2016. szeptember 13., kedd

Ezüstke Álomföldén | Kerstin Gier

Kerstin Gier Időtlen szerelem trilógiája imádat volt első látásra, ezért nem volt kérdéses, hogy a már Németországban látott, újabb ifjúsági sorozatának is nekikezdek. Már csak az időt kellett megtalálnom rá. A Silber trilógia első ránézésre elborult fantáziára utal, remélem, tartja a színvonalat.
Ez ​​vajon tényleg lehetséges?

Magyar megjelenés éve: 2015
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, romantikus, kaland
négy csillag
Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen.
Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…

Első gondolatom az utolsó mondatok befejezését követően az volt, hogy MÉG akarok belőle egy talicskával. Parányi mérete és könnyed stílusa miatt se perc alatt elolvastam, de sehol sem találtam a folytatást. Ja, hogy az még nem jelent meg. Üsse kő, jó dolgokra megéri várni. 

Történetünk szerint...
Liv Silber (és nem Ezüst Lívia) családja elvált édesanyja munkája miatt állandó költözésben van. Minden évben más iskolába jár húgával, így ez az újabb se okoz nagy nehézséget neki. Egy londoni magániskola elit társadalmába belecsöppenve kíváncsisága, na meg a véletlen, egy nem várt helyzetbe hozza. Álmában ugyanis a nagymenő fiú négyes rituáléját füleli le és ezzel akarva-akaratlanul is belekerül a képbe. A fiúknak próbál segíteni, de a szálak csak még jobban összekuszálódnak. Vajon ki vágja fel végül a csomót?

Az első oldalak olvasása közben több ismert sorozat is az eszembe jutott. Neveletlen hercegnő, Gossip Girl, The Raven Boys. Bár utóbbihoz még nem volt szerencsém, a témába való belelátásom miatt hasonlítanám hozzá. 
Főhősnőnk, Liv Silber az élet adta keménységnek köszönhetően éles nyelvvel bír. Nem kocsonyásodik el a fiúk láttán és kung-fu képessége miatt 100%-ig tud magára vigyázni. A kemény csaj burkon belül vad képzelőerő lakozik, na meg állandó kérdések. Mindent tudni akar, mindennek utánajár. Ehhez kapcsolódik az álomfejtési szokása is. Tetszett, hogy nem nyomták el a többiek, hanem képes volt a négy grácia árnyékából kitűnni.
Mellette még húgát, Miát csíptem nagyon. Bár vele keveset találkoztunk, akkor azonban nővéréhez hasonlóan oknyomoz. Teljesen egymásra vannak hangolva, olyanok egymásnak mint a legjobb barátnők. Mellette még Lottie, a dajka kedves számomra. A tizenévesek körül már inkább csak házvezetőnői munkát ellátó nő igazi németségével, vonul fel a porondra. A lányok édesanyja viszont nem kicsit botrányos. Az ő korukban már vadul tomboló nőszemély inkább hasonlít egy huszonéves egyetemistához, mint egy felelősségteljes édesanyához. Remélem, hogy változni fog a kötetek alatt, mert így nagyon nem leszünk jóban.

Akik azonban már a kezdetek óta külön figyelmet érdemelnek, A négyes fogat tagjai, Jasper, Arthur, Henry és Grayson. Az iskola nagymenő kvartettjének tagjai szőke kobakjukkal a lányok vágyálmait testesítik meg. Mindenki velük akarna lógni, ők azonban megmaradnak a saját kis klikkjükben. Észbontóan helyesek, bár nem az én eseteim, megközelíthetetlenek, misztikum lebegi körül őket. Közüllük Henry angyali lobonca fogta meg Liv fantáziáját. Merész srác, aki álmában sokkal nyíltabban viselkedik. Nekem sosem tetszett a fizimiskája, mert már a kezdetektől fogva éreztem, hogy vaj van a füle mögött. Jasper, az italkeverő a való életben is sokat kavar, Arthur, a kőgazdag fiú viszont már annál érdekesebb eset. A kis csapat vezetőjeként osztogatja a parancsokat, és szervezi a bulikat. Számomra a mostohatesó szerepben is feltűnő Grayson volt a legkedvesebb. Védő ösztöne próbálja távolt tartani Livet a bajtól, de a lányka még véletlenül sem ismeri a nem fogalmát. Nem ő a legszexibb. de nálam ő vitte a prímet. Ezért is szurkolok azért, hogy összejöjjenek Livvel.

Bár egy magánsuliban játszódik, még sem azon van a hangsúly, hanem az egész regény az álomfejtésre, az álomvilágra és egy sumér démonra épül. Érdekes volt az álomjáró képesség kivitelezése. Mindenki egy rá jellemző ajtóval védi meg saját világát, melyen kilépve egy ajtóktól hemzsegő folyosó található, ahonnan más emberek fejébe is bele lehet menni. Ehhez már csak annyit kell, hogy legyen valami nálunk az adott személytől. Kétség kívül nagy hatalom, és a kísértés sem marad el. Őrület, hogy mire képes néhány ember megszállottságában. A vége rendesen pörög.
Kapunk szerelmi szálat, nyomozást és misztikumot egyaránt. És ha ez még nem lenne elég, akkor még ott van a Tittle Tattle Blog anonim vezetője, Secrecy. A suli összes pletykája és szaftos híre oda kerül fel, semmin sem siklik keresztül. Már csak azt kéne tudni, hogy ki ő valójában. A titokéhes Silber nővérek tettvágytól fűtve kezdik el a nyomozást.

Hogy kinek ajánlom?
Aki szerette a Pletykafészket, vagy esetleg a Hollófiúkért van oda, annak meleg szívvel egy próbára.
Ha tetszett Kerstin Gier stílusa, itt sem csalatkozol az írónőben.
Vagy csak egy német ifjúsági regényre vágysz.

Ti olvastátok már?
Nektek hogy tetszett?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése