2016. február 27., szombat

Yvain | Neil Gaiman

Ki állította azt, hogy a tündérmesék csak a gyerekeknek szólnak? Ehhez a legjobb alátámasztás a Grimm testvérek által csokorba szedett mesegyűjtemény, melyek tanító jelleggel, mégis egyszerű nyelvezettel íródtak, hogy az átlagos ember is megértse azt. Sokkal élvezhetőbbek, mint a filozófiai könyvek.

Első kiadás éve: 2007
Agave Könyvek
fantasy, kaland
négy csillag

" Volt egyszer egy fiatalember, ki Szíve Vágyát áhította elnyerni."
Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Bizonyos könyvek nagy hatással vannak az emberekre. Nálam az SZJG indította el azt, hogy végre le merjek ülni egy lap fölé, és egyszeri fellángolások helyett valami összetettebben dolgozzak. Pont a legjobb időben olvastam őket, mikor még teljesen bele tudtam élni magamat az élethelyzetükbe. Emlékszem, Reni olvasmányait és filmjeit listáztam is, hogy egyszer majd nekiveselkedjek, és ez is köztük volt. Így ismerkedtem meg a történettel, melyet először film formájában láttam, és most már végre könyvként is.

Néhány képkocka a filmből
Ami egyszerre megfogott benne, az maga Gaiman stílusa volt. A meseszerű előadásmód, ami azonnal a laphoz szegezett, mintha egy gyerekkönyvet olvastam volna. De ez csak első ránézésre tűnt így, mert van azért benne egy-két felnőtt dolog is, ezért ajánlatos csak egy bizonyos kor fölött nekiállni, de szerencsére nem ezen van a hangsúly, hanem mint kellemes fűszerezés arányban viszonyul a történethez.
A történetünk Falvában kezdődik, ahol a nagyravágyó Dunstan Thorn ellátogat a falu határában lévő falon túli vásárba, ahol beleszeret egy lányba. Rá kilenc hónapra, már nősen egy kosarat kapnak, benne egy aranyos kisfiúval, akit ők lelkiismeretesen nevelnek fel. Ugyanis ez a könyv Tristan története. Az iskolában csúfolják mássága miatt, és ez alól a húga sem kivétel. Végül aztán nagy dologra szánja el magát, ugyanis fejébe veszi, hogy megszerez szerelmének egy hullócsillagot.
Már filmen is nagyon tetszett a történet, de könyvben még jobban. Valahogy meseszerűbb volt, nem nagyított ki részeket, ami a filmes szakma egyik ismérve. A boszorkányok se voltak olyan ijesztőek, a tündék és a környezet is tündeföldésebben nézett ki. Aminek nagyon örültem, hogy Shakespeare kapitány csak a filmek kitalációja. Nem is értem minek kellett az a változtatás bele.
Trisztán és Yvain zsörtölődés mókás volt. A csillag nagyon nem szívleli a fiú, és ezt nem egyszer értésére is adta. Rendkívül hiszékeny, de szerencséjére mindig van, aki megmentse. Nem hajtja bosszúvágy, képes ellenségeinek megbocsátani.

Kinek ajánlom?
Akik még nem látták a filmet, de érdeklődnek a története iránt.
Akik látták a filmet, és szeretik megismerni a eredeti művet is.
Mesék kedvelőinek.
Ti olvastátok már? 
Nektek hogy tetszett?

4 megjegyzés:

  1. Szia Babó Buca! :)

    Úgy látom, hogy neked is tetszett. :) Örülök. :)
    Sosem titkoltam, hogy nekem ez az egyik kedvencem. Egyszerűen imádom. Annyira nagyszerű történet.
    És pont az a jó benne, hogy annyira különbözik a filmtől, de mégis, mindkettő nagyon jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit féltem tőle, mert annyi helyen olvastam, hogy más mint a film. Mi van ha nem tetszik? Mi van ha meghal a csillag? Sok lehetséges véget kitaláltam, de végül ezek a spekulációk feleslegesnek bizonyultak :)

      Törlés
  2. Nemrég olvastam :) Imádom Gaiman többi könyvét, ebben sem csalódtam. NAGYON, NAGYON tetszett!! Az meg puszta véletlen, hogy a főszereplő pont Tristran. :3 Imádtam a Csillagport, de a filmet még nem láttam, ideje pótolni a hiányosságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem olvastam mást Gaimantől, de ha belevágok, akkor nyugodt szívvel teszem. A filmet mindenképpen ajánlom, nekem tetszett :)

      Törlés