2015. december 3., csütörtök

Az éjjeli iskola | C. J. Daugherty

Thriller. Hátborzongató, félelmetes. Ezek jutnak azonnal eszembe, mikor meghallom ezt a szót. Mivel nem vagyok valami bátor típus, ezért inkább kerülöm az ilyen fajta könyveket. Nem akarok rémálmokkal telített éjszakákat magamnak. De ifjúsági regénybe csomagolva csak nem lehet annyira ijesztő. Mai regényem A Cimmeria titka C.J.Daugherty-től, akinek a nevét eddig sohasem sikerült rendesen kiejtenem, is ilyen műfajú. Egy próbát megér.

Cartaphilius Kiadó, 2012
ifjúsági, thriller
három csillag
Allie élete darabokra hullott szét. A bátyja eltűnt, utálja a sulit, ahova jár, a szüleitől sem számíthat megértésre… és már megint letartóztatták. Nem csoda, hogy az ősök megint új suliba küldik. De ez egyszer valami teljesen szokatlan helyre. Allie nem érti, hogyan kerülhetett a Cimmeria Akadémiára, oda, ahol a felső tízezer csemetéi tanulnak a patinás kastély festményekkel díszített falai között, vagy éppen a bálon táncolnak gyönyörű estélyi ruhában és szmokingban, kényelmükről pedig személyzet gondoskodik. A legnagyobb rejtély Allie számára mégis az Éjjeli Iskola, amelynek céljáról, működéséről és tagjairól csak a beavatottak tudhatnak. Allie érkezését a többiek is értetlenül szemlélik, hiszen a lánynak sem társadalmi rangja, sem családfája, sem különleges képességei nem indokolják a Cimmeria Akadémiára való felvételét. Gyanakvó ellenségei mellett barátai is akadnak, de Allie rajtuk is nehezen igazodik ki. Abban sem biztos, kinek őszintébbek az érzései a két fiú közül: Sylvainnek, a jóképű francia arisztokratának vagy Carternek, a mogorva árva fiúnak. Egymást követik a különös események, melyek következtében a lányt egyre nagyobb veszély fenyegeti.
DE VAJON KIBEN BÍZHAT MEG ALLIE, HA MINDENKI HAZUDIK?

A legidegesítőbb dolog a szerelmi háromszög volt. Nem maga a tény, hogy két fiú sem képes levenni a szemét a kisasszonkáról, hanem Sylvain nyomulása. Kezdetektől fogva úgy viselkedett, mint aki csak Alliere várt egész életében. Nem tudtam megkedvelni, mert mindig éreztem azt, hogy hátsó szándékai lehetnek. Az elején Carter West se tűnt valami szimpatikusnak. Túlontúl rejtélyes és furcsa volt. De amint lehullott róla a rosszfiús burka már egész megkedveltem. Ha már tényleg választanom kéne, akkor őt. Emellett az iskola bővelkedik egyéb hímnemű egyedekkel, akik felettébb jóképűek, de elégedjünk meg kettővel, mert az is sok.

Allie és barátnője, Jo igazi problémákkal küzdenek. Nem csak a körmük szakad be, a hajuk töredezik és a ruháikba nem férnek be, hanem igazi problémákkal küzdenek. Allie pánikbetegséggel küzd, ezért mindent megszámol. Lépéseket, lélegzetvételeket, perceket, és ez megnyugtatja őt. Jo ezzel szemben egyszerűen mentális zavarokkal küzd. Egy alapjáraton rendes, kedves, aranyos lány, akit azonban ha egy nagy trauma ér, összeomlik. Iszik, mint a gödény, meggondolatlanul viselkedik és még öngyilkossági kísérletet is tesz.
A misztikum és a tudatlanság erősen jelen van. Sokszor fogalmam sem volt, hogy miért történnek dolgok. Gyilkosságok, pletykák és folyosón esetlen tetőn osonó diákok. Bár nagyobb akciójelenetektől mentes, mégis volt benne kellő mennyiségű izgalom.

És a háttér…
Bár még nagyon keveset tudhattunk meg, mondván ez még az a sorozat első része, mégis úgy érzem, hogy tartani kell arról a híres, ámde meg nem nevezett szervezettől, amely az egész világot uralja. És a legrosszabb az, hogy a fenyegetéseiket be is váltják. Nem szórakoznak azzal, hogy gyerekeket is bevonjanak a szervezetükbe, és ezzel eltüntetik őket a világ elől. Kezdek félni tőlük.


Összességében
Nem gondoltam volna, hogy tetszhet, de meglepett. Jó, nem mondom, hogy kedvencem lett, de azért bánom, hogy a kiadó nem tervezi a további részek kiadását. A szerelmi háromszögtől eltekintve érdekes karakterekkel találkozhatunk.

Hogy kinek ajánlom?
Akik még nem csömörlöttek meg a szerelmi háromszöges illetve az angol középiskolás történetektől.
Ijedősöknek is meleg szívvel. Elviselhető mértékben tartalmaz hátborzongató elemeket.

Maradok továbbra is a könyvszerető
Babó Buca

2 megjegyzés:

  1. Ez a kedvenc könyvem és már nagyon sok helyen kerestem a többi részét lefordítva,de sajnos nem találom.Te nem tudod véletlenül,hogy hol találhatnám meg?Ha megtudsz valamit légyszi szólj!Előre is köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A magyarra fordításról semmi hír. Én is kerestem, de nem találtam bíztató dolgokat. Talán nem váltotta be a hozzá fűzött kiadási reményeket, holott csak jobban kellett volna népszerűsíteni. Angolul már az összes rész megjelent, és Bookdepositoryn a második részt olcsóbban be lehet szerezni. Remélem ennyivel is tudtam segíteni. Egyébként tényleg szomorú, hogy nem folytatták, mert biztos tetszett volna az embereknek :)

      Törlés