2016. december 4., vasárnap

A kékszemű | Molnár Ferenc - Adventi nyereményjáték


December első vasárnapja lévén hozzám érkezett az Adventi nyereményjáték, melyet a tavalyihoz hasonlóan négy kedves blogos barátommal közösen bonyolítunk le. Minden állomáson egy-egy karácsonyi történettel készülünk nektek, illetve ehhez kapcsolódó karácsonyi szokásokat dolgozunk fel. A bejegyzések végén kérdéseket találtok, amelyeket megválaszolva részt vehettek a nyereményjátékokon.


További állomások:
november 27. - Könyvutca
december 11. - Annie könyves blogja
december 18. - Varázstinta

~~~

Első megjelenés éve: 1957
meseregény, karácsony
Karácsony a szeretet ünnepe, melyet a családunk körében töltünk el, Annuskána és Jánoskának azonban ez nem adatik meg. A két árvát a kedves Bori Borcsa néne veszi szárnyai alá, aki anyjuk iránt érzett szeretetéből fakadóan neveli őket. Molnár Ferenc A kékszeműje az ő aprócska meséjük.
Csodák mindig is történnek, legfeljebb elmegyünk mellettük. A gyermeki ártatlanság azonban finoman ráhangolódik ezekre. Ezért is esik meg, hogy mindketten felfigyelnek a ruhabolt kirakatában lévő próbababára, aki meglepően hasonlít az édesanyjukra. Dacolva a decemberi időjárással látogatják a hölgyet, aki a szemük láttára sírja el magát.
Mese a reményről, mely mosolyt csalt az arcomra. Mert tudjuk, hogy karácsonykor minden megtörténhet.
Reich Károly rajzai pedig tökéletes kiegészítésként szolgálnak.

Hogyan ajánlatos a fogyasztása? 
Hóeséssel teli napokon egy meleg tea társaságában.

~~~

Annuska és Jánoska szorgosan készítgetik az ajándékokat, mellyel nem csak Bori Borcsa nénét lepik meg, hanem a titokzatos hölgyet is.
Vajon mindig készítettek vagy vásároltak ajándékot az emberek karácsonyra?

Ha így teszem fel a kérdést, akkor valószínűleg nem. Egy friss jelenségről van szó, mely egy fél-egyévszázados múlttal rendelkezik, újabb még a karácsonyfánál is. A 20. század elején csak a nagyobb városokban volt divat a jómódú polgárok és az arisztokrácia körében, a jobbágyság szemében a betlehemezéskor kapott finomságok, többek között alma és dió jelentették az ajándékot.

A mai szokás alapja a római kori Saturnalia ünnepe, mely a téli napfordulóra esett. A gyakran több hetessé bővülő ünnep alatt felfüggesztették a társadalmi rangokat, a gazdagok megvendégelték a szegényeket és általános vigasság volt jellemző a közhangulatra. A családtagok apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak, ez a szokás került át a modern világba. Innen öröklődött az ajándékozás is, amit pogány gyökerekre hivatkozva az egyház sikeresen be is tiltott a középkorban. 
~~~

A nyereményjátékról:
Mivel közeledik Böszörményi Gyula Ármány és kézfogójának megjelenése, úgy gondoltam, hogy a sorozat novelláskötetét sorsolom ki köztetek. Ehhez még hozzácsapnám a Könyvszalonon szerzett Petőfi Irodalmi Múzeumos könyvjelzőket is.

A nyereményjáték december 4-tól december 8-ig tart.
A játék során aktív, működő e-mail-címet adjatok meg.

Ehhez mit kell tenned?
  • Válaszold meg a következő kérdést:
    Melyik pogány szokáshoz köthető az ajándékozás?
  • Iratkozz fel rendszeres olvasónak, kövesd az oldalt facebookon, vagy figyelj engem molyon. Ezek közül már egy feltétel teljesítése is elegendő a jelentkezéshez, de ha többet jelölsz meg, akkor nagyobb eséllyel indulsz a nyereményjátékon. :)
  • Természetesen a régebbi feliratkozók és követők is részt vehetnek a mezők megfelelő kitöltésével.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése