusztrációjában keveredik az anyai precizitás és a gyermeki báj. Minden említett növényből rajz is látható, hogy az utcán sétálva felismerhesse a lurkó. Emellett minden fejezet kezdő oldalán található egy házakból álló sorminta, mely egymás mellé rakva - bár ezt csak a szemfülesek és a helyszínen járatosak tudhatják - a hazavezető út házait adjak ki.

Hogy kinek ajánlom?
Természetkedvelő gyerekek tudásának bővítésére, vagy csak környezetünk kincseinek megismertetésére meleg szívvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése