2017. november 25., szombat

Mágia | Trudi Canavan - Olvassunk "auf Deutsch"

Szeretek németül olvasni. Hozzászoktattak gimnáziumi tanulmányaim alatt, és hiányérzet tör rám, ha nem kerülnek ilyen könyvek a kezembe. Eddig nem éreztem késztetést arra, hogy megosszam veletek ezeket az élményeimet. Angol nyelvű könyvekről készülnek értékelések és videók, miért ne írhatnék németekről is. Szeretnék elindítani egy projektet aminek címe Olvassunk "auf Deutsch", melyben a német nyelven elolvasott regényeket veszem górcső alá. Elsőnek következzen Trudi Canavan Magie című regénye, mely Vorgeschichtéhez, azaz előzménytörténethez képest méretes féltégla. Simán nézhető önálló kötetnek, ha csak az oldalszámot és a kerekséget nézzük.

Eredeti megjelenés éve: 2009
high fantasy
! Amit tudni kell
- The Black Magician Trilogy nulladik része.
- Eredeti címe The Magician's Apprentice.
- Írónője ausztrál. 
- Még nem jelent meg tőle magyar nyelven regény.
- Eddig megjelent művei mind high fantasy besorolást kaptak.

Tessia a falusi gyógyító lányaként nevelkedik Kyraliaban és másra sem vágyik, mint hogy ő is azzá váljon - anyja nagy bosszúságára, aki legszívesebben minél hamarabb férjhez adná. Egy nagy köszönt be a lány életében, mikor is egy sebesülthöz hívják az Ura, a mágus Lord Dakon várába. Meg kell védenie magát egy sachakai varázslótól, aki brutálisan közeledik felé és mindezt ösztönös mágiával. 
Egy szempillantás alatt új távlatok nyílnak meg előtte mint Lord Dakon tanonca. Minden lelkesedés és büszkeség mellett Tessia hamar rájön, hogy a mágikus adottság veszéllyel jár. Kyralia és Sachaka között háború készül kitörni, és Tessianak gyorsabban kell elsajátítania a képességeit, mint előtte bárkinek.

Lassan haladtam vele. Hol volt kedvem olvasni belőle, hol nem. Az eleje lassú, előkészítő jellegű. Karaktereket so-so bemutatja, de nem bírtam még a végén se tisztán magam elé képzelni őket. A mester és tanítványainak utazgatásai vontatottak voltak.
Amint azonban megtámadták a szomszédok az országukat, egy fokkal jobban pörögtek az események. Tessia mágustanonclányt csak a képességei miatt tudtam csodálni. Az igazi kedvencem Stara, aki elynni anyánál nevelkedett, de a könyv alatt ellátogat sachakai apjához, hogy elősegítse a kereskedelmi kapcsolatokat. Ott azonban az ország szokásaiba belecsöppenve apja fennhatósága alá kerül, akinek az az egyetlen célja, hogy férjhez adja. Bele is megy a játékba, és a vártnál jobban élvezi. Szabadabb felfogású férfi veszi nőül, akinek ismerősi körében barátokra lel.
A mágia nem látványos. Leírások híján pedig van csata – nem tudtam élvezni. Egyedül a gyógyításba láthatunk bele. Viszont mennyivel érdekesebb egy varázsló csihipuhi.
Az az epilógus abszolút nem kellett volna oda. Bár tudom, hogy az előzmények utólag jelennek meg a sorozathoz, de akkor is. Egy tíz évre való kitekintést azért mégis soknak éreztem. 
Nem bántam meg, hogy elolvastam.

Geheimnisvolle Männer mit rätselhafter Vergangenheit sind doch nicht unwiderstehlich.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése