2017. január 1., vasárnap

Évnyitó 2017 - Összegzés és kitekintés


Szép csendesen átcsusszantunk a következő évbe, semmi nagy durranás. Ez is egy ugyanolyan nap, mint a többi, annyi különbséggel, hogy ki kell nyitni az új naptárat, a füzet margójára más számot kell írni. Szóval mégis különleges egy nap, de mindenkinek másképp. 


Sokan még az óévben írják meg az ilyen típusú bejegyzésüket, én viszont az előretekintés jegyében nyitányként közlöm veletek, milyen fantasztikus évet tudhatok magam mögött. Ha két szóban össze kéne foglalnom, hogy mi volt rá jellemző, akkor csak annyit mondanék: új esélyek.
Minden téren kapuk nyíltak meg előttem, a világ kitárult. Tavasszal átestem a második műtétemen, mely egy időre korlátozott, de ennek felépülési ideje gyorsabban telt. Az egyetem lebegett a szemem előtt, mely megfelelt az elvárásaim hosszú listájának. Egy szeretetteljes közösségbe kerültem be, ahol újra felépíthettem önmagam. Furcsa volt ismeretlenként érvényesülni, rég elszoktam ettől az érzéstől. Ráléptem az önállóság rögös útjára, kezdek felnőtt lenni.

Visszatekintés a blog életébe.
A blog, mint láttátok szépen lassan, de újításokon esett át. Bár a kinézete maradt a régi, mert annyira a szívemhez nőtt, próbáltam strukturálisan fejleszteni. Szerzők szerint kereshetők a regények és maguknak a bejegyzéseknek is sémát adtam.
Megkaptam életem első recenziós példányát az Athenaeum Kiadótól, ami sokat lendített az ismertségemen. Azóta már több kiadóval is dolgoztam együtt, de még mindig külön procedúrának számít az, ha megemberelem magam, hogy e-mailt írjak. Köszönöm szépen köszönöm az Athenaeum Kiadónak, a Ciceró/Gabó Kiadónak, a Maxim Könyvkiadónak, a Park Könyvkiadónak, a Menő Könyvek szerkesztőségének és a Twister Medianak, hogy megtiszteltek bizalmukkal.
Két nyereményjátékot vezényeltem le sikeresen, egyéves fennállásunkat ünnepeltük.
Elindult a blog Facebook oldala is, ahol kisebb-nagyobb aktivitással vagyok jelen. Megosztások, kommentek és követők, ezekkel is büszkélkedhetek. Mert nem érdekel, hogy labdába sem rúghatok a bejegyzések gyakorisága miatt a „nagy” bloggerekkel. Szeretnék egy apró, de annál biztosabb közösséget létrehozni, akiket összeköt az olvasás és az azonos könyvek szeretete.

Elolvasott könyvek száma: 83
Nagy elánnal vetettem bele magam az évbe, az elején bírtam tartani a „heti két könyv”-tempót. Édesanyám polcáról is betervezett olvasmányok is fogytak, de egyszer csak abbamaradtak. Nem is tudom miért, talán a hirtelen felgyülemlett egyéb várólistás könyvek ütötték ki őket. Szerettem azokat is, mert valami mást hoztak be a sok ifjúsági könyv mellé.

Megírt értékelések száma: 67
Készültek duplabejegyzések, párral meg még el vagyok maradva, de összességében jó arány. Igyekeztem minden olvasmányomat megörökíteni, mert nekem is hasznos. Ha folytatok egy sorozatot, akkor csak átfutom az első rész bejegyzését, és már meg is hozza a kellő hangulatot és információt.

Beszerzett könyvek száma: 53
Nem is tudom, hogy került ennyi a birtokomba… Mint ha hetente jártam volna a könyvesboltokat új példányok után kutatva. :D

Néhány apróság. Nem tudtam egyet választani, így egy listát kaptok.
1. Legjobb könyv: Edenbrooke, SárkánycsalogatóBrooklyn
3. Legnagyobb meglepetés: A napszemű Pippa Kenn
4. Legnagyobb csalódás: Az Árnyvadász Akadémia
5. Kedvenc debütáló szerző: On Sai, Sarah J. Maas
6. Kedvenc karakter: Katniss Everdeen, Celeana Sardothien, Pippa Kenn
7. Egy könyv, amin sírtál: Apa, randizhatok egy lovaggal?, Brooklyn
8. Legszebb könyv, ami a birtokomba került: Rengeteg, Sárkányok, farkasok és almák, Az árulás szíve, Ármány és kézfogó


Forrás
2017. évi tervek
Tavaly nem akartam semmilyen várólista csökkentő kihíváshoz csatlakozni, aztán mégis becsábultam a nagy Könyvkihívásra. Bár sosem céltudatosan a feltüntetett pontokhoz olvastam, mégis sikerült majdnem teljesítenem. Csak öt könyv hiányzott, de így is elégedett vagyok magammal. Idén is csak annyi lebeg a szemem előtt, hogy szeretnék legalább 50 könyvet elolvasni. Szeretnék a változatosságra törekedni, új írókkal megismerkedni és nem csak friss megjelenéseket olvasni.
Az olvasottság nem mozdult el 90% közeléből. Hol egy kicsit magasabb volt, hol kevéssel alatta tartózkodott, attól függően, hogy éppen milyen szakában voltunk az évnek. Mert ugyan sikerült kevesebb könyvet vennem, de ez nem látszódik meg. Elsősorban a saját könyveket kéne elolvasnom, hogy végre eljussak a könyvtárba, mert már annyira szeretnék onnan is olvasni. Viszont ameddig van olvasatlan könyv a polcomon, háttérbe szorul ez a tevékenység.

Az oldal fejlesztését is célul vettem az új évben, hiszen már van annyi tapasztalatom, hogy tudjam, mi működik és mi nem. Próbálkozni fogok, hogy ne csak mindig értékelések kerüljenek fel, de nem ígérek semmit sem. A heti egy könyvet tartani szeretném, hogy azért a rendszeresség is megmaradjon.
Köszönöm szépen, hogy velem tartotok!

Minden kedves olvasómnak boldog új évet kívánok!


Réka a. Babó Buca

4 megjegyzés: