2016. február 6., szombat

Kisvárosi történetek | Kim Harrington

Soha nem akadt volna ez a sorozat a kezembe, ha nem éppen a második részét kapom meg Vörös Pöttyös Szeretetpéldányként. Azelőtt nem is találkoztam vele, vagy ha láttam is, nem akadt meg rajta a szemem. Valahogy nem tartozik abba a kategóriába, amit általában olvasni szoktam. Egy próbát azonban megér, ha már Fortuna volt oly kedves hozzám, hogy az utamba sodorta. Jöjjön hát Kim Harringtontól a Clarity duológia, a Clarity – A tisztánlátó és a Perception – A hatodik érzék.

Könyvmolyképző Kiadó, 2013
ifjúsági, misztikus, krimi, thriller
három csillag
Ne hunyd be a szemed.
Kivéve akkor, ha a sötét valóságot már nem tudod elviselni.
Cape Cod turisták által kedvelt városában, Eastportban él egy csodabogár família. Az én családom. Én tisztánlátó vagyok. A bátyám médium. Anyánk telepatikus képességekkel bír. Míg a turisták odáig vannak értünk, a városban az emberek inkább lesajnálnak minket. Bár egy impozáns viktoriánus házban élünk, házi kísértetünk még sincs, és otthonunk földszintjén rendeztük be spirituális vállalkozásunkat: családi jósdánkat.

Az első gondolatom az volt róla, hogy ez egy tipikus amerikai kisvárosi történet. A mindenki által piszkált lány, akinek nem mellesleg fura családja van, a volt pasi és egy új jelölt, problémákkal küzdő testvér és minden szokványos hozzávaló, ami egy ilyen történethez kell. Ezért is volt nagyon nehéz igazán beleélnem magam, bár elképzelni el tudtam filmes tapasztalataimnak hála. De ez a történet mégis valahogy más. Középpontjában egy gyilkossági szál felderítése áll, melyhez mindenkinek van valamicske köze. Sok a gyanúsított, és még több az ártatlannak tűnő, de azt tudni lehet, hogy sosem a legfeltűnőbb alak a tettes.
A szerelmi háromszög nekem nem igazán működött. Mindkét fiú csak alkalmi fellángolásnak tűnt, és a kémia se igazán volt tapintható. Ettől azonban el tudtam tekinteni, mivel nem ezen volt a hangsúly.
Tetszett a testvérével Periwnikle-lel (Ki ad ilyen nevet a gyerekének? Furák ezek az Ámerikáiak.) való kapcsolata. Az igazán hiteles volt. Az anyja szimplán csak fura volt, a gondolatolvasó képességével pedig a frászt hozta rám.
A cselekmény folyik, gyorsan olvastatja magát, egy nap alatt játszva lehet végezni vele.
Persze a végén minden kiderül, de hagy egy kis sejtetést, hogy Clare nem igazán lesz képes a következő részben sem arra, hogy kerülje a bajt.

~~~

Könyvmolyképző Kiadó, 2014
ifjúsági, misztikus
három csillag
Mindenki hallott már Clarity „Clare” Fernről. A suliban is jól ismerik, ő a tisztánlátó lány, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat, és rögtön emlékképek törnek rá a múltból.
Csakhogy Clare egyáltalán nem akarja celebként ünnepeltetni magát. Jobban szeret a háttérbe húzódva csendesen szemlélődni. Különleges képességét nem váltja aprópénzre.
Valaki azonban Clare nyomába szegődik, csábító üzenetekkel és ajándékokkal halmozza el, ahol csak felbukkan a lány. Ki lehet a titkos csodáló? Vajon a vonzó Gabriel, aki miatt Clare szíve mindig hevesebben ver? Vagy talán a lány korábbi barátja, Justin, aki bármit megtenne, hogy újból összejöjjenek?
Egy biztos. Clare-nek mielőbb meg kell oldania a rejtélyt. Az üzenetek egyre baljósabbá válnak, ráadásul egy helybéli lánynak hirtelen nyoma vész. Clare nekilát az igazság felderítésének – mielőtt túl késő lenne.

Ebben a részben háttérbe szorul Clare természetfelettisége. Ott lebeg a levegőben, de amikor használja, se jut sokkal előrébb vele. A következő eltűnésnél nem vehet részt anyja tiltására, így kimaradnak a nyomozós részek, ami az előző cselekményét vitték előre. Középpontjában az iskolai élet áll, ahol teljesen megváltozik a megítélése. Egész eddig a piszkálások tárgya volt, most viszont varázsütésre nagy népszerűségre tesz szert, amit ő kevésbé tud tolerálni.
Nagy hangsúlyt kap Clare vívódása is. Képtelen választani a két hódolója közül, holott már közeleg a bál napja, ahol is nem illik kísérő nélkül megjelenni. Justin-t, a népszerű fiút nem sikerült megkedvelnem,és Gabriel se remekelt annyira, bár most már kaptunk csókjeleneteket.
Ismét kaptunk egy pszichopata gyilkost. Most komolyan? Az USA-ban minden bokorra jut egy? Szerelmes üzenetekkel bombázza a lányt, kifigyeli minden lépését. Fogalmam sem volt, hogy ki lehet az.
Tetszett az, hogy végre kapunk egy lánybarátot Clare-hez Mallory személyében. A fura lányt megkedveltem minden különcségével együtt. De miért kell mindenkinek olyan rosszul titkolóznia?

Összességében
Tipikus egyszer olvasós sorozat, ahol a nyomozáson kívül nincs más, ami lekötne. Mégsem bánom meg, hogy elolvastam. Igazán könnyed misztikus könyv volt. 
Vicces tény: A két könyv külön is olvasható, hiszen nem maradsz le semmiről, mert a második rész elején lévő párbeszédek kommentálásaként oda van biggyesztve az első tartalma.

Kinek ajánlom?
Szereted az amerikai gimis történeteket, vagy csak egy könnyed misztikusra vágysz? Esetleg egy rövid, gyors és pörgős könyvet olvasnál? Itt megtalálod mindegyiket.

2 megjegyzés:

  1. Szia Buca!

    Tök jó, hogy te ezt a könyvet kaptad a Könnymolyképzőtől. :) Látom akkor nemcsak nálam volt jellemző, hogy ez sorozat második részét küldték, hiszen te is így jártál.:)
    De azért mindent összevetve, úgy tűnik, hogy nálad is egész jól sült el a dolog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bár én nagyon szurkoltam azért, hogy egy kívánságlistás könyv legyen. De üsse kő... Legalább ilyet is olvastam :)

      Törlés