2018. január 14., vasárnap

Bűvészmágia - Betekintő #18 | Lissa Evans

Amikor megfog a könyv borítója, és teljesen mindegy, hogy milyen besorolású a könyv, neked azt olvasnod kell. Lissa Evans Stuart Horten mágikus masináival ez volt a harci helyzet. Anno a borítója miatt került fel a kívánságlistámra, aztán szépen el is raktározódott jó mélyre. A könyvtárban viszont megláttam a könyvtárban, és tudtam, hogy ő most hazajön velem. Nem érdekelt az életkori besorolás, mert egy ilyen szépséget tarthattam a kezembe.

Magyar megjelenés éve: 2015
Pagony
gyerek, kaland
négy csillag
Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és a nyár kilátástalanul unalmasnak ígérkezik… Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja! Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik.

Határozottan gyerekkönyv, nem véletlenül van rajta, hogy „8 éves kortól” már olvasható. Ez meg is látszik mind a nyelvezeten, mind a fordulatokon és a szereplőkön is.

Történetünk…
Stuart Horten Beetonba való költözésével kezdődik. Édesanyja új munkahelyre kerül, és ezért dönt úgy a család, hogy megy vele. Ez épp az a város, ahol a felmenők is éltek. Nyári szünet révén Stuartnak nemigen sikerül beilleszkednie az új környezetbe, hiszen iskola híján még csak gyerekekkel sem találkozhat. A szomszédban lakó három kislánnyal azonban a kitartó nyüstölésnek köszönhetően összebarátkozik. És a kisváros is tartalmaz számára egy rejtélyt.

A könyv mérete arányos főhősünk testmagasságával. Az aprócska fiú kalandvággyal teli veti bele magát nagybátyja találóskérdésébe. A trükkjeiről híres Tony egyik napról a másikra tűnt el, kincseket maga után hagyva, amit viszont eddig még nem találtak meg. A rejtvények ügyesen csatlakoztak egymásba, és felnőtt segítségével meg is tudta oldani mindegyiket. Bár édesanyja inkább szobadísz volt és bogaras édesapja is csak a száját jártatta. De hát ez egy gyerekkönyv. A felnőttek ki vannak zárva a kalandokból.
Aranyos regény. Határozottan az utolsó fordulattal kedveltette meg magát igazán. Olvasás közben nem gondoltam volna, hogy arra az elhatározásra jutok, hogy folytatni szeretném a sorozatot. Gyerekként biztos élveztem volna, de így is kellemes kikapcsolódás volt.


És ha már elolvastam a második részt, emlékezzünk meg a talányos trükkökről is.

Magyar megjelenés éve: 2016
Pagony
gyerek, kaland
három és fél csillag
Stuart Horten meglehetősen alacsony, de nagyon bátor tízéves. April Kingleynek vág az esze, és nagyon kíváncsi. Nemrég találták meg Pöttöm Kis Tony Hortennek, Stuart nagybátyjának a bűvészműhelyét, amiben hét titokzatos találmány várja, hogy megfejtsék a titkát. Mindegyik egy betűt rejt, amelyet összerakva Stuarték megtalálják a nagybácsi végrendeletét. Akié a végrendelet, azé a sok varázslatos masina.Stuart és April tehát hosszú útra indul, és minden erejükre, eszükre és kitartásukra szükségük van, hogy az út végére érjenek. Ráadásul a gonosz Jeannie keze még a múltból is utánuk nyúl…

Stuart és April nyári kalandja folytatódik. A mágikus masinákat megtalálva egy újabb rejtély kerül a napvilágra. Tony Horten végrendelete tisztázza az örökösöket, csak meg kéne találni.
Bővül az aktív szereplők tábora. Az ikrek közül már mindhárman külön-külön figyelmet kapnak. A varázslat központi helyen szerepel, a realitást mellőzi. Különböző feladatokat kell megoldaniuk az egyes varázsszerkezetekkel kapcsolatban, amik hozzájárulnak Stuart vagy a kísérője fejlődéséhez.
Kevésbé izgalmas és a vége se tartogatott akkora durranást. Az első rész jobban tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése