2016. január 19., kedd

Dorothy Blog Award 2.0 - a harmadik díj

Nagyon meglepődtem, mikor megkaptam ezt a díjat immár másodszor is. Bár teljesen más forrásból, mégis nagyon örülök ennek a fajta visszajelzésnek. Ugyanis most Lonett, a Varázstinta Blog szerkesztője ítélte oda ezt nekem. Köszönöm szépen, hogy rám gondoltál.
Az előzőt ITT olvashatjátok el. Próbáltam más dolgokat írni, hogy ezáltal jobban megismerjetek.

Jöjjenek a szabályok:
1. Köszönd meg a díjat.
2. Írj egy rövid kis szöszt az illető blogjáról.
3. Írj 12 dolgot a saját blogodról
4. Válaszolj 12 kérdésre!

Varázstinta, avagy egy gimnazista könyvmoly vallomásai
Már nem is emlékszem, hogyan találtam rá erre a blogra, de azt tudom, azonnal elhatároztam, hogy ide többször vissza fogok térni. Viktoriánus korabeli Anglia-rajongó, így van közös kapocs kettőnk között. Az ő indíttatására vágtunk bele az Adventi nyereményjátékba, amit nem tudok eléggé megköszönni.
Egy életvidám lányról van szó, aki az olvasás szeretetének terjesztése mellett, amit nem mellesleg jól csinál, kézimunkázik, amit el se képzelnél egy ilyen korú lányról.

Érdekességek a Könyvfikuszról, és rólam, Babó Bucáról
Ennél a résznél kicsit csalni fogok, mert 9 új dolognál több nem jutott az eszembe, aki viszont ezzel nem lenne megelégedve, annak itt lennének még a Liebster Blog Awardra adott válaszaim is. 

  1. Először egy történetalapú blognak indítottam. Nagyon szerettem volna közvetlen környezetemen kívüli emberekkel is megosztani képzeletem szüleményeit. Ezt azonban hamar abbahagytam, mert rájöttem, hogy még dolgozni szeretnék a koncepción. Jelenleg a második rész utolsó fejezeteinél tartok.
  2. Nem sokkal az újraindítás után nevet is változtattam, mert úgy gondoltam, hogy szeretnék valami egyedit kitalálni, innen is jött a Könyvfikusz, ami csak véletlenül utal egy növényre. De ha így jött össze, akkor miért ne lehetne ez a kabalám?
  3. Mikor váltottam a könyvértékelős irányba, az volt a szándékom, hogy ne felejtsem el a történetek magját és az érzéseket, amiket kiváltott belőlem. Mindezt másokkal is meg szerettem volna osztani, na meg az olvasás szeretetét terjeszteni.
  4. Mindenevő vagyok könyvek szempontjából. Bármit elém raknak, elolvasom. Így volt ez a kötelezőkkel és a számomra műfajidegen történetekkel is. Elég hozzá egy kis nyomás vagy egy rábeszélés, és máris vevő vagyok rá. Ezért is esik meg az is, hogy fantasy és romantikus könyveken kívül más értékelésekkel is találkoztok.
  5. Imádom a szép könyvborítókat, egyszerűen órákig tudom nézegetni őket. Sokszor vagyok úgy, hogy a külsőbe szeretek bele, és csak utána olvasom el a fülszövegét, vagy kérdezek meg embereket, hogy mégis miről szól. És csak akkor vagyok képes otthagyni, ha nagyon távol áll a komfortzónámtól.
  6. És ha már a fülszövegeknél tartunk… Egyre többször már el sem olvasom őket. Túl sokat árulnak el a könyvben lévő eseményekről. Szeretek meglepődni, ezért inkább pár ajánlást böngészek végig, mielőtt költekezésre szánnám el magamat.
  7. Lassan közelítünk az ötvenedik értékelés/betekintéshez, melyet alig akarok elhinni. Nem gondoltam volna magamról, hogy ilyen hosszan képes leszek ezt csinálni.
  8. Amióta megindult a blog Facebook oldala, próbálok minden nap jelentkezni valamilyen formában, de még nem sikerült teljes mértékben aktivizálnom magam.
  9. Mindig nagyon örülök annak, ha visszajelzéseket kapok, legyenek azok egyszerű csillagok, vagy hosszabb-rövidebb megjegyzések. Ezek rengeteget dobnak azon az érzeten, hogy van értelme annak, amit csinálok. Köszönöm nektek.
Végül jöjjenek a kérdések:
Kedvenc kritikád, amit egy könyvről írtál?
Én inkább értékelésnek hívnám, mert ki vagyok én, hogy kritizáljak dolgokat. De a tárgyra térve talán azok, amelyekből a könyv is kedvencemmé vált, mint például A könyvtolvaj.

Mi alapján döntöd el, hogy mi legyen a következő olvasmányod?
Általában végignézem a könyvespolcomat, és leemelek róla egy, még nem olvasott könyvet. Mostanában azonban szeretem előre elhatározni, hogy mit is olvasok, legalább havi szinten. Emellett rendszeresen böngészem moly.hu-n a könyveket, hogy újabbnál újabbakat ismerjek meg, és ha egyszer végre eljutok a könyvtárba, ami szerintem egyhamar be fog következni, el is fogom olvasni őket.

Jársz rendszeresen könyvtárba?
Nem, de ezen a szokásomon javítom kéne. Anya már fenyegetett azzal, hogy beirat, de még nem jutottunk el odáig.

Melyik volt a három eddigi leglátogatottabb bejegyzésed?
Hogyan képzeljünk el egy bejegyzés írása közben?
Ez nálam egy nagyon összetett folyamat, ugyanis az első változatot mindig papírra írom, mert én ilyen maradi kislány vagyok. Ezt már közvetlenül a könyv befejezése után megteszem, de legkésőbb másnap, hogy az érzések, benyomások ne tompuljanak el. Ezután, mikor végre nekiülök begépelni, leginkább pár bögre tea és egy jó filmzene társaságában teszem mindezt meg.

Átlagban milyen tanuló voltál irodalomból?
Ötös, de ez nemigen tükrözi a tantárgy iránti szeretetemet, ugyanis ez a megállapítás mindegyikükre igaz. Magyar pályafutásomat nagyon nehezen kezdtem, ugyanis nem tanultam meg alsó tagozatban fogalmazni, csak németül. Így sokat kellett nekem pluszban gyakorolnom és olvasnom, hogy ráérezzek az ízére ékes anyanyelvemen is. Hosszú folyamat volt, de úgy hiszem, sikerült elérnem egy stabil szintet.

Általában ütemezed a bejegyzéseket, vagy akkor írod meg őket, mikor odajutsz?
Ez teljesen változó, az olvasási sebességemtől és a könyvhosszaktól függ. Általában 3-4 naponta szoktam bejegyzéseket feltenni, de volt olyan is még főleg az elején, hogy teljesen megcsúsztam, és sokáig nem adtam életjelet magamról. Az egyéb teendőimtől is sokat tud változni, amibe most még szerencsére az egyetem nem kotnyeleskedik bele.

Van kedvenc blogod (nem feltétlenül könyves)?
Ezeket a „Rendszeresen olvasom” fül alatt találjátok meg. Mindegyiket szívesen böngészgetem, nem tudnék egyet sem kiemelni közülük. Emellett még sok Booktubert is követek, főleg külföldieket, akiktől rengeteg inspirációt szoktam gyűjteni. Hogy mekkora lelkesedéssel tudnak nekivágni mindennek… Nem mellesleg tökéletes nyelvgyakorlás is.

Mi volt az első recid?
Még nem volt hozzá szerencsém.

Volt olyan könyves szereplő, akivel cserélnél, belebújnál a bőrébe?
Hermione Granger, mert ki ne akarna az évfolyam legjobbja lenni Nagy-Britannia egyetlen varázslóiskolájában. Botlik Zsófival is szívesen cserélnék, hiszen kiskori nagy álmom az, hogy egyszer én is révülhessek. Emellett még szeretném megemlíteni a romantikus Anglia truppot, személy szerint Elisabeth Bennetet, Anne Elliotot és Marianne Daventryt, mert leghőbb vágyam, hogy egyszer angol kisasszony legyehessek.

Melyik könyvhöz hasonlót vársz a legjobban?
Természetesen a 19. században játszódó romantikusoktól, fantasyktól és minden olyan tüneménytől, mely egy jó magyar író tollából gördül ki. Nincs is annál nagyobb öröm, ha eredetiben olvas az ember lánya egy regényt.

Milyen más hobbikat űzöl az olvasás mellett?
Írok? Jó, talán a hébe-hóba papírragadásomat annak lehet nevezni. Emellett amatőr szinten táncolok, de ez most parkolópályán van a bicebócaságom miatt, de ami késik, nem múlik.

Van olyan regény, amelyet mindig szeretsz újra és újra elővenni?
Gyerekkori kedvenceimmel vagyok így, mint a Büszkeség és balítélettel illetve a Gergő sorozattal. Valahányszor kinyitom, ugyanazzal a varázslattal töltenek el.

Mit olvasol éppen?
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai

Remélem elég kimerítő válaszokat adtam ahhoz, hogy méltó legyek a díjhoz.
Maradok továbbra is a könyvfirkász,

Babó Buca

4 megjegyzés:

  1. Nagyon menő, hogy papírra írod le először a bejegyzésedeidet! :) :)
    Mi csak ajánlani tudjuk a soproni könyvtárat, csak vigyázzni kell vele, mert súlyos függőséget okoz.... :), főleg, hogy nagyon hamar beszerzik az új könyveket, amiket aztán egy gyors kattintással elő is jegyezhetsz otthonról is. :) :)
    Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Attól tartok én is :) Ó, akkor mindenképpen ki kell próbálnom. Már jártam ott, de szigorúan versenyanyagok után kutatva.

    VálaszTörlés
  3. Már nagyon vártam ezt a bejegyzést! Sok érdekességet tudtam meg, örülök, hogy Te is rajongsz a viktoriánus korért! Köszönöm szépen a kedves szavakat, jól esett olvasnom őket. Csak így tovább! (:

    VálaszTörlés
  4. Igen, bár én ezt kiegészíteném még a Regency időszakkal, hiszen Austen kisasszony művei főleg ekkor játszódnak :)

    VálaszTörlés