2019. február 24., vasárnap

KRÍMi a la Suisse | Kerstin Gier


Egy lila és emellett rajzolt borítótól mást vártam volna el. Egy cukorhabos történetet és főleg nem egy krimit, bár ez már az első oldalon kiderült. Mindenesetre sikerült Kerstin Giernek meglepnie a Fellegszállóval, mely hozta a ház régiségéből adódó hangulatot. Nem mondanám, hogy újra fogom olvasni, de már a kinézetéért érdemes megvenni.

Magyar megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, krimi
három csillag
Magasan fent a svájci hegyekben áll büszkén a Fellegszálló, egy patinás nagyszálló, melynek fénykora már rég letűnt. De mikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról megérkeznek a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület úszik a gyönyörű csillárok fényében, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.

A tizenhét éves Fanny Bennel, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával együtt azonban ki sem lát a munkából, hogy előkészíthesse a vendégek fényűző kikapcsolódását, de nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan valójában nem azok, mint aminek mutatják magukat. Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nadjeschda-gyémántnak? És miért a homlokzaton mászik fel inkább a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából ahelyett, hogy a lépcsőt használná?

Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepében találja, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is. 

~~~

Történetünk szerint…
Fanny Funke, a tizenhét éves lány a Bréma melletti Achimból érettségi helyett eljön otthonról, mert nem akar többet tanulni. Gyakornoknak jelentkezik egy svájci szállodába, mely fenn található a hegyekben, és ha esik a hó, mindentől el van zárva. Szeptember óta dolgozik a Fellegszállóban, de az igazi megmérettetés a téli szünetben vár rá, mikoris a hotelnek teljes a kihasználtsága. Megérkeznek a prominensebbnél prominensebb vendégek, akik miatt a személyzetet is bővíteni kell. Rengeteg ember mozog a szállodában, ahol egyedül az idő állt meg. Épp ezért szeretne a szálloda tulajdonosa is megválni tőle, ami a fiának már kevésbé tetszik. Dolgok tűnnek el és kerülnek meg, emberek másznak a falon és jelennek meg tiltott helyeken. És eközben Fanny is próbálja tenni a dolgát, kisebb nagyobb sikerrel.

~~~

Kezdjük rögtön az elején, mert engem már ott sokkolt a regény. Vér, menekülés, lopott ékszer és egy idegen kisgyerek várt, no meg egy hangtompítós fegyver. Tudtam, hogy a bonyodalom csak a végén tetőzik be ennyire, de legalább volt, mi előre vigyen a cselekményen, mert az izgalom nem hágott mindig a tetőfokára… Mintha csak nem egy kortárs ifjúsági regényt olvastam volna, hanem azokat a századfordulós cselédtörténeteket. Ahol a karakterek armadájára megy rá a történet, és azt hiszed, hogy mindenkiről tudsz mindent, és nagyon nem. Mindig fény derül egy váratlan titokra, ami aztán kellő bonyodalmat okoz.

Éppen ezért a környékről csak pár szót ejtenék, mert ugyan létezik a fejemben a kép, de viszonylag statikus, inkább a szobák elrendezése a bonyolult. Hófehér táj. Nem is kívánhatna jobb karácsonyi szünidőt az ember lánya, és hogy még pénzt is kap érte… A hatalmas szálló ott terpeszkedik a hegyek karjai közt, s néha párába burkolózik, amiből a nevét is kapta. Fellegszálló. Régies kinézetével vonzza az embereket, de azért nem ártana egy kis felújítás. A legtöbb dolgozó állandó bútordarab, akik már sok évtizede szoláglatban vannak. Családi örökség a hely, hol mindenki megtalálhatja a nyugalmat. Ha épp nem puskával a kezében érkezik, vagy állandóan a vásárlás után nyafog, hanem élvezi a méteres havat. Meg a varjak károgását, akiknek nem volt különösebb szerepük, pedig nagyon szerettem volna.


Nincs egyértelműen kedvenc szereplőm, mert sok van, és legtöbbjüknek a nevét se tudom rendesen. Szerettem Monsieur Rocher jótanácsait, amelyek más szájából kevésbé hangzottak volna hitelesnek, de neki még én is elhittem. Ifjabb Don, akinek amúgy tipikus maffianeve van, az elején idegesítően is cuki volt. Mindenbe beleütötte az orrát, és próbált ott keresztbe tenni Fannynak, ahol lehetett. Nem könnyítette meg őbébiszitterségének dolgát. Mindent látott, mindent hallott, mindenről tud, legalábbis az elején, de aztán egyszerűen lekapcsolta az írónő, amint más hímegyedek is feltűntek a szeren. Barnbrookék adták fel leginkább a leckét a sok gyerekkel, illetve ott már unoka is volt. Szóval sok gyerek, még több névvel. Egyedül Amy és Aiden maradtak meg, az introvertált könyvmoly és a süket nevelt fiú. A többiek csacsogó fruskák vagy játszó kisgyerekek voltak.

Két szép szál legény is porondra kerül. Tristan a keleti vágású, rosszfiús bajkeverő, aki előszeretettel flörtöl Fannyval és gyakran felbukkan olyan helyeken, ahol nem számítanál rá. Lezárt vendégszobában vagy egy gardróbban, holott ő egy vendég. Furcsán viselkedik, mindig is gyanúsnak tűnt nekem. Vele ellentétben Ben, a szálló egyik tulajának fia aranyos. Bár az elején nemigen sikerült eldöntenie, hogy bátyként vagy másként forduljon hősnőnk irányába. Segítőkész, de nem tűnik fel sokszor, csak ha helyzetet kell menteni. Visszont ahhoz nagyon ért.

Fanny inkább mesélőként van jelen, akinek szemszögén keresztül látjuk az eseményeket. Teszi nap mint nap a dolgát: szobákat rendez, vigyáz a gyerekekre, a wellnesrészlegen segédkezik, de ennyi. Nem találtam semmilyen érdekes jellemvonást vagy színt nála. Van benne küzdőszellem, amennyi akadályt gördítenek elé, viszont olyan kis egyszerű, pont mint az egyenruhája. Ez nem rossz, hanem szerepbe illő, hisz a cselédek legfőbb feladata az észrevétlenség. Egy ekkora szállóban könnyű annak maradni, főleg azzal a sok kis rejtett járattal.


Barátnőjének egyik megjegyzése nagyon megmaradt az emlékezetemben: Mi van ha ez részben egy Hamupipőke újramesélés? Mert van herceg (jó itt kettő, de legalább van választási lehetőség), „mostoha” (Müller kisasszony, a pedáns gondnoknő), „szeretett” nővérek (akiknek a nevét főleg nem tudom, de bőven keresztbe tesznek neki) és beszélgetés az állatokkal (ld. varjak, kikről nem is tudtam, hogy milyen intelligensek). Jó, nem annyira határozottan az, de fel lehet fedezni erre utaló jeleket, és én ezért még jobban szerettem.

Az utolsó száz oldal indul be igazán, egészen pontosan Szilveszter napjával, de erről nem szándékozok többet mondani. Aki elolvassa az elejét, az úgyis kíváncsi, hogy miért is történt az, ami. Illetve a történet végeztével se szabad abbahagyni, mert Gierre oly jellemzően található név- és szójegyzék, mely humorral fűszerezett. Érdekes dolgokat lehet pluszban megtudni. Főleg a francia szavak jelentését.

~~~

Összességében
Aranyos, régimódi és havas.  
Pont annyira modern, mint a szálló, de megállja a helyét, mert egyedi. Felért egy képletes időutazással vagy legalább egy svájci kiruccanással. Ó, azok a havas hegyek, meg a miliő. Látszik, hogy főleg az fogott meg, de a történet sem elhanyagolható. Sok karaktert mozgat, és úgy érzem, hogy mindegyiket ismerem, holott nagyon nem. Épp ezért krimi a krimi.

Hogy kinek ajánlom?
Kerstin Giert szerető egyéneknek szerintem nem kell kétszer mondanom, hogy uzsgyi kézbe venni.
Nem tudom, miért nekem, mindig a Hölgyek öröme jutott olvasás közben az eszembe. Nem a könyv, hanem a BBCs sorozat. Szóval az olyan hangulatot kedvelőknek.
Akik egy jó kis ifjúsági szállodakrimit keresnek vagy csak kiruccannának egy kicsit a havas Svájcba. Ott tali.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése